Elektrikli araç teknolojisi, sürdürülebilir ulaşım için son yıllarda gittikçe popülerleşti. Fakat bu araçların enerji tüketimi kullanıcıların hala en çok merak ettiği konulardan biri. Elektrikli araba ne kadar yakar sorusu, elektrikli araç satın almayı düşünen sürücülerin araştırdığı hususların başında gelir. Bu yazımızda elektrikli araçların yakıt tüketimini ve bu enerji tüketimini etkileyen faktörleri detaylarıyla inceleyeceğiz.
Elektrikli Otomobil Ne Kadar Yakar?
Elektrikli araçlar, benzinli ya da dizel araçların yakıt tüketimi yerine elektrik enerjisi tüketimiyle çalışma prensibine sahiptir. Bu sebeple, ‘‘elektrikli araç ne kadar yakıyor’’ sorusu yerine ‘‘elektrikli araç ne kadar elektrik tüketiyor’’ diye sormak çok daha doğru kabul edilir. Elektrikli araçların yakıt tüketimi aracın modeline, batarya kapasitesine ve sürüş koşullarına bağlı olarak farklılık gösterir. Genel anlamda elektrikli araçlar için 100 kilometrelik bir sürüşte ortalama olarak 15-23 kWh değerinde bir elektrik enerjisi tüketilir. Bu enerji tüketiminin değişkenlik göstermesinde aracın ağırlığı, elektrikli motorun verimliği ve sürüş koşulları belirleyici olur.
Elektrikli araçların yakıt maliyeti, geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla çok daha verimlidir. Elektrikli araç motorlarında daha yüksek enerji dönüşüm oranı bulunur. Böylelikle elektrik enerjisinin büyük bir kısmı hareket enerjisine dönüştürülmüş olur. Bu sebeple de elektrikli araç modelleri daha az enerji harcayarak çok daha uzun menzilli sürüş sağlar.
Elektrik Tüketimini Etkileyen Faktörler
Bir elektrikli araç modelinin 100 kilometrede ne kadar elektrikli tüketeceğini etkileyen birden çok faktör vardır:
- Sürüş Hızı: Yüksek hızlarda araç kullanmak, daha fazla enerji tüketiminin ortaya çıkmasına sebep olur. Özellikle otoyol sürüşlerindeki enerji tüketimi, şehir içi sürüşlere göre çok daha fazladır.
- Klima Sistemleri: Araç kullanılan soğuk ya da sıcak klima da enerji tüketiminde son derece etkilidir. Soğuk havalarda ısıtma, sıcak havalarda da soğutmalı klima kullanımı batarya ömrüne zarar verebilir ve enerji tüketimini yükseltebilir.
- Araç Boyutu: Elektrikli araba yakıt tüketiminde bir diğer belirleyici etken aracın ağırlığıdır. Bu noktada elektrikli araçların ağırlığı enerji tüketimini doğrudan etkilemektedir. Ağırlığı fazla olan araçlar, daha fazla enerji harcamaya meyillidir.
- Yol Koşulları, Engebeler ve Yokuşlar: Elektrikli otomobil yakıt tüketimini etkileyen faktörlerden biri de yol koşullarıdır. Düz bir yolda araç sürmek yakıt tüketimini dengelerken, yokuş yukarı kullanılan otomobillerde motorun çok daha fazla enerjiye ihtiyacı olur ve böylelikle elektrik tüketiminin miktarı artar. Aynı zamanda şehir içi trafiği gibi etkenler de enerji tüketimini artırır.
- Sürüş Tarzı: Ani hızlanmalar, yüksek hızlar, fren sıklığı, agresif ve düzensiz hızlanmalar da enerji tüketimini anormal bir boyuta taşır.Bu sebeple de düzgün ve dengeli bir sürüş, yakıt verimliğini artırır.
- Dış Koşullar: Araç hızı yükseldikçe rüzgar direnci daha da artacaktır. Bunun sonucunda ise motorun daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması ortaya çıkar.
- Araç Modeli ve Batarya Çeşidi: Farklı elektrikli araç modellerindeki batarya kapasiteleri ve motor verimlilikleri çeşitlilik gösterebilir. Böylece enerji tüketiminde de farklılık görülür. Bununla birlikte zamanla bataryaların verimliliği azalabilir. Eskiyen araç bataryası yeni bataryaya göre daha az enerji biriktirebilir. Bunun sonucu olarak olarak da eskimiş bir batarya daha fazla tüketim gösterebilir. Batarya, elektrikli araçlar için en önemli konuların başında gelir. Elektrikli Araç Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır? başlıklı yazımızı okuyarak elektrikli araçların muayene işlemleri için detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Carvak otomobil servis hizmetlerini kullanarak da elektrikli aracınızın bakımını sorunsuz ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
- Lastik Basıncı: Elektrikli araçlar yakıt tüketimi konusunda son derece avantajlı olsalar da, küçük detaylara dikkat edilmediği takdirde ortaya devasa maliyetler çıkabilir. Bunların başında düşük lastik basıncı gelir. Düşük lastik basıncı, elektrikli araç motorunun daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasına sebep olacağı için yakıt tüketimini artırır.