Dünya ülkelerinde otomobiller farklı kriterlere göre vergilendirilmektedir. Bazı ülkeler otomobilin yaşına göre vergilendirme yaparken başka bir ülke otomobilin motor gücüne göre vergilendirme yapmaktadır. Türkiye’de araç vergilendirmesi otomobilin yaşına ve motor hacmine göre değerlendirilerek vergi alınmaktadır. Düşük vergili otomobiller genel olarak motor hacmi küçük ve yaşı büyük olanlardır. Ülkemizde bu sebeple sıfır otomobil almak yerine ikinci el düşük vergili otomobil almak verginin düşük çıkması için bir seçenek olmaktadır. Bu durum ise devlete her anlamda gelir kaybı doğuran bir kayıp yaşatmaktadır. Yaşlı araçların çevreye, doğaya ve enerji tüketiminde ortaya koyduğu zarar işin ayrı bir boyutudur. Düşük vergili otomobil için tüm bu etkilerin yeniden değerlendirilerek yeni bir vergi sistemi düzenlemesi yapılması gerekmektedir.

Türkiye’de Otomobil Vergi Sistemleri
Türkiye’de yerli otomobil üretimi yapılmıyor. Yerli olarak bilinen otomobillerin neredeyse tüm parçaları yurtdışında üretilerek ülkemizde montaj işlemleri yapılmaktadır. Vergilerin uygulanması da bu aşamada kendisini göstermektedir. Yurtdışından alınan otomobillere motor hacmi ve özelliklerine göre vergilendirme yapılmaktadır. Öyle ki otomobilin değerinin iki katını geçen vergiler uygulanmaktadır. Birçoğumuzun bildiği tanınmış marka otomobillerin fiyatlarını artıran ana sebep vergi sistemidir. X marka bir aracın yurtdışındaki bayi fiyatı 200 bin TL olarak uygulanırken, aynı aracın Türkiye’ye geldiğindeki fiyatı 500 bin TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani 200 bin liralık bir otomobili almak için 300 bin lira vergi ödemek zorunda kalıyoruz. Bu 300 bin lira içerisinde farklı isimler altında vergi bulunmaktadır.
Türkiye’de KDV, ÖTV ve MTV
Otomobiller için ödenen ilk vergi Katma Değer Vergisi (KDV) tüm otomobillerden % 18 oran üzerinden alınmaktadır. Diğer bir vergi ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 1999 Gölcük depremi sonrası 2 yıl uygulanacak denilerek hayatımıza girmiş olup, 20 yıldır hayatımızda ki birçok alana olduğu gibi otomobillere de uygulanan bir vergi türüdür. ÖTV otomobillerin motor hacimleri, marka, model gibi özelliklerine göre belirlenerek alınan bir vergidir. Motorlu Taşıtlar Vergisi bu vergiler arasında en masumu olarak kalmaktadır. MTV otomobillerin motor hacmi ve yaşına göre belirlenen ve her yıl iki taksitte ödenebilen vergi türüdür.
Otomobil Vergi Oranları
KDV tüm otomobillerin satış değeri (hiçbir vergi uygulanmamış fiyat) üzerinden % 18 oran uygulanarak alınmaktadır. ÖTV oranı daha farklı şekilde uygulanmaktadır. ÖTV 1600 cm3 motor hacmine kadar olan ve 70 bin TL satış fiyatı bulunan araçlara % 45 oranında, 1600 cm3 motor hacmine kadar olup satış değeri 70 bin ila 120 bin TL arasında olan otomobillere % 50 oranında, 1600 cm3 motor hacmine kadar olup değeri 120 bin TL üzeri olan otomobilleri ise %60 olarak uygulanmaktadır. 1600 cm3 ve 2000 cm3 arası motor hacmi ve 170 bin TL’ye kadar satış değeri olan otomobillerde % 100 oranında, 1600 cm3 ve 2000 cm3 motor hacmi olup satış değeri 170 bin TL üzeri olan otomobiller için % 110 oranında uygulanmaktadır. 2000 cm3 motor hacmi bulunan otomobillerde ise bedeli ne olursa olsun % 160 oranında ÖTV uygulaması yapılmaktadır. Vergi oranları dikkate alındığında en uygun otomobilin 1600 cm3 hacme kadar ve değeri 70 bin TL’yi aşmayan otomobiller düşük vergilidir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Motorlu taşıtlar vergisi her yıl ödenen bir vergi türüdür. İsteğe bağlı olarak ocak ayında tek seferde veya Ocak ve Temmuz ayları içerisinde iki taksitte ödenebilir. MTV hesaplanırken motor hacmi ve otomobilin yaşı baz alınmaktadır. MTV 1-3 yaş, 4-6 yaş, 7-11 yaş, 12-15 yaş ve 16 yaş üzeri olarak yaş gruplarına ayrılır.
5 Yorumlar
bu güzel içerik için çok teşekkür ederim
çok güzel bir yazı olmuş seri şeklinde devamı gelirse çok sevinirim
tavsiyeler harika çok faydalı bir yazı olmuş
puegeot 206 alın o zaman 😀
düşük vergiyi boş verin alın bir peugeot 3008 keyfinize bakın 😀