Son yıllarda gelişen otonom sürüş teknolojileriyle beraber otomotiv dünyası yeni bir çağa giriyor. Günden güne çoğu kavramın dijitalleştiği günümüz dünyasında, otonom araçlar yalnızca ulaşıma değil aynı zamanda güvenliğe, konfora ve verimliliğe yeni bir soluk getiriyor. Yolculukları daha güvenli kılan ve sürücülerin sorumluluğunu en aza indiren bu teknolojiler, birçok otomotiv devi tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Peki, otonom araçlar nelerdir? Bu yazıda otonom araçların ne olduğunu ve sektörde dikkat çeken bazı otonom otomobil modellerini inceleyeceğiz.
Otonom Araç Nedir?
Otonom araç, çevresini algılayabilen ve çok az insan müdahalesi olan ya da hiç insan etkisi bulunmadan hareket edebilen otomobillere verilen isimdir. Bu araçlar yapay zeka, radar, bilgisayar görüşü, lidar, sonar, GPS, odometre, atalet ve çoklu ajan sistemi gibi birimler yardımıyla çevreyi algılayan sensörlerden oluşur. Otonom otomobiller, gelişmiş kontrol sistemleri sayesinde gezinme rotalarını çizerek yol üstünde bulunan engel ve işaretleri algılayabilir. Bu araçlar sahip oldukları sürüş teknolojilerine bağlı olarak farklı seviyelerde sınıflandırılır. 0 ile 5 arasında ölçeklenen bu seviyeler aşağıdaki gibidir:
- Seviye 0: Tamamen manuel sürüşler içindir. Aracın kontrolü tamamen sürücüye aittir.
- Seviye 1: Araçta hız sabitleme ya da şerit takibi gibi belirli destek teknolojileri yer alır.
- Seviye 2: Kısmi otonom olarak kabul edilir ve araçtaki gaz, fren ve direksiyon kontrolü belirli koşullarda otomatik olarak işlevini yerine getirir.
- Seviye 3: Koşullu otonom olarak tanımlanır ve bu seviyedeki araçlar sürücü kontrolüne ihtiyaç duymadan uzun mesafeler gidebilir. Fakat acil bir durum olduğunda sürücü müdahalesine ihtiyaç duyulabilir.
- Seviye 4: Yüksek otonomide araç belirli bölgelerde insan desteğine ihtiyaç duymadan tamamen otonom şekilde çalışabilir.
- Seviye 5: Tam otonomide araç herhangi bir durumda bile insan yardımına ihtiyaç duymaz ve tamamen otonom şekilde hareket edebilir. Otonom araçlar hakkında daha fazla bilgi için Otonom Nedir? Otonom Araç ve Sürüş Teknolojileri Nelerdir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
En İyi Otonom Araçlar Hangileri?
1- Tesla Model S, Model 3, Model X ve Model Y
Otonom otomobiller arasında Tesla marka araçlar öne çıkıyor. Bilinen modeller olan S,3,X ve Y, otomatik pilot ve tamamen kendi kendine sürüş teknolojileriyle dikkat çekiyor. Bununla birlikte Model X ile Model Y, SUV segmentiyle otonom sürüşü bir araya getiriyor. Otomatik pilot sayesinde bu araçlar yollarda tamamen otomatik şekilde ilerleyebiliyor ve kolaylıkla şerit değiştirebiliyor. Kendi kendine sürüş teknolojisiyle de şehir içi sürüşlerde tamamen otonom bir sürüş deneyimi yaşamak mümkün oluyor. Ancak Tesla’da yer alan otonom modellerde belirli durumlarda sürücünün müdahale etmesi gerekebiliyor.
2– Waymo One Chrysler Pacifica ve Jaguar I-PACE
Otonom araç markaları denildiğinde akıllara gelen bir diğer şirket ise Waymo olarak karşımıza çıkıyor. Tamamen sürücüsüz araç teknolojilerini geliştirmek için kurulmuş olan şirket belli bölgelerde tamamen otonom yolcu taşıma hizmetini sunuyor. Chrysler Pacifica ve Jaguar I-PACE araç modellerine sahip lan Waymo, karışık şehir içi sürüşlerde dahi tam otonom sürüşe olanak sağlayan gelişmiş bir yapay zeka sistemini kullanıyor.
3- GM Cruise Chevrolet Bolt
Otonom araç örnekleri arasında yer alan ve General Motors’un bir kuruluşu olan Cruise marka araçlar, otonom araç teknolojisini özellikle şehir içi kullanım için ideal bir noktaya getiriyor. Cruise, 2022’den itibaren belirli şehirlerde sürücüsüz taksi hizmeti sunuyor. Chevrolet Bolt’un otonom sistemi, yayalar ve bisikletler gibi zorlu şehir içi yolculuklarında kullanılmak için üst düzey bir performans sergiliyor. Gelişmiş sensörleri ve derin öğrenme sistemleriyle beraber güvenli bir yolculuk deneyimi için öne çıkıyor.
4- Mercedes-Benz EQS ve Vision Urbanetic
Mercedes-Benz, otonom araç modelleri geliştirme konusunda öne çıkıyor. Mercedes Benz’in amiral gemisi olarak bilinen elektrikli motora sahip sedan EQS, seviye 3 değerine sahip bir otonom teknolojisi sunuyor. Otonom sürüş teknolojisi bulunan ilk araçlardan olan EQS, ‘‘Drive Pilot’’ adında bir teknolojiye sahip olmasıyla otoyollarda ve belirli hızlarda sürücülerin müdahalesine ihtiyaç duymadan ilerleyebiliyor. Drive Pilot teknolojisiyle diğer araçların konumlarını otomatik olarak kontrol ediyor ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşanıyor. Fakat bazı durumlarda sürücülerin kontrol etmesi gereken durumlar ortaya çıkabiliyor. Mercedes-Benz’in Vision Urbanetic modelinde ise hem yolcular hem de yükler otonom hareket teknolojisiyle tanışıyor. Araçta iki adet elektrikli motor yer alırken bir ilk olarak telefon uygulaması ile kullanılma özelliği bulunuyor. Vision Urbanetic, sürücüye ihtiyaç duymadan yükleri istenen konuma ulaştırabiliyor.