“Ehliyetimi kaybettim.” diyorsanız, ehliyetinizi yeniden çıkarmak için izlemeniz gereken tüm adımları yazımızda bulabilirsiniz. Araba.com olarak, ehliyet kaybetme ücreti, yeni ehliyet başvurusu adımları ve kayıp ehliyet ücreti ödeme aşamaları başta olmak üzere tüm süreci sizin için tek tek açıkladık. O halde, gelin ehliyet kaybedilince izlenmesi gereken adımlara göz atalım!
Ehliyetimi Kaybettim, Ne Yapmalıyım?
Eğer ehliyetinizi kaybettiyseniz, endişelenmeyin! Yeniden ehliyet çıkarmak için izlemeniz gereken yalnızca 4 adım var. Bu adımları tamamladığınızda, yeni ehliyetiniz 15 gün içinde adresinize ulaşacaktır. Bu süreçte araç kullanmaya devam edebilmeniz için size “geçici sürücü belgesi” de verilir ve trafiğe çıkmaya devam edebilirsiniz.
1. Ehliyet İçin Yeniden Sağlık Raporu Almalısınız.
Ehliyet kaybettiğinizde yeniden sağlık raporu yani “sürücü olur” raporu almanız gerekir. Bu işlemi hastanelerde ya da aile hekiminizde gerçekleştirebilirsiniz.
2. Ehliyet Randevusu Almalısınız.
Yeni ehliyet randevusu almak için 199’u arayabilir ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesini kullanabilirsiniz. Online randevu almak için izlemeniz gereken adımları “Online Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?” başlığımızdan öğrenebilirsiniz.
3. Kayıp Ehliyet Ücreti Ödemenizi Yapmalısınız.
Ehliyet kaybetmenin herhangi bir cezası yoktur; ancak yeni ehliyet çıkarmak için değerli kağıt bedeli ve Polis Vakfı hizmet bedeli ödenmelidir. İşte 2023 yılı ehliyet yenileme ücretleri:
Ehliyet tipi | Değerli kağıt bedeli | Polis Vakfı hizmet bedeli | Toplam Ödenecek Tutar |
Eski | 13 TL | 2 TL | 15 TL |
Yeni /Çipli | 624 TL | 145 TL | 769 TL |
Kayıp ehliyet ücretini (ehliyet yenileme ücreti), bankanızın online şubelerinden, ATM’lerden ve Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden yatırabilirsiniz. Online ödemede izlemeniz gereken adımları öğrenmek için Ehliyet Kayıp Ücreti Nasıl Ödenir? başlığımızdan yardım alabilirsiniz.
4. Randevunuza gitmeli ve geçici sürücü belgenizi almalısınız.
Gerekli işlemleri tamamladıktan sonra, evraklarınız ile birlikte randevunuza gidebilirsiniz. Randevuda yalnızca başvurunuz alınacak; yeni ehliyetiniz ise en geç 15 gün içinde adresinize postalanacaktır. Ancak, bu süreçte ehliyetsiz kalmamanız için 15 gün boyunca geçerli olacak “geçici sürücü belgesi” de size teslim edilir. Ehliyet adresinize ulaşana kadar bu belge ile trafiğe çıkabilirsiniz; bu belge yanınızda olmadığında ise 8.190 TL olan ehliyetsiz araç kullanma cezasını ödemeniz gerekir.
Ehliyet Randevusunda Gerekli Belgeler
Yeni ehliyet çıkarmak için gerekli olan evraklar:
- Nüfus cüzdanı/pasaport
- “Sürücü olur” raporu (Sağlık raporu)
- Değerli kağıt ve harç bedelinin ödendiğini gösteren dekont
- 1 adet biyometrik fotoğraf
Ehliyet yenilemek için gerekli olan kan grubu belgesi ve adli sicil kaydı, randevu esnasında sistemden çıkarılacak ve parmak iziniz de görevli memur tarafından alınacaktır. Sizin yalnızca yukarıda listelenen 4 belge ile randevuya gitmeniz yeterlidir.
Online Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?
1. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi‘ne giriniz.
2. Açılan randevu sayfasında, “Sürücü Belgesi” butonuna tıklayınız.
3. Karşınıza “ehliyet çıkarmak için gerekli evraklar” üzerine bir bilgilendirme mesajı çıkacak. Mesajı okuduktan sonra “Kabul Ediyorum” butonuna tıklayabilirsiniz.
4. Sıra kişisel bilgilerinizi doğrulamakta! Açılan sayfada ilgili alanları eksiksiz olarak doldurduktan sonra, sağ altta bulunan güvenlik kodunu da girmeli ve “Devam Et” butonuna tıklamalısınız.
5. Açılan yeni sayfadan bulunduğunuz ili seçtiğinizde sağ tarafta ilçeler ve randevu alabileceğiniz Nüfus Müdürlükleri sıralanır. Yakınlık ve doluluk oranına göre size en uygun olanı seçtikten sonra, sağ altta bulunan “İleri” butonuna tıklayabilirsiniz.
6. Sistem sırasıyla kişi seçimi ve tarih/ saat seçimi yapmanızı isteyecektir. Her bir işlemden sonra, sağ altta bulunan “İleri” butonuna tıklayabilir ve sonraki adıma geçebilirsiniz.
7. Son adıma geldiğinizde, sisteme girdiğiniz telefon numarasın onay kodu gönderilir ve bu onay kodunu ilgili alana girmeniz istenir. Belirtilen süre içinde kodu girip “İleri” butonuna bastığınızda, randevunuz oluşturulur. Randevu tarihi, saati ve yeri gibi detaylar, telefonunuza SMS olarak iletilecektir.
Ehliyet Yenileme / Kayıp Ücreti Nasıl Ödenir?
1. Öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine girmelisiniz.
2. Açılan sayfanın sağ üstünde bulunan “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli” kutucuğuna tıklamalısınız.
2. Karşınıza hangi işlem için harç ve değerli kağıt bedeli ödemek istediğinizi soran bir pencere çıkacak. Sol altta bulunan “Sürücü Belgesi Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” butonuna tıklamalısınız.
3. Bu aşamada kişisel bilgileriniz istenecektir. Kişisel bilgilerinizi ve bağlı bulunduğunuz vergi dairesini girdikten sonra, sağ altta bulunan “Değerli Kağıt Bedeli” kutucuğunda ödemeniz gereken tutar belirir. “Öde” butonuna tıkladığınızda, ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz.
4. Ödemeyi yapacağınız kart bilgilerini girdikten sonra, ehliyet harcı ödeme işleminiz tamamlanır. Ancak, bu işlem sonucunda yalnızca değerli kağıt bedeli ödemesi alınır; Polis Vakfı hizmet bedeli değil. Polis Vakfı bedelini, online bankacılık ya da ATM üzerinden yapmalısınız.
İşte “Ehliyetimi kaybettim, ne yapmalıyım?” diyenlerin, izlemesi gereken tüm adımlar bunlar! Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra, yeni ehliyetinizi 15 gün içinde edinebilirsiniz. Sürücülerin bilmesi gereken tüm süreç ve durumlar hakkında daha fazla bilgi için Sürücü Rehberi‘mizi takip etmeyi unutmayın!
Sıkça Sorulan Sorular
Hayır. Yeni çipli ehliyetler sayesinde, ehliyet kaybedince ilan verme zorunluluğu da ortadan kalktı. Artık, yeni ehliyet için başvuru yaptığınız andan itibaren kimse eski ehliyetinizi kullanamaz ve siz randevu alarak yenisini çıkartabilirsiniz.
Ehliyet kaybetmenin herhangi bir cezası yoktur. Ancak, yeni bir ehliyet çıkarmak için değerli kağıt bedeli ve Polis Vakfı hizmet bedeli ödenmelidir. 2023 yılı için ehliyet kaybetme ücreti, eski tip ehliyetler için 15 TL; yeni / çipli ehliyetler için ise 769 TL’dir.
Yeni ehliyetiniz başvurudan en geç 15 gün sonra adresinize ulaşır. Bu süreçte, ehliyetsiz kalmamanız için “geçici sürücü belgesi” kullanabilirsiniz; ancak bu belgenin geçerlilik süresinin de 15 gün olduğunu hatırlatmak isteriz.
Ehliyet yenileme, kayıp ya da çaldırma nedeniyle yeni bir ehliyet başvurusu yaptığınızda, yeni ehliyetiniz elinize ulaşana kadar trafiğe çıkmanızı sağlayan belge “geçici sürücü belgesi”dir. 15 gün boyunca geçerli olan bu belge ile ehliyetiniz olmadan da trafiğe çıkabilirsiniz.
Ehliyet kayıp ücreti, bankaların online şubelerinden, ATM’lerden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesinden ödenebilir.
Evet. Ehliyetimi kaybettim diyorsanız, 199’u arayarak ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri web sitesini kullanarak ehliyetinizi yeniden çıkarmak için başvuruda bulunabilirsiniz.