İkinci el araba fiyatlarındaki artış trendinin devam etmesi, girişimci ruha sahip kişiler için son yıllarda yeni bir gelir modelini anlamına geliyor. Ekonomik durumunu iyileştirmek isteyenler, araç alıp satarak ekstra gelir elde etmeyi amaçlıyor. Hal böyle olunca, resmi makamlar tarafından önlem amaçlı bazı yönetmeliklerin yayımlanması da uzun sürmedi. Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve vergi oranlarında değişikliği de içeren bir dizi uygulama, vergi mükellefi olmayan kişilere araç satışı ile ilgili bazı sınırlamalar getiriyor. Yılda kaç araba satarsam vergi ya da ceza ödemem? sorusunun yanıtı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak bilgileri, bu yazının devamında bulabilirsiniz.
Araç Alım-Satım Vergisi Nedir?
Diğer tüm ticari faaliyetlerde olduğu gibi araç alım ve satım işlemlerinden de belirli oranda KDV alınıyor. Uygulama, halk arasında araç alım-satım vergisi olarak da adlandırılıyor.
Yakın zamana kadar araç alım ve satım işlemlerinde %1 KDV uygulaması mevcuttu. Ancak mart ayı içerisinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu oran %18’e çıkartıldı. Katma Değer Vergisi’ndeki bu artış, aynı zamanda ikinci el otomobil fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor.
Katma Değer Vergisi hesaplanırken aracın alış ve satış bedelleri arasındaki fark esas alınıyor. Yani bir araç, vergi mükellefi tarafından 250 bin TL fiyatla satın alındıysa ve bir başkasına 300 bin TL’ye satılacaksa vergi hesaplaması aradaki 50 bin TL’lik fark üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla satış fiyatına 9 bin TL ekleme yapılması gerekiyor. Sonuç olarak aracın satış fiyatı yeni KDV oranı nedeniyle 309 bin TL’ye çıkıyor.
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
Yıl İçinde Kaç Araba Alınıp Satılabilir?
Ekstra gelir elde etmek isteyen girişimciler, yakın zamana kadar herhangi bir yasal prosedüre uymak zorunda olmadan diledikleri sayıda araç alımı ve satışı yapabiliyordu. Ancak T.C. Maliye Bakanlığı’nın 2021 yılında hazırladığı taslağa bağlı kalınarak yürürlüğe giren yönetmelikle bu faaliyetlere kısıtlama getirildi.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yani vergi mükellefi olmayan kişiler, ekonomik durumları ölçüsünde diledikleri kadar araç alabilme özgürlüğüne sahip.
Benzer şekilde herhangi bir sınırlamaya tabi olmadan araç satışı yapabilmek de mümkün. Bunun için öncelikle araç satış yetki belgesine sahip olunmalı. Ancak bu belgeyi almak isteyen girişimcilerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Örneğin; belgenin alınabilmesi için mutlaka vergi dairesine kayıtlı olunması zorunlu. Başvuru aşamasında, gelir ya da kurumlar vergisi mükellefiyetinin yanı sıra meslek ve ticaret odalarına kayıt işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığına bakılıyor. Tüm bunlara ek olarak iş yeri ruhsatı da istenilen belgeler arasında.
Yılda 3 araç satışı sınırlamasından muaf olunmasını sağlayan belgeye yönelik başvurular, öncelikle Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen kuruluşlarca değerlendiriliyor. Yetkili kurumların düzenlediği sınavlarda başarılı olan kişilere, mesleki yeterlilik belgesi veriliyor. Alınan bu matbu evrak ile ticaret müdürlüklerine başvurulduğu takdirde yetki belgesine sahip olunabilir.
Yeni düzenleme ayrıca vergi mükellefi olmayanlara da kısıtlamaları aşma konusunda belirli ölçüde esneklik sağlıyor. Tabii bu esneklikten yararlanabilmek için hem bir kurum tarafından yetkilendirilmiş olmak hem de araç satış sertifikasına sahip olmak gerekiyor. Her iki belgeye de sahip olan kişiler, noter kanalı ile aynı yıl içerisinde birden fazla araç satışı yapabiliyor.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Vergi mükellefi olmayan kişilerin yıl içerisinde üç araba satış hakkı bulunuyor. Eğer bu sınır aşılırsa, halk arasında “1 yılda 4 araç satış cezası” olarak adlandırılan maddi yaptırım devreye giriyor.
Zira sıradan vatandaşlar tarafından gerçekleştirilen üç ve üzeri sayıdaki satış işlemi, yetkili merciler tarafından ticari faaliyet olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Araç satarken yasal prosedürlere dair bir endişe yaşamamak için Carvak.com’u tercih edebilirsiniz.
Dünyanın lider ikinci el araç platformlarından Carvak.com, 2016 yılından beri edindiği global deneyim ile araç sahiplerine kusursuz satış deneyimleri yaşatmayı hedefliyor. Aracınızı satmaya karar verdiğinizde galeriler ya da otomobil pazarları vasıtasıyla uzun süre alıcı beklemek yerine Carvak.com aracılığıyla bir form doldurarak süreci hemen başlatabilirsiniz. Formda işaretlediğiniz seçeneklere göre ilk fiyat teklifini anında alıp değerlendirebilirsiniz.
Son teklif içinse tek yapmanız gereken ekspertiz randevusu alıp aracınızı size en yakın Carvak.com noktasına götürmekten ibaret. 240 noktadan oluşan ekspertiz kontrolü, eğitimli teknisyenler tarafından özenle yapılıyor. Kontrol sonrasında aracın mevcut durumu, sizin beyanlarınız ve ortalama piyasa fiyatı göz önünde bulundurularak son teklif hazırlanıyor. Teklifi kabul etmeniz durumunda satış bedeli, aynı gün içerisinde ve güvenli transfer kanalları kullanılarak hesabınıza aktarılıyor.
Carvak ile ikinci el araba satmak ve almak artık çok daha kolay. Ayrıcalıklardan yararlanmak için siz de hemen Carvak.com’u ziyaret edin!