Otomatik vites araba kullanımı, rahatlığı nedeniyle özellikle yoğun trafiğin olduğu büyük şehirlerde sıkça tercih ediliyor. Bu teknolojiye yönelimin artmasıyla beraber ehliyet alımı esnasındaki prosedürlerde de köklü değişimler yaşandı. Sürücü adayları, artık yalnızca manuel araç kullanma konusundaki yeterliliklerini sergilemek zorunda kalmıyor. Artık otomatik şanzımanlı araçlarla da direksiyon sınavına girmek mümkün.
Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?
1 Ocak 2016 tarihinden önce sürücü adaylarının eğitimleri düz vites araçlarla yapılıyordu. Dolayısıyla ehliyet alma sürecindeki en önemli aşama niteliğindeki sınavlar da düz şanzımana sahip motorlu taşıtlarla gerçekleştiriliyordu.
Ancak 2016 yılının başından itibaren bu uygulamada değişikliğe gidildi ve isteyen adaylara otomatik vitesli araçlarla sınavlara giriş hakkı tanındı. Başvuru aşamasında talep etmeleri şartıyla tüm sürücü adaylarının yararlanabilecekleri bu hak sonucunda başarılı olanlara verilen belgeye otomatik vites ehliyeti deniyor.
Her ehliyet tipinde olduğu gibi sürücü adaylarına otomatik vites ehliyeti alabilmeleri için sürüş sınavında dört hak tanınıyor. Kendilerine sunulan hakların tümünde başarısız olan adaylar için süreç, baştan başlatılıyor. Bu doğrultuda sürücü adaylarının, kursta verilen teorik ve pratik eğitimlere yeniden katılmaları gerekiyor. Eğitimlerin ardından prosedürün son ve en önemli halkası sayılan sürüş sınavı gerçekleştiriliyor.
18 yaşından büyük herkesin sahip olabileceği otomatik vites ehliyet eğitiminde, temel sürücü eğitiminin tamamı veriliyor. Yani trafik bilgisi, motor, ilkyardım gibi derslerin tümünü almak gerekiyor. Sadece direksiyon eğitimi sırasında her iki ehliyet türü için farklı araçlar kullanılıyor. Otomatik vites ehliyeti almak isteyen sürücü adayları, eğitimler sırasında ve sınavda otomatik vitesli araçlar kullanıyor.
Otomatik vites ehliyetinin düz vites ehliyetleri ile arasındaki en büyük fark, ehliyet üzerindeki “Sadece otomatik araç kullanabilir.” ifadesi.
Bu ifadenin varlığı nedeniyle sürücünün trafikte araç kullanabilmesi için mutlaka otomatik şanzımanlı bir modele sahip olması zorunlu. Dolayısıyla ileride herhangi bir sorunla karşılaşmamak için ehliyet başvurusu esnasında otomatik ya da manuel vites ehliyeti tercihi hakkında detaylıca düşünmek gerekiyor.
Düz Vites Ehliyeti Nedir?
Düz vites ehliyeti, sürücü adaylarının tercih edebileceği ehliyetlerden biri. 2016 yılı öncesinde alınan tüm ehliyetler, bu statüde yer alıyor. Düz şanzıman ehliyeti alabilmek için tıpkı otomatik vites ehliyeti seçimindeki gibi sürücü adayının başvuru aşamasındaki beyanı yeterli oluyor. Tercihlerini bu ehliyet tipinden yana kullanan adaylar, sürüş eğitiminde ve sınavda düz vitesli araçlar kullanıyor.
Otomatik Vites Ehliyeti Olan Düz Vites Araba Kullanabilir mi?
B1 sınıfı otomatik vites ehliyeti ile hangi şanzıman tipine sahip araçları kullanabilecekleri, sürücü adaylarının başvuru aşamasında en çok merak ettikleri konuların başında geliyor. Otomatik vites ehliyetlerinin üzerinde sürücünün trafikte yalnızca otomatik vites otomobil kullanabileceği açıkça belirtiliyor. Yani otomatik vites ehliyetine sahip sürücüler, trafikte kesinlikle düz vites araba kullanamıyor.
Bu nedenle, ehliyetinize karar vermeden önce Düz Vites mi Otomatik Vites mi? yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Düz Vites Ehliyeti Olan Otomatik Vites Araba Kullanabilir mi?
Düz vites ehliyetine sahip sürücüler, şanzıman seçiminde çok daha esnek tercihlerde bulunabiliyor. Yani ehliyetlerinin üzerinde kısıtlayıcı herhangi ibare yer almıyor.
Düz vites ehliyeti olanlar, isterlerse düz vites ya da otomatik şanzımanlı araçlar ile trafiğe çıkabiliyorlar.
Dolayısıyla düz vites ehliyet kullanımı, araç çeşitliliği açısından çok daha avantajlı bir seçenek olarak sürücü adaylarının karşısına çıkıyor. Ancak tercih aşamasında sürücünün alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak büyük önem taşıyor.
Eğer araç hakimiyeti konusunda pratik yaparken yalnızca otomatik şanzımanlı otomobil kullandıysanız, bir anda manuel vitesli araç kullanımına geçmek ve sınavda başarılı olmak sizi fazlasıyla zorlayabilir. Bu zorluğu aşmak için sürücü kursundaki direksiyon eğitimleri öncesinde düz vitesli araçla pratik yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Böylece kolaylıkla düz vites ehliyeti alıp herhangi bir kısıtlama olmadan trafikte dilediğiniz şanzıman tipindeki aracı kullanabilirsiniz.
Otomatik Vites Ehliyetiyle Düz Vites Araba Kullanmanın Cezası Nedir?
Trafikte manuel araç kullandığı belirlenen otomatik vites ehliyetli sürücülere, maddi yaptırım uygulanıyor. Ehliyette belirtilenden farklı şanzıman tipine sahip araçla trafiğe çıkmanın cezası 4.064 TL. Kendi aracınızı uygun tipte ehliyete sahip olmayan bir başkasına kullandırdığınız anlaşılırsa, 2023 yılında geçerli mevcut yönetmeliğe göre yine aynı meblağda para cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Kesilen cezayı 15 gün içerisinde vergi dairesine ödediğiniz takdirde %25’lik indirim hakkından faydalanabilirsiniz.
Dilerseniz Güncel Trafik Cezaları rehberimize de göz atabilirsiniz.
Otomatik Vites Ehliyeti Olan Sonradan Düz Vites Ehliyeti Alabilir mi?
Otomatik vites ehliyetine sahip bazı sürücüler, şanzıman tipine göre araç seçimindeki kısıtlamadan dolayı manuel vites ehliyetine geçiş yapmak isteyebiliyor. Haliyle bunun mümkün olup olmadığını araştırmaya koyuluyorlar. Yasal mevzuattaki esneklik, iki ehliyet arasında kolayca geçiş yapılabilmesini sağlıyor. Tabii bunun için belirli şartları yerine getirmek gerekiyor.
Otomatik vites ehliyeti olup sonradan düz vites ehliyet almak isteyenlerin, manuel vitesli arabalarla 7 saat direksiyon eğitimi almaları zorunlu tutuluyor.
Manuel ehliyet kullanımı için ayrıca direksiyon eğitiminin yanı sıra başka şartları da karşılamak gerekiyor. Otomatik vites ehliyetinden manuele geçiş için alınan derslerin ücreti ve girilen sürüş sınavının harcı ekstra maliyete neden oluyor. Sınavı geçtiğiniz takdirde belge çıkarma harcını ödeyerek düz vites ehliyetinize sahip olabilirsiniz. Böylece trafikte herhangi bir kısıtlama olmadan otomobil sürmenin keyfini dilediğiniz gibi yaşayabilirsiniz.
Sürüş keyfinizi ikiye katlayacak 240 nokta ekspertiz onaylı ve kalite sertifikalı otomatik vites araçlara kolayca sahip olmak için hemen Carvak.com’u ziyaret edin!