Araba çekilmesi, herkesin karşılaşabileceği beklenmedik ve stresli durumlardan biridir. Park hataları, trafik ihlalleri ya da acil durumlar gibi sebeplerle araçlar çekilebilir. Bu durum sadece zaman kaybı değil aynı zamanda maddi olarak bir yaptırımı da beraberinde getirir. Peki, araba çekilince ne yapılır? Böyle bir durumda ne yapılması gerektiğini bilmek hem süreci hızlandırır hem de olası cezaları en aza indirebilir. Bu yazımızda arabanızın çekildiği durumlarda izlemeniz gereken stratejileri tüm ayrıntılarıyla göreceğiz.
Araç Neden Çekilir?
Araçlar arızalandığında veya hasar gördüklerinde çekilebilir. Aracın yolda kalmasının haricinde sürücülerin hatalı davranışlarından dolayı da araçlar çekilebilir. Aracın çekilmesine neden olan en büyük hata çoğu zaman yanlış yere park etmek olarak kabul edilir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 119. maddesine göre aracın çekilmesine sebep olan hatalar aşağıdaki gibidir:
- Duraklamanın yasak olduğu yerlere araç park edilmemelidir. Örneğin belediye otobüsü, taksi, tramvay durakları ve dolmuş park alanlarına park etmek çekilme sebeplerindendir. Bu konuda toplu taşıma duraklarına 15 metre mesafe içinde park etmek yasaktır. 15 metre kuralına uyulduğu takdirde herhangi bir araç çekme işlemi uygulanmaz.
- Geçiş yolları önünde ve üzerinde park etmek de hatalı bir davranıştır. Yaya kaldırımı ile yaya geçitlerine park edilen araçlar çekilir. Bununla birlikte okul geçitlerine de park etmek yasaktır ve aracınızın çekilmesine sebep olabilir. Bu konuda SUV araçlar sahiplerinin ekstra özen göstermeleri gerekir. SUV araç modelleri büyük ve geniş araçlar olduğu için park konusunda daha dikkatli olmakta fayda vardır.
- Aracım çekilmiş diyorsanız bunun olası sebeplerinden biri de kurallara uygun şekilde park etmiş bir aracın çıkışına engel olacak bir yere park etmiş olmanızdır. O sebeple de park ederken diğer araçların çıkışını da gözetmek son derece önemlidir. Park etme konusunda endişeleriniz varsa Araç Park Etme Teknikleri ve Park Sensörleri başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
- Yangın musluklarına her açıdan 5 metre mesafe içerisinde park etmemek gerekir. Yangın musluklarına yapılan yakın park etmek de aracınızın çekilmesine neden olabilir.
- Resmi kurum binalarının giriş ve çıkış kapılarının önüne 5 metre mesafe içinde park etmek yasaktır. Kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık ocağı, garaj, park ve özel konut gibi yerleri giriş çıkışlarına park edildiği durumlarda aracın çekilmesi muhtemeldir.
- Tatil günlerinin haricinde yine kurum ve kuruluşlarının araçları için ayrılmış olan bölgelere park etmek de aracınızın çekilmesine neden olabilir.
- Kavşak içine, tünel girişine ve köprü girişlerine yapılan parkların mutlak sonucu aracınızın çekilmesidir.
- Engelli bireyler için ayrılmış park noktalarına park etmek de aracınızın araç çekici ekipleri tarafından çekilmesine yol açabilir.
Adım Adım Yapılması Gerekenler
Çoğu sürücü araba çekilirse ne olur diye endişeye kapılabilir. Bu konuda doğru adımları izleyerek süreci çok daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Aracınızın çekilmesi durumunda yapmanız gereken ayrıntılı bir rehber aşağıdaki gibidir:
1- Aracınız çekildiğinde ilk olarak panik yapmamak ve derin bir nefes alarak sakin kalmanız tavsiye edilir. Panik yapmak yerine durumu değerlendirmek daha doğru olur. Yanlış park, arıza ya da başka bir nedenle aracınız çekilmiş olabilir. Çekilme nedenini öğrenmeniz gerekir. Peki, araba çekilince nereye gider? Bunun için çekici şirketinin bilgilerini not atmak yapılacak ilk adımdır. Çekici üzerinde yer alan telefon numarası veya şirket adı gibi bilgileri kaydetmeniz önerilir.
2- Çekici şirketinin iletişim bilgilerini aldıktan sonra aracınızın yerini öğrenmek gerekir. Arabanın hangi otoparka götürüldüğünü öğrendikten sonra çekme ücretini sorgulamak önemlidir. Eğer çekicinin bilgilerini öğrenemediyseniz, başka bir yönteme başvurabilirsiniz. Araba çekilince neresi aranır diye endişelenmeden doğru adımları atmanız gerekir. Araba çekilince aranacak numara yoktur ancak tüm operatörlerden PARK yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakasını da ekleyerek 1550’ye SMS gönderebilirsiniz. Böylelikle aracınızın hangi otoparka çekildiğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte otoparka çekilen araç e-Devlet üzerinden de kolaylıkla tespit edilebilir.
3- Aracınızın nerede olduğunu öğrendikten sonra aracı geri teslim almak için gerekli belgeler hazırlanmalıdır. Kimlik, ehliyet ve araç ruhsatı gibi belgelerle aracın size ait olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Daha sonra belirtilen adrese gitmeniz gerekir. Aracınızda çekilme sırasında oluşmuş herhangi bir hasar gibi olup olmadığına dikkatlice kontrol etmek önemlidir. Eğer herhangi bir hasar tespit ettiyseniz mutlaka çekici şirketine başvurmalı ve tutanak tutmalısınız. Çekme esnasında manuel vitesli araçların boşta bırakılması gerekir aksi takdirde araç aksamları zarar görebilir. Yine elektrikli araçlarda özel batarya ve motor sistemleri bulunur. Bu sebeple de farklı çekme ekipmanlarına ihtiyaç duyulabilir ve halatların doğru yerlere takılması gerekir. Dikkatsiz çekilen elektrikli araç modellerinde hasar ortaya çıkabilir.