Motorlu Taşıt Vergisi ya da kısa adıyla MTV, araç sahibi konumundaki her vergi mükellefinin ödemesi gereken gider kalemlerinden bir tanesidir. Bu verginin yatırılması için her takvim yılının belirli dönemlerinde mükelleflere birer aylık süreler tanınır. MTV taksitlerinin yatırılmasında gecikmeler yaşanması durumunda ise çoğu mükellefin aklına tek bir soru gelir: MTV ödenmezse olur?
MTV Ödenmezse Ne Olur?
Motorlu Taşıt Vergisi; aracın motor silindir hacmi, model yılı ve trafik siciline tescil edildiği yıl gibi bazı kriterler dikkate alınarak hesaplanır. Değerleme oranı her yıl değişen MTV, aracın zorunlu giderleri arasında ilk sıralarda yer alır ve ödememelerinin aksatılmamasında fayda vardır. Bu duruma dikkat edilmediği takdirde ise çeşitli yaptırımlar devreye girebilir. MTV ödenmezse karşı karşıya kalınabilecek yaptırımlar şunlardır:
MTV Gecikme Faizi Uygulaması
Motorlu Taşıtlar Vergisi, bir takvim yılı içerisinde iki eşit taksit halinde ödenir. Araç sahipleri, verginin ilk taksit ödemesini ocak ayı içerisinde gerçekleştirebilir. İkinci taksitin ödeme aralığı ise temmuz ayının tamamını kapsar. Eğer verilen süre dahilinde ilk taksit ödemesi gerçekleştirilmezse gecikme faizi devreye girer. Yani Motorlu Taşıtlar Vergisi taksit tutarına %1,6 oranında faiz uygulanır. Faize karşılık gelen meblağ, ikinci taksite yansıtılır. İkinci taksidin de ödenmemesi durumunda mükellef konumundaki kişinin ikametgah adresine uyarı mektubu yollanır.
Banka Hesaplarına Haciz
Motorlu Taşıtlar Vergisi gecikme faizinden doğan borçların ve taksitlerin ödenmemesi halinde daha büyük yaptırımlar söz konusu hale gelir. Uyarı mektubunun gönderimine rağmen mükellef ödemeyi gerçekleştirmezse T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına haciz işlemi başlatılır.
Borcun büyüklüğüne bağlı olarak kimi zaman ek yaptırımlar da uygulanabilir. Bu kapsamda vergi mükellefinin aracı bağlanarak yediemin otoparkına çekilir. Haciz işlemli sonucunda el koyulan araç, yalnızca borcun tamamının kapatılması ve yediemin otopark ücretinin ödenmesi halinde ruhsat sahibine teslim edilir. Vergi borcunun ödenmesiyle birlikte banka hesaplarına yönelik haciz işlemi de durdurulur.
MTV Borcu Olan Aracın Satışı Gerçekleşmez
MTV taksitlerinin ödenmemesi, yalnızca T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yaptırımları beraberinde getirmez. Aynı zamanda noter kanalı ile yapılan satış işlemlerini de sekteye uğratır. Zira araca ait geriye dönük herhangi bir vergi borcunun olmaması, noter kanalı aracılığıyla yapılan alım-satım işlemlerinde en çok dikkat edilen konulardan bir tanesidir. Önceki yıllara ait borcun yapılandırılmış ya da taksitlendirilmiş olması da satış işlemlerinin tamamlanmasını sağlamaz.
Satın almayı düşündüğünüz aracın geriye dönük vergi borcu olup olmadığını, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. Sorgulamada borç çıkması durumunda aracı almaktan vazgeçebilir ya da satıcıdan borcu kapatmasını talep edebilirsiniz. MTV borcunun kapatıldığına dair bildirimin ardından noter onayıyla aracı üzerinize alabilirsiniz.
MTV Ödemeden Muayene Yapılır mı?
Hususi ve resmi kullanım amacıyla trafiğe çıkan otomobillerin, üç yaş ve sonrasındaki her iki yılda bir muayeneden geçmesi gerekir. Diğer motorlu taşıtlar için de muayene aralığı değişmekle birlikte aynı zorunluluk mevcuttur.
Araca muayenenin yapılabilmesi için önceden bazı şartların yerine getirilmesi şartı bulunur. MTV de dahil olmak üzere herhangi bir vergi borcunun bulunmaması, egzoz emisyon kontrolü ile birlikte bu şartların en önemlileri arasında yer alır.
Aracınıza ait MTV borcu olup olmadığını GİB web sitesi ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda gecikmiş borcunuzun olduğu öğrenirseniz çeşitli yöntemler aracılığıyla tüm meblağı ödemenizde en idealidir. Aksi halde muayene randevunuza uygun olarak istasyona gitseniz bile kalan borcunuzdan dolayı işlemleriniz yapılmaz. Dolayısıyla vergi borcunuzdan dolayı haciz ve aracınızın bağlanması riskine ek olarak zamanınız da boşa gidebilir.
MTV Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Motorlu Taşıt Vergisi ödemeleri için mükelleflere birçok seçenek sunulur. Siz de ödemelerinizi dilerseniz anlaşmalı banka şubelerinden ya da ATM’lerden gerçekleştirebilirsiniz. Zamandan kazanmak isteyenler için dijital bankacılık çözümleri de mevcuttur. Banka kanalı aracılığıyla ödemelerde sorgu işlemi otomatik olarak yapılır. Bu sayede mükellefler, gecikmiş borçları olup olmadığını da öğrenme imkanına kavuşur.
MTV ödemeleri ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait web siteleri ile GİB mobil uygulaması üzerinden kabul edilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesini ve mobil uygulamasını, MTV ödemesi dışında kasko değerlerini öğrenme ve Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama gibi işlemeler için de kullanabilirsiniz.
GİB web sitesi aracılığıyla borç sorgulama ve ödeme işlemleri yalnızca 02.00-22.00 saatleri arasında yapılabilir.
MTV taksitlerini yatırırken nakit ve kredi kartı ile ödeme seçeneklerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Hatta dilerseniz çeşitli bankaların sunduğu taksitlendirme fırsatından yararlanabilirsiniz. Fazla ödeme yaptığınızı fark ettiğinizde ise iade talebinde bulunabilirsiniz. Zira mükellef tarafından kasko değerinin %5’inden fazlasının ödenmesi halinde basit bir başvuru işleminin ardından para iadesi yapılabilir. Bu haktan faydalanabilmek için düzeltme dilekçesini ve kasko sigorta değeri bildirim formunu bağlı olunan vergi dairesine ulaştırmak yeterlidir. Başvurunun değerlendirilmesinin ardından ortalama bir hafta içerisinde fazladan yatan meblağ mükellefe iade edilir.
MTV borcu gibi zaman kaybettiren sorunlarla uğraşmadan araç sahibi olmaya ne derseniz?
Carvak ile ikinci el araç almayı tercih ederek profesyonel bir deneyimin kapılarını aralayabilirsiniz.