Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte son yıllarda sürüş deneyimi konusunda hem daha güvenli hem de daha konforlu sistemler öne çıkıyor. Bu teknolojiler arasındaki son yeniliklerden biri ise head-up display (HUD) olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem sayesinde sürücüler gözlerini yoldan ayırmadan hız, navigasyon ve diğer trafik işaretleri gibi önemli bilgileri doğrudan ön cam üzerinden okuyabiliyor. Başlangıçta daha çok lüks otomobil modellerinde tercih edilen bu teknoloji, güvenlik ve konfor alanındaki avantajlarıyla artık çok daha geniş bir araç yelpazesinde karşılık buluyor. Peki tam anlamıyla head-up display nedir? Bu yazımızda sürüş deneyimini bambaşka bir noktaya taşıyan bu yenilikçi teknolojiyi yakından göreceğiz.
Head-Up Display Nedir?
Araç teknolojileri geliştiği sürece sürücüler için sürüş konforu günden güne artıyor. Otomobillere eklenen yeni teknolojiler ışığında konfor ve güvenlik alanında gelişim durmadan sürüyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarda en popüler örneklerden biri de head-up display olarak ön plana çıkıyor. Head-up display (HUD), Türkçe anlamıyla baş üstü gösterge olarak tanımlanıyor. Sürücünün görüşünün üzerinde yer alan ve ön camın üzerine yansıtılan önemli bilgileri gösteren yenilikçi bir teknolojiyi oluşturuyor. Böylelikle sürücünün dikkati dağılmadan, gözünü yoldan ayırmadan araçla ya da çevresel tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyor. Eski bilim kurgu filmlerinde uçaklarda ya da uzay araçlarında görülen bu sistem artık otomobillerde de yer alıyor.
Head-Up Display Ne İşe Yarar?
Head-up display ne işe yarar sorusunun yanıtı aslında kişisel alışkanlıklara bağlı olarak farklılık gösteriyor. Çok sık seyahat eden sürücüler bu ekran üzerinde navigasyon ile motor devrini kontrol edebilirken farklı sürücüler eğlence içeriklerine göz atabiliyor. Bazı araç segmentlerinde opsiyonel, bazılarında ise standart pakette sunulan bu hizmet, temel olarak sürücü asistanı olarak isimlendiriyor. Bu teknoloji sayesinde uçaklarda pilotlar, arabalarda ise sürücülerinin gözlerini yoldan ayırmadan cam üzerinden tüm bilgileri kolaylıkla takip edebiliyor. Böylelikle konforlu sürüşün yanında dikkatsizlikten kaynaklı herhangi bir kaza riskinin de önüne geçiliyor.
Head-Up Display Nasıl Çalışır?
HUD dijital araç göstergesi sistemleri çoğu zaman araç ön panelinin arkasında monte edilen bir projektör ve ön camın özel bir bölümünden oluşur. Bu projektör, aracın bilgisayar sisteminden aldığı bilgileri ön cama yansıtan bir görüntüye dönüştürür. HUD sistemi için aynı zamanda holografik bir ayna teknolojisi de kullanılıyor diyebiliriz. İletilen görüntü, sürücünün görüş açısına uygun olarak ayarlanabilir ve şeffaf olduğu için de görüşü kısıtlayıcı hiçbir etkeni bulunmuyor. Görüntü parlaklığı kolaylıkla ayarlanabiliyor ve güneşli ya da yağmurlu havalarda bile görüntü kalitesinde hiçbir şekilde aksama olmuyor. Fakat en iyi yol görüşü için sürücülerin araç kullanımı sırasında dik oturmalarına dikkat etmeleri gerekiyor.
Head Up Display Hangi Araçlarda Var?
Oto dijital gösterge HUD teknolojisi, özellikle lüks ve orta segmentteki araçlarda sıklıkla tercih ediliyor. Fakat son yıllarda bu teknolojinin daha uygun fiyatlı olmasıyla beraber diğer modellere de yayıldığını söylemek mümkün. Öncelikle premium markaların birçok araç modelinde HUD teknolojisi yer alıyor. HUD sistemini kullanan bazı araçlar aşağıdaki gibidir:
Lüks Araçlar: HUD dijital araba göstergesi, Audi, BMW, Mercedes-Benz ve Lexux gibi premium markaların birçok modelinde standart özellik olarak sunuluyor.
- BMW 5 Serisi ve 7 Serisi
- Mercedes-Benz E-Serisi ve S-Serisi
- Audi A6 ve A8
- Lexus RX ve ES
- Cadillac CT5 ve Escalade
Orta Segment Araçlar: Son yıllarda özellikle Toyota, Kia, Honda, Hyundai, Mazda gibi markaların orta segment sedan ve SUV araç modellerinde HUD teknolojisi çok daha yaygın bir şekilde görülüyor. Bu markalarda HUD teknolojisi çoğu zaman üst donanım paketlerinde bulunuyor.
- Mazda 3 ve Mazda CX-5
- Toyota Camry ve Toyota RAV4
- Hyundai Santa Fe ve Hyundai Tucson
- Kia Sorento ve Kia K5
- Honda Accord
Elektrikli Araçlar: BYD, Tesla, Polestar gibi elektrikli araç üreten şirketler de HUD dijital göstergeli arabalar üretmeyi sıklıkla tercih ediyor. Elektrikli araç modellerinde HUD teknolojisi pil durumu, enerji tüketimi ve menzil gibi bilgileri sürücülerin görüş alanına sunarak pratiklik sağlıyor.
- Tesla Model S ve Model X
- Polestar 2
- BYD Han ve BYD Tang
Siz de elektrikli bir araç satın almayı düşünüyorsanız Elektrikli Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? başlıklı yazımızı incelemenizi öneriyoruz.