Motora giden yakıtın kirden ve parçacıklardan arındırılarak temizlenmesinden sorumlu olan yakıt filtresi, motor ömrünü de doğrudan etkiler. Bu nedenle, düzenli aralıklarla temizlenmesi ve değiştirilmesi hem araç performansını arttırır hem de motor ömrünü uzatır. Peki, yakıt filtresi değişimi nasıl yapılır ve değiştirilmesi gerektiğini nasıl anlarız? Tüm sorularınızın cevabı yazımızın devamında!
Yakıt Filtresinin Değişmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır?
Eğer bu durumlardan birkaçı aracınız için geçerliyse yakıt filtresini değiştirme zamanınız gelmiş demektir:
- Aracın yakıt tüketimi aniden artış gösterdiyse
- Çekiş gücünde düşüş varsa
- Vites boşa alındığında sık sık stop ediyorsa
- Hızlanma süresi uzadıysa
- Motor öksürüyorsa ya da zorlanıyorsa
Yakıt Filtresi Kaç Km’de Bir Değişmelidir?
Bu sorunun cevabı aracın yakıt tipine ve yakıt filtresi türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca, markaların yakıt filtresi değişim rutinleri de birbirinden farklıdır; ancak “ortalama olarak yakıt filtresi değişim süresi her 30 bin km’de bir” denebilir. Yine de en doğru bilgi için aracın kullanma kılavuzuna bakmanızı ya da markanın kendi servisini arayarak bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Yakıt Filtresi Değişimi
Daha önce hiç yakıt filtresi değişimi yapmamış dahi olsanız, aşağıdaki adımları takip ederek bu işlemi yalnızca 30 dk’da bitireceğinize emin olabilirsiniz. Yalnızca sizin için açıkladığımız püf noktalara dikkat etmelisiniz; çünkü yakıt filtresi değişimi kolay bir işlem olsa da yapılan hatalar hem uzun vadede motora zarar verebilir hem de yakıt sızıntısı olasılığı artar.
Ancak endişelenmeyin; yakıt filtresi değişimi yaparken, adım adım dikkat etmeniz gerekenleri de açıkladık. O zaman geçelim yakıt filtresi değişim adımlarına!
İhtiyacınız Olan Malzemeler
- Yeni yakıt filtresi ve pullar
- Düz tornavida
- 2 adet anahtar
- Eski bir bez
- Poşet
- Eldiven
1. Adım: Yakıt filtresinin yerini bulun.
Yakıt filtrenizi bulmak için bakmanız gereken 3 yer var:
- Aracın altı (genelde metal kutuda)
- Motor bölmesi (genelde şeffaf bir kutuda)
- Yakıt deposu çıkışı
Aracınızın marka-modeline göre yakıt filtresi yeri de değişmektedir. Bu 3 alanı kontrol ederek filtreyi kendiniz bulabilir ya da kullanma kılavuzundan yardım alabilirsiniz.
2. Adım: Yakıt basıncını düşürün.
Yakıt filtresi değişimi yapmadan önce, bu güvenlik önlemini almak çok önemli! Filtreyi, yakıt hattından ayırmadan önce yakıt basıncının düştüğünden emin olmalısınız; çünkü hortum içinde benzin olabilir ve siz değişim işlemine başlayınca püskürebilir. Yakıt basıncını azaltmak için ise sigorta kutusuna yakıt pompası sigortasını yerleştirmelisiniz. Daha sonra, motoru çalıştırmalı ve sigortayı çekmelisiniz: Araç stop ettiğinde, işlem tamam demektir!
3. Adım: Yakıt hattını filtreden ayırın.
Dikkat: Bu adıma geçmeden önce eski bir bezi hazır bulundurun; çünkü sitemde hâlâ bir miktar yakıt basıncı kalması ihtimaline karşı, bu bezi yakıt hattının üzerine örtmeniz lazım. Yakıt hattını filtreden ayırmak için ise tek ihtiyacınız olan 2 adet anahtar. Anahtarladan biri ile filtreyi sabit tutmalı, diğeri ile ise cıvataları sökmelisiniz. Bu işlemi her iki taraf için de tekrar ederek yakıt hattını filtreden çıkarabilirsiniz.
4. Adım: Eski yakıt filtresini çıkarın.
Dikkat: Filtrede hâlâ bir miktar yakıt olabilir. Bu nedenle, işlemi yaparken mutlaka eldiven takmanızı ve araç içine sızıntıyı önlemek için filtreyi çıkarmadan önce etrafına bir poşet bağlamanızı tavsiye ederiz. Güvenlik önlemlerini aldıktan sonra, eski filtreyi düz tornavida yardımı ile sökebilirsiniz.
5. Adım: Cıvata pullarını değiştirin.
Dikkat: 3. adımda çıkardığınız cıvataların üzerinde conta benzeri pullar olacaktır ve yakıt filtresi değişimi yaparken bu pulların da değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde, yeni filtre takıldıktan sonra araçta yakıt sızıntısı olabilir ve aracın alev alması, patlaması gibi olumsuzluklara davetiye çıkar.
6. Adım: Yeni yakıt filtrenizi takın.
Yeni yakıt filtresini takmak için tek yapmanız gereken, az önce filtreyi çıkarırken yaptıklarınızın tam tersini uygulamak ve işlem tamam! Ancak dikkat: Aracı çalıştırmadan önce, bir süre beklemeli ve yakıt sızıntısı olmadığından emin olmalısınız. Ayrıca, yakıt pompası ve röleyi yeniden açmayı unutmamalısınız.
Araç bakımı konusunda daha fazla bilgiye ulaşmak için Sürücü Rehberi‘mize de göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Benzin filtresinin görevi, yakıtta bulunan kir ve parçacıkları süzerek motora ulaşmasını engellemektir. Genelde 3-5 mikron hassasiyete sahip olan bu parçanın, 1 mikrona kadar süzme işlemi yapanları da piyasada mevcuttur.
Yakıt filtrelerinin bakımı periyodik bakımlarda yapılır ve yaklaşık 30 bin km’de bir değiştirilir. Ancak, aldığınız yakıtın kalitesi de yakıt filtresi ömrünü doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, filtrenin ömrünü uzatmak için yapılabilecek en doğru şey temiz ve kaliteli yakıt almaktır.
Evet. Yakıt filtresi değişimi ya da bakımı esnasında hortumlar da kontrol edilir ve çatlak/ezilme/kırılma gibi durumlar söz konusuysa hortumun da değiştirilmesi gerekir.
Yakıt filtresinin zamanında değiştirilmemesi, uzun vadede motora zarar verir; kısa vadede ise yakıt sızıntısı gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.