Kasko sigortası; herhangi bir motorlu aracın kişinin yani araç sahibinin isteği ve rızası olmaksızın hasara uğraması, kaza yapması ve bunun gibi problemler neticesinde kasko yaptıran kişiye tazminat ödenmesidir. Kasko sigortası yaptırmak zorunlu bir şey değildir. Ancak yaptırılması uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Bir açıdan bakıldığında trafik sigortasına benzeyen kasko sigortası, birçok bakımdan trafik sigortasından farklıdır. Örneğin trafik sigortası her kazayı karşılamazken kasko ile birçok kazayı tazminat alarak atlatabilirsiniz.
Aracınıza kasko yaptırırsanız, kendinizi ve aracınızı korumuş olursunuz. Kasko ile yapmış olduğunuz birikimleriniz ve paranız sizde kalmış olur. Ancak kasko yaptırmak demek her şeyi garanti altına almak anlamına gelmemektedir.
Bu yüzden kasko yaptırırken dikkat etmemiz gereken birçok husus bulunmaktadır. Aşağıda kasko yapılırken dikkat edilmesi gerekenler listelenecektir.
Böylece bu yazı ile kasko seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını bulabileceksiniz.

Kaskoda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kasko sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken ilk şey sigorta poliçesinde yer alan araç değerinizin arabanız ile yakın değerde olması gerekmektedir.
Kasko sigortası yapılırken göz ardı edilen bir diğer husus sigorta poliçesinin tam olarak okunmamasıdır. Bu nedenle kasko yaptıran sürücüler daha sonra kasko poliçeleri ile ilgili sorunlar yaşayabilmektedir. Bu nedenle araç sahipleri poliçenin tamamını okumalıdır.
Ayrıca kaskonuzu seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da kasko şirketlerinin hasarları ne kadar sürede tazminat ile telafi edeceğidir. Bu nedenle kasko yaptıracağınız şirkete bu süreyi sormanız daha iyi olacaktır
Kasko yaptırırken Sorulması Gereken Teminatlar
Kasko yaptırırken sorulması gereken teminatlardan en önemlileri; Çarpma, Çarpılma ve Yanma teminatlarıdır. Kasko şirketinize mutlaka bu üç teminatın var olup olmadığını sorunuz.
Bunlara ek olarak aşağıdaki konularda da kasko şirketinden teminat isteyebilirsiniz.
Deprem Sigortası
Herkesin bildiği gibi ülke olarak bir deprem ve doğal afetler ülkesiyiz. Bu nedenle sürekli bir deprem tehdidi altında yaşıyoruz. Kasko yaptırırken talep edeceğiniz deprem sigortası ile olası bir depremde aracınızın göreceği zararları tazminatla geri alabilirsiniz.
Sel ve Su Baskını Teminatı
Kasko yaptıracağınız şirketten eğer sel ve su baskını teminatı istemediyseniz muhtemelen şirketinizin sel ve su baskını sonucunda doğan zararınızı karşılamayacaktır. Bu nedenle mutlaka kargo şirketinize sorunuz.
Uzman Tavsiyesi Alın
Aracınız için yaptırmanız gereken en önemli işlemlerden biri olan kasko yaptırırken mutlaka bir uzman tavsiyesi almalısınız. Özellikle bu alanda çalışan uzmanlar hangi kasko şirketinin daha güvenli olduğunu ya da hangi kasko şirketinin tazminat ödeme konusunda hızlı olduğunu bilmektedir. Bu nedenle bu konunun uzmanına danışmanız sizin için daha yararlı olacaktır.
Primlerin Fazlalığına Dikkat Etmeyin
Her kasko şirketi kendine göre bir fiyat listesine sahiptir. Bu fiyatlara bakan araç sahipleri kasko şirketi seçerken bazen uygun fiyatlı şirketleri seçmektedir. Ancak bu durum ileride sorunlar yaratabilir. Çünkü ucuz olan bir kasko firması size herhangi bir araç arızasında tazminat ödemede sıkıntı çıkarabilir. Bu nedenle özellikle kasko konusunda ucuza kaçmamanız tavsiye edilir.
Kasko Yenileme İndirimlerinden Faydalanın
Birçok kasko şirketi kendisi ile uzun süredir çalışan ve kasko yaptıran müşterilerine özel indirimler yapmaktadır. Oldukça ciddi miktarlara ulaşabilen bu indirimlerden faydalanabilir ve oldukça uygun fiyatlara kaskonuzu yaptırabilirsiniz. Bu indirimlerden yararlanmak için kasko şirketiniz ile sürekli iletişimde olmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Makale boyunca kaskonun tanımı ve kasko yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususları listelemeye çalıştık. Siz de bu yazıda yer alan tavsiyeleri göz önüne alarak daha iyi bir kasko yaptırabilirsiniz.
Kasko ve Sigorta Teklifi Almak İçin Tıklayınız.
Trafik sigortası primlerindeki artış ne olacak?
Bildiğiniz gibi trafik sigortası primlerinin kasko ücretlerine yaklaşmış durumda. Bu konuya çözüm olabilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü hazırladığı taslağı bu hafta İçişleri Bakanlığı’na sundu. Tasarıya göre prim tutarları illere göre değişen fiyatlar kaldırılacak. Bunun yerine, ceza yemeyen, kazaya daha az karışan kişilerin daha az prim ödemesi öngörülüyor. Kimin ne kadar prim ödeyeceğini sürücüler hakkında sicil araştırmasını da yapacak olan Türkiye Sigorta Birliği belirleyecek.
Şu anda 260 ile 470 arası değişen primler illerdeki trafik yoğunluğuna göre belirleniyor. Burada esas konu, prim sisteminin illere göre olmasından ve ödeme dengesinin değişmesinden ziyade, primlerdeki fahiş artışlar, bu alanda çıkarılan yeni yasaların etkinliği ve sigorta şirketlerinin zararını vatandaşların ödüyor olması.
Son 6 yılda sigorta şirketlerinin trafik sigortasından ettiği zarar 2.8 milyar TL ve bu zarar şu ana kadar tüketicilere yansıtılmamış durumdaydı. Trafik kazalarında sağlık giderlerinin SGK tarafından ödenmesini kararlaştıran yasa sonrası sigorta şirketleri trafik sigortası primlerinin %10’unu SGK’ ya devretmek durumundalar. Yine sürücülerin kaza sonrası kendi aralarında tutanak tutmasına elveren yasa sonrası tazminat talepleri de sigorta şirketlerini zorluyor. Yedek parça ve tamir fiyatlarındaki artışlar ve özellikle ölüm tazminatlarının farklı hukuksal tabanlara göre belirlenebiliyor olması da öngörülebilirliği engelliyor. Yeni yasayla kusurlu sürücünün ölümü halinde de geride kalanlara bir sigorta ödeniyor.
Sigorta şirketleri zaten son birkaç yıldır trafik sigortası primlerini artırmaya başlamışlardı, bu zarar devam ettiği sürece primlerde daha da fazla artış beklenebilir. Bunun en kötü yanı, bu yüksek primler nedeniyle kasko yaptıranların sayısında da ciddi bir düşüş olabilir. Toplamda azalan primler de yine zorunlu trafik sigortası primlerinde daha fazla artışa neden olabilir.
Bu nedenle, illere göre olan prim farklılığının kaldırılması ve daha büyük risk taşıyan sürücülerden daha fazla, diğerlerinden daha az prim alınacak olması sorunu sadece yüzeyde çözecek önlemler gibi duruyor.
Ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyen sigorta şirketlerinin primlerde artışa gitmeleri anlaşılır, devletin de vatandaşlara daha güvenli bir yaşam sunmak istemesi de son derece normal. Vatandaşların her iki kuruma da ihtiyacı var. Vatandaşın güvenliğini ön plana alan ve sigorta şirketlerinin de varlıklarını sürdürmelerini kolaylaştıran bir orta yol bulunmazsa, ilerleyen zamanlarda bu primlerin çok daha yükseleceğini görmek mümkün.
Yeni taslakla önerilen ve trafik kazalarını önlemeye yardımcı olabileceğini düşündüğümüz başka bir konu daha var o da, ehliyet alan kişilerin 1 yıl boyunca aday sürücü olarak belirlenmesi. 1 yıl boyunca ceza almayan sürücüler asil sürücü olmaya hak kazanacak, aksi durumda ehliyete geçici olarak el koyulacak.
İçişleri Bakanlığı taslağı olumlu buldu ve taslak ilgili kurumlara gönderildi. İlgili kurumlar 1 ay boyunca taslak kanun maddelerini değerlendirerek Emniyet’e geri dönüş yapacaklar. Maddelerde anlaşıldığı takdirde taslak Başbakanlığa gönderilecek. Başbakanlık eğer taslağı onaylarsa, Bakanlar Kurulu’na iletilecek. Yani önümüzdeki 3 aylık süreçte bu değişiklikler hayata geçirilebilir diye düşünebiliriz.

Kasko Nedir? Ne Zaman Başlar? Araç Bedeli Nasıl Belirlenir?
Kasko sigortası nedir?
Kasko sigortası aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır isteğe bağlı bir sigorta türüdür.
Aracınıza kasko sigortası yaptırarak, yapmış olduğunuz tasarruflar sonucu beğenerek aldığınız aracınızla ilgili oluşabilecek risklerin maliyetini sigorta şirketine devredersiniz. Böylece herhangi bir hasar anında maliyeti düşünmezsiniz. Aracınızın en fazla
karşılaşabileceği riskler maalesef trafik kazalarıdır. DİE’nin istatistiklerine göre ülkemizde 1999 yılında 439 bin trafik kazası olmuştur. Yani her gün ortalama 1200 trafik kazası gerçekleşmiştir! 1999 yılı trafik kazalarının maddi hasar değeri 141 milyon YTL’dir. Ortalama kaza başına hasar değeri 323 YTL’dir. Bu rakamlar kasko sigortasının çok önemli olduğunu gerçekçi olarak ifade etmektedir. Bu ortalama hasar değeri, ortalama bir aracın kasko priminden yüksektir.
Kasko ne zaman başlar?
Kasko, sigorta priminin tamamının veya taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa, peşinatın ilk taksitinin teslim edildiği andan itibaren, sigortacının, sigortalıya, poliçesini teslim etmesi ile birlikte başlar. Prim borcu sigortalı tarafından sigorta şirketine belirlenen tarihten sonraki 30 gün içinde ödemezse sigorta şirketi sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etme hakkına sahiptir. Kasko sigortası, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12:00’de başlar ve 365 gün sonra öğleyin saat 12:00’de sona erer.
Kasko bedeli nasıl belirleniyor?
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından hazırlanan araç kasko değer listesine göre tespit edilmektedir. Buna ilave olarak sese, iletişim ve görüntü cihazları ile taşıtta standart dışında yer alan ilave radyo-teyp, telefon, televizyon, air condation gibi cihazlar, aksesuar sigortası kapsamı içine dahil edilir. Bunlar için ayrıca sigorta bedeli saptanır.
Yeni Kasko sisteminde neler değişti?
1 Nisan’dan itibaren yapılacak kaskolar, yeni sisteme göre yapılıyor olacak. Yeni sistem neler getiriyor, neler değişti, kaskolar neleri kapsayacak kısa bir özet hazırladık.
Bundan sonra yalnızca 4 çeşit kasko yapılabilecek. Dar Kasko, Kasko, Tam Kasko ve Genişletilmiş Kasko. Yani full kasko, süper kasko gibi yıllardır kafa karışıklığı yaratan kaos sona eriyor. Her bir kaskonun neleri kapsadığı yeni sistemde daha net.
Kasko tabanı olarak; çarpma-çarpışma, devrilme, üçüncü kişilerin araca zarar vermesi, yanme ve aracın ya da parçalarının çalınması baz alınıyor. Dar kasko’da bunlar kısmi diğerlerinde tamamen kapsanıyor olacak. Genişletilmiş kasko, bunlara ek olarak Tam Kasko’daki maddelerin bir kısmını da içeriyor.
Tam Kasko bu baz üzerine şunları da kapsıyor;
-Araca Türkiye dışındaki zararlar
-Halk hareketi gibi olaylar sonrası emniyet güçlerinin müdahalesiyle oluşabilecek zararlar
-Terör, doğal afetler, aracın çekilmesi sonucu oluşan hasarlar,
-Yanıcı ve patlayıcı maddelerin yol açtığı zararlar
-Aracın iddia ve yarışlara katılmasıyla oluşabilecek hasarlar
-Kemirgen ve diğer hayvanların yol açtığı zararlar
-Bakımsızlık sonucu oluşan zararlar
– Kaza dışında da olsa aracın elektronik ve mekanik aksamında oluşan zararlar
Bunlardan başka yapılan en büyük değişikliklerin başında, hem sıfır hem de ikinci el araçlara yapılan poliçelere artık rakam yazılmayacak olması geliyor. Primler ve ödemeler aracın o günkü piyasa rayiç bedeli üzerinden belirlenecek. Bu rakam için sigorta firmalarının referans alabileceği kaynaklar da Türkiye Sigorta Birliği, oto alım satımı yapan internet siteleri, oto pazarları, bayiler olarak belirlendi.
İkinci bir konu yedek parça ve serviste kullanıcılara seçenek getirilmesi. Sigorta yapılırken poliçede sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servis mi, yoksa sigortayı yaptıracak olan kişinin tercih ettiği servis mi tercih edileceği poliçeye yazılacak. Aynı şekilde orijinal yedek parça mı, eşdeğer parça mı kullanılacağı da eklenecek. Eğer bu bilgiler poliçede yer almazsa, hasar sonrası araç sigortalının tercih ettiği serviste, tercih ettiği yedek parça ile yapılabilecek. Tabii ki, servisi kullanıcının seçmesi ve orijinal yedek parça kullanılması durumunda primler de artacak.
Yeni Kasko’da, hasar eksper raporundan sonra 10 işgünü içinde hasarı sigortalıya ödeyecek. Eğer hasar ihbarı yapıldıktan sonra 45 gün geçmişse, tazminat miktarının tamamı kullanıcıya ödenecek.
Yeni sistemde hasarsızlık indirimi konusu aynen devam ediyor. Şu anda kaskosu devam eden araçların sözleşmeleri bittikleri zaman yeni poliçeler bu kurallara göre düzenleniyor olacak. Yeni düzenin kasko primlerini artırmaması fakat bir prim skalası getirmesi bekleniyor.
2 Yorumlar
bu sigorta çok önemli bir peugeot 2008 hayalim var aldığım gün yaptırıcam sigortayı
sigorta yaptırırken hiç dikkat etmiyordum , ama bu yazıyı okuduktan sonra mutlaka dikkat edeceğim.