Araç teknolojileri, sürücü yolculuklarını daha güvenli bir hale getirmek için her geçen gün daha da gelişiyor. Sürüş güvenliği ve konfor alanındaki sistemlerin son dönemlerde dikkat çeken özelliklerinden biri ASR (Anti Schlupf Regelung) olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji, anti patinaj sistemi veya çekiş kontrol sistemi olarak tanımlanıyor. ASR sistemi, sürücülerin araç kontrolünü kaybetme risklerini en aza indirmek için oldukça faydalı bir sistemdir. Bu sistem, ABS fren sistemi ile uyumlu bir şekilde çalışarak harekete geçirilen tekerleklerin çekiş gücü kaybının engellenmesini amaçlar. Hızlı kalkışlarda meydana gelebilen patinaj sorunu böylelikle azaltılır. Aynı zamanda kötü hava durumlarında, ıslak zeminlerde, toprak ve taşlı yollarda fayda sağlayarak aracın daha güvenli yol almasını sağlar.
ASR Sistemi Nedir?
ASR sistemi nedir diye sorduğumuzda vereceğimiz en kısa yanıt ‘‘kayma önleyici sistem’’ olur. Bu sistemde araçların çekiş gücünün en verimli şekilde kullanılması sağlanır. Kaygan zeminlerde ani hızlanma gerektiren durumlarda, aracın tekerleklerinin kaymasının en aza indirilmesi amaçlanır. ASR fren sistemi, aracın tekerleklerinin dönme hızını düzenli olarak olarak kontrol ederek herhangi bir kayma halinde direkt olarak müdahale edebilir. Böylelikle aracın kontrolü sağlanmış olur. ASR fren sistemi, ABS fren sistemiyle entegre bir şekilde çalışır. Araç tekerlekleri arasında dönme hızında farklılık olduğunda, yani patinaj gerçekleştiğinde ABS sisteminin ASR sistemini uyarmasıyla tekerlek hızları dengelenir. Böylelikle ASR fren sistemi nedir sorusunu da cevaplamış oluruz.
ASR Nasıl Çalışır?
ASR sistemi nasıl çalışır sorusunun yanıtını araç sahipleri mutlaka öğrenmelidir. Bu anti patinaj sisteminin çalışma prensibi tekerleklerin dönme hızını eşitleyerek dengeli bir sürüş deneyimi sunmaya dayanır. Araçlarda bulunan elektronik kontrol ünitesi, ateşleme bileşenleri ve gaz pedalı gibi bölümler aracın kaymasını önler. Fakat bazı durumlarda bu mümkün olmayabilir. Hızlı şekilde gaz pedalına basıldığında, kaygan zeminlerde kontrol kaybı yaşanabilir. Bu noktada ASR sistemi devreye girer. Sistemin hız algılayıcıları, tekerleğin dönüş hızını izler ve olası patinaj durumlarında fren uygulaması yapılır. ASR’nin önemli noktalarından biri, elektronik kontrol ünitesi olarak karşımıza çıkar. Bu kontrol mekanizmasında, tekerleğin çekiş gücü hesaplanır ve gerekli olduğu durumlarda frenleme gerçekleşir. Böylelikle sürücü ve yolcuların zorlu zeminlerde araç güvenliği sağlanmış olur.
ASR Ne İşe Yarar?
Eski tip çekiş gücüne sahip araçlar, ani hızlanmalarda patinaj yapabilir. Bu sebepten dolayı da sürüş deneyiminde büyük riskler yaşanır. ASR sistemi, dik yokuşlarda, ıslak alanlarda, çakıllı toprak yollarda, karlı ve buzlu zeminlerde aracın tekerleklerinin patinaj yapmasına engel olur. Sıraladığımız zorlu zeminlerde, araç yol tutuşunda sorunlar yaşanabilir. Yol tutuş gücünün azalması son derece tehlikelidir. Kaza ihtimalini doğuran bu durumun önlenmesinde ASR teknolojisi son derede faydalıdır. Eski tip araç sürücüleri, patinaj yapmamak için gaz pedalını serbest bırakabilir. Fakat bu durumun aracın kaymasını önlemeye yeterli olmayacağını söylemek mümkün.
ASR sistemi, sürtünme miktarının düşük olduğu yollarda bile güçlü bir yol tutuşuna sahip olarak sürücülere oldukça güvenli bir sürüş imkanı sunar. Zorlu yol koşullarında sürücülerin olmazsa olmaz tercihlerinden biri olan ASR sistemi, güvenlik için alınması gereken önemli bir önlemdir. Sonuç olarak anti patinaj sistemi ne işe yarar hakkındaki soru işaretlerini de yanıtlamış oluyoruz.
ASR Fren Sisteminin Faydaları
ASR sisteminin araç sağlığı açısından yararlı tarafları bulunur. Aracın ömrünü uzatarak frenleme sistemine ait olan parçalar ve debriyaj balatası, şanzıman gibi bölümlerin dayanıklılığını artırır. Aynı zamanda patinajı engellemesi sebebiyle de lastiklerin aşınmasını engeller. Virajlı yollardaki yol tutuş gücü sayesinde araçların savrulmasını engelleyerek sürücü ve yolcular için can güvenliği sağlar. Sürücülere kolay kalkış deneyimi sunarak konforlu bir sürüş yaşatır. Araç içerisinde bulunan bir düğme yardımıyla kolaylıkla kapatılabilir. İhtiyaç duyulmasında halinde, zorlu bir zeminde tekrardan kullanıma açılabilir.
İkinci el araç alım satım işlemleriniz için Carvak’ı ziyaret edin!