Trafik cezası, zamanında öderseniz karlı çıkacağınız cezalar arasında. Üstelik trafik cezası size tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde ödeme yaparsanız %25 oranında indirim de uygulanır. Tam tersi durumda yani trafik cezasının ödenmediği durumda ne olur?
Trafik cezası ödenmezse, her ay zamlanarak katlanır.
Peki ya her yıl zamlanan trafik cezalarının tutarını geç öderseniz neyle karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Veya trafik cezası taksitlendirme için neler yapmanız gerektiğini?
Dilerseniz bu soruların yanıtlarından önce Güncel Trafik Cezaları rehberimize de göz atabilirsiniz.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli?
Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır. Ancak eğer trafik cezası ödeme işleminizi tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yaparsanız %25’lik bir indirimle trafik ceza ödeme işlemini yapabilirsiniz.
Bu nedenle, Trafik Cezası Erken Ödemesi Hakkında Herşey içeriğimize de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Trafik Cezası Tebliği Nedir?
Trafik cezası tebliğ tarihi trafik cezasının işlendiği gündür.
- Eğer polis çevirmesinde trafik cezası yazıldıysa tebliğ tarihi polisin ceza yazdığı tarihtir.
- Eğer trafik polisi veya elektronik denetleme sistemi (EDS) tarafından bir trafik cezası yazıldıysa, trafik cezası tebliğ tarihi ceza bildiriminin kayıtlı adresinize ulaştığı tarihtir.
Trafik cezası ödeme süreniz bu tarihten itibaren başlar.
Trafik Cezası 1 Ay İçinde Ödenirse İndirim Olur mu?
Trafik cezasını ilk 15 gün içerisinde öderseniz %25’lik bir indirimden faydalanacaksınız. Geriye kalan 15 gün içerisinde ise trafik cezanızı taksitlendirme imkanınız bulunuyor. Trafik cezası tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurursanız trafik cezası tutarını 4 taksitle ödeyebilirsiniz.
Trafik Cezası 1 Ay Gecikirse Ne Olur?
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Bu faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bunun dışında %25’lik indirim ve taksit hakkından da yararlanılamaz.
Trafik Cezası Hiç Ödenmezse Ne Olur?
Trafik cezanızı ödememe gibi bir karar aldıysanız tıpkı MTV ödemesi yapmadığınızda karşılaşacağınız tahsil yöntemleri gibi tahsil yöntemlerini göze almalısınız.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Trafik Cezası Olan Araç Satılabilir Mi?
Trafik cezası ödenmezse aracın resmi satışı da yapılamaz. Satışın gerçekleşmesi için aracın trafik borçlarının hepsi faizleri ile beraber ödenmelidir. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki ödediğiniz trafik cezaları ödenir ödenmez sisteme düşmez. Bu nedenle ödenmemiş trafik cezalarınızın işlemlerini satıştan en az 1 hafta önce halletmelisiniz.
Trafik Cezası Olan Araç Muayeneden Geçer Mi?
Trafik cezası ödenmezse aracın muayenesi de yapılamaz. Bu nedenle araç muayenesine gitmeden birkaç gün önce trafik cezası sorgulama yaparak borçlarınızı kontrol etmenizde faydanız vardır.
Peki, trafik cezası sorgulama işleminizi internet üzerinden kolayca nasıl yapabilirsiniz?
Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aracınızı satmadan veya araç muayenesine gitmeden önce trafik cezası sorgulama yaparak trafik cezası borcunuzun olup olmadığını öğrenmeniz, sizin için her zaman daha yararlı olacaktır. Zaten internet üzerinden çok kolay bir şekilde trafik cezası sorgulaması yapabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinde bulunan ”Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama” alanından ödenmemiş trafik cezalarınızı öğrenebilirsiniz. Karşınıza çıkan alanda gerekli bilgileri doldurduktan sonra trafik cezası sorgulama işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik Cezası Ödemesi Nasıl Yapılır?
Trafik cezası ödeme işlemleri PTT şubelerinden ve anlaşmalı bankalardan yapılabilir. Ayrıca, kredi kartı ile trafik cezası ödemesi için 2 farklı yol mevcuttur:
- Kullandığınız kredi kartınızın internet şubesinden ödemenizi yapabilirsiniz.
- Ya da Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sitesine girerek trafik cezası ödeme bölümünden trafik cezası ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezası ödenmezse ne olur, ne gibi işlemler yapılamaz gibi sorularınızı yanıtladık. Yukarıdan da anlaşılacağı gibi eğer aracınızı ömür boyu kullanmak veya muayeneden kaçırmak istemiyorsanız, trafik cezası ödemenizi er ya da geç yapmanız gerekir. Bu nedenle 15 gün içinde ödeyerek %25 indirimden ya da 30 gün içinde ödeyerek taksit imkanından faydalanmanız sizin için daha karlı olabilir. Ayrıca, trafik cezanızı zamanında öderseniz, cezaya her ay eklenen %5 faizden de kurtulmuş olursunuz.