Ülkemizde en çok başvuru alan ehliyet tipi, B sınıfı ehliyet. Peki, bu ehliyet kapsamındaki araçlar, hatta B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen motosikletler neler, biliyor musunuz? Araba.com olarak sizin için B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlar ve bu araçların sağlaması gereken koşulları derledik ve tek tek açıkladık. Hazırsanız, başlayalım!
B Sınıfı Ehliyet Nedir?
Römorksuz otomobil ve kamyonet kullanabilmek için gerekli olan ehliyet sınıfı, B sınıfı ehliyet. Ülkemizde de en çok başvuru yapılan bu ehliyet türü ile oturma alanı 9 kişiden az olan binek otomobiller ve ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen kamyonetler kullanılabiliyor; tabii römorksuz olmak kaydıyla.
B sınıfı ehliyet ile ayrıca M, B1 ve F sınıfı ehliyetler ile kullanılan araçlar da bu ehliyetleri almaya gerek kalmadan kullanılabiliyor. Bu konunun ayrıntılarına aşağıda değinecek ve B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlara tek tek değineceğiz. Gelin öncesinde, B sınıfı ehliyetin koşullarına ve B sınıfı ehliyet fiyatlarına bir göz atalım.
B Sınıfı Ehliyet Koşulları
2016 yılından itibaren ehliyet almak için belirli deneyim koşullarını da sağlıyor olmak gerekiyor. Örneğin BE sınıfı ehliyet alabilmek için yaşın tutması yetmiyor; halihazırda B sınıfı ehliyet sahibi olmak da gerekiyor. Ancak B sınıfı ehliyet için böyle bir ön koşul yok. 18 yaşını dolduran ve araç kullanmaya uygun olan herkes B sınıfı ehliyet sahibi olmak için başvurabilir. Kurs ve sınavın başarı ile tamamlaması halinde B sınıfı ehliyet ile otomobil kullanmaya hak kazanılıyor. Peki, “B sınıfı ehliyet kursu ücretleri ne kadar?” derseniz, hemen ödemeniz gereken toplam tutara da bakalım!
B Sınıfı Ehliyet Fiyatları
2023 ehliyet kursu ve harç ücretleri belli oldu. İşte B sınıfı ehliyet için 2023 yılında ödemeniz gereken ücretler:
Ehliyet | Harç ücreti | Değerli kağıt bedeli | Vakıf Payı | Ehliyet kursu ücreti | TOPLAM |
B Sınıfı | 2.490 TL | 624 TL | 145 TL | 7.060 TL | 10.319 TL |
B sınıfı ehliyet için ödemeniz gereken ehliyet kursu fiyatı ve harici giderler bunlar. Bunlara ek olarak bir de ehliyet kursu sınav ücreti ödemeniz gerekecek; bu ücret sınav dönemi öncesinde MEB tarafından açıklanıyor. Ortalama sınav fiyatını 300-350 TL gibi düşünerek bütçe hesabınızı yapabilirsiniz.
B Sınıf Ehliyet ile Kullanılabilen Araçlar
- Binek otomobil (Yolcu kapasitesi 9’dan azsa)
- Kamyonet (Ağırlığı 3,5 ton altında ise)
- 4 tekerlekli motosiklet
- Moped
- Traktör
Listemizden de anlaşılacağı üzere B sınıfı ehliyet ile motosiklet kullanmak da mümkün. Ancak, tabii ki bazı kısıtlamalar doğrultusunda. B sınıfı ehliyet ile kullanılan motosikletlerin aşağıdaki koşulları karşılıyor olması şart!
B Sınıfı Ehliyet ile Kullanılabilen Motosikletler
2 ya da 3 tekerli ise:
- Azami hızı 45 km/s’i geçmemeli.
- Motor gücü 4 kW’ı geçmemeli.
- Silindir hacmi 50 cc’nin altında olmalı.
4 tekerli ise:
- Net ağırlığı 400 kilonun altında olmalı.
- Taşımacılıkta kullanılacaksa, 500 kilonun altında olmalı.
- Motor gücü 15 kW’ı geçmemeli.
Elektrikli motosikletlerde, ağırlık hesabı yapılırken batarya ağırlığı dikkate alınmaz.
B Sınıfı Ehliyet ile Çekme Karavan Kullanılır mı?
Hayır! B sınıfı ehliyetler yalnızca römorksuz araçlar için geçerli; çekme karavan ise römork sınıfına girdiği için B sınıfı ehliyetle kullanılamıyor. Çekme karavan için uygun ehliyet sınıfı ise BE sınıfı ehliyet. Ancak, BE sınıfı ehliyete başvurabilmek için halihazırda B sınıfı ehliyet sahibi olma şartı da aranıyor; yani çekme karavan kullanabilmek için hem B hem de BE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor.
Sıkça Sorulan Sorular
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıldır.
Hayır. Kullanılacak minibüs römorksuz ise D1, römorklu ise D1E sınıfı ehliyet gereklidir.
Hayır. Kullanılacak otobüs römorksuz ise D, römorklu ise DE sınıfı ehliyet gereklidir. Ancak bu ehliyetlere başvurabilmek için halihazırda B sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır; yani hem B hem de D ya da DE sınıfı ehliyet sahibi olduğunuzda otobüs kullanabilirsiniz.