Kalite ve performansı ile ünlenen ve birçok üst segment araçta kullanılan zf şanzımanları duydunuz, değil mi? Peki, bu zf şanzıman nedir ve avantajları nelerdir, biliyor musunuz? Sürücü Rehberi‘mizin bu yazısında, zf şanzıman hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için tek tek açıkladık. Hazırsanız, başlayalım!
Zf Şanzıman Nedir?
ZF şanzıman, ismini 1900’lerin başından beri şanzıman üretimi yapan ünlü bir Alman firmasından alıyor. 1919 yılında ilk zf şanzımanını üreten firmanın şanzımanları, spor otomobiller ve lüks araçlar da dahil olmak üzere geniş uygulama yelpazesiyle de biliniyor.
Ancak, sanılanın aksine zf şanzıman yalnızca tek bir şanzıman tipini belirtmiyor; öyle ki popüler ZF şanzıman tipleri arasında sekiz ve dokuz vitesli otomatik tiplerin yanı sıra otomobiller için altı vitesli manuel tipler ve özel arazi uygulamaları için AW serisi de bulunuyor.
Zf Şanzıman Türleri
Yukarıda bahsettiğimiz gibi zf şanzıman türleri arasında arazi uygulamalarından endüstriyel kullanıma uygun olan zf şanzımanlara kadar birçok seçenek bulunuyor. Ancak, söz konusu binek otomobiller olduğunda sıklıkla karşımıza çıkan zf şanzıman çeşitleri:
- Çift kavramalı DCT
- 8 ileri tam otomatik tork konvertörlü
- 9 ileri tork konvertörlü
Çift kavramalı DCT şanzıman, daha çok spor araçlarda karşımıza çıkıyor; özellikle Porsche araçlarda kullanılan bir zf şanzıman türü.
8 ileri tam otomatik tork konvertörlü şanzımanı öne çıkaran ise dayanıklılığı. Şanzımanının çok sağlam olduğu bilinen birçok marka modelde tork konvertörlü şanzıman görmek oldukça normal. Zaten güçlü arazi araçlarında da yaygın kullanılıyor. Bu zf şanzımanı kullanan modellerin başında ise Alfa Romeo Giulia, Jeep Grand Cherokee, Land Rover Discovery ve Range Rover geliyor.
9 ileri tork konvertörlü zf şanzıman da çekiş gücü ve dayanıklılığı nedeniyle arazi araçlarında karşımıza çıkıyor; bu zf şanzımanı kullanan modeller arasında Honda CRV, Range Rover Evoque ve Jeep Renegade yer alıyor.
Zf Şanzıman Tarihi
Zf şanzıman kullananların yorumlarına ve zf şanzımanın avantaj/dezavantajlarına geçmeden önce, markanın tarihini ve ürettiği şanzımanlarla otomotiv teknolojilerine katkılarını inceleyelim mi?
Asıl ismi “Zahnrad Fabrik” (Dişli fabrikası) olan zf, otomobillerde kullanılacak ilk şanzımanını 1919 yılında üretiyor. 1920’li yıllarda otomobillerde konfor ve lüks beklentilerinin artmasıyla birlikte, zf şanzıman, çok ses getiren Aphon şanzımanı üretiyor. Yunancadaki “sessiz” kelimesinden de ismini alan Aphon şanzımanın ses ve titreşim izolasyonu konusundaki başarısı, Zf’ye de büyük başarı getiriyor. Bu sayede ismini duyuran zf şanzıman, BMW, Mercedes Benz gibi markalar tarafından da kullanılmaya başlıyor.
Yakaladığı büyük başarının ardından, 2. Dünya Savaşı patlak verince ise zf şanzımanlarının da üretimi duruyor ve 1950’li yıllara kadar firma, mutfak malzemeleri, tank parçaları gibi malzemeler üretiyor. 1960 yılından itibaren yükselişe geçen Alman sanayinden tabii ki firma da payını alıyor ve İngiliz yarış takımı Lotus için ürettiği şanzımanlarla bir kez daha başarıyı yakalıyor. Bugün dünyanın her yerinde şanzımanları ile tanınan ve tork konvertörlü şanzımanlara da adını veren firma, spor otomobillerden lüks arazi araçlarına kadar birçok model için üretime devam ediyor.
Zf Şanzıman Alınır mı?
Zf şanzımanlar, tork konvertörlü şanzımanlara da ismini veren, performans, yakı tüketimi ve dayanıklılık konusunda da mühendislikte olduğu kadar başarılı olan ürünlerdir. Bugün piyasada bulunan en iyi şanzımanlar olarak bilinmelerinin yanı sıra birçok üst segment araçta da kullanılırlar. Ancak, tabii ki her mühendislik ürününde olduğu gibi zf şanzımanda da avantajlar kadar, dezavantajlar var. Bu nedenle, “zf şanzıman alınır mı?” sorusunun cevabı, sizin bu artı ve eksileri, kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda değerlendirmenizle ortaya çıkacaktır. O halde, gelin birlikte zf şanzımanın öne çıkan artı ve eksilerine bir göz atalım!
Zf Şanzıman Artıları
ZF şanzımanlar, geniş ürün yelpazeleri ve güvenilir performansları sayesinde hem otomotiv hem de otomotiv dışı uygulamalar için popüler bir seçim haline geliyor. Hafif ticari araçlardan küçük otomobillere kadar, birçok şanzıman ihtiyacını karşılayan zf şanzımanları öne çıkaran avantajlar ise:
- Daha az bakım. Geleneksel şanzımanlara kıyasla daha az hareketli parçaya sahip olması zf şanzımanların daha az bakım gerektirmesini ve daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.
- Kısa tepki süresi. Entegre şanzıman kontrolleri ve çoklu dişli sistemleri sayesinde, zf şanzımanların tepki süreleri çok daha kısa; bu nedenle, özellikle hız tutkunları için oldukça keyifli bir kullanım sunabilirler.
- Yakıt tasarrufu! Zf şanzıman, son teknoloji donanımları sayesinde, çok güçlü motorları dahi cep yakmayan seçenekler haline getirebiliyor.
- Yumuşak sürüş deneyimi. Zf şanzımanlar, titreşim ve gürültüyü mininmuma indirmeleri ile de oldukça beğiniliyor. Özellikle aracını uçlarda kullanmayı seven zf şanzıman kullanıcıları, sürüş deneyimlerindeki artıştan oldukça memnun.
- Dayanıklılık! Tork konvertörlü şanzımanlara da ismini veren Zf şanzımanlar, şanzımanının dayanıklılığı ile adından söz ettiren birçok modelde bulunuyor. Tabii ki nispeten daha az hareketli parçaya sahip olması ve bileşenler arasındaki sürtünme/ısınma dengesini kurabilmesi de bu durumda oldukça etkili.
- Hızlı vites geçişi. Zf şanzımanlar, çok vitesli değişimler konusunda oldukça başarılı; öyle ki 6. vitesten 2. vitese yalnızca milisaniyeler içinde kusursuz bir geçiş sağlayabiliyor.
Zf Şanzıman Eksileri
Her mühendislik ürününün olduğu gibi zf şanzımanların da beraberinde getirdiği dezavantajlar yok değil. Her ne kadar avantajları göz önüne alındığında, gölgede kalsa da aşağıda sıraladığımız dezavantajların bütçenize ve sürüş keyfinize etkilerini de hesaba katmanızı tavsiye ederiz.
- Keskin vites geçişleri! Zf şanzımanların çok vitesli geçişlerdeki başarısı, performans tutkunlarını memnun edebilir. Ancak, eğer daha sakin ve konforlu bir sürüşten keyif alıyorsanız, zf şanzıman geçişlerindeki keskinlikten rahatsız olabilirsiniz.
- Onarım ücretleri. Zf şanzımanların dayanıklı ve uzun ömürlü ürünler olduğuna değindik. Ancak, arıza durumlarında çıkardığı masraf, birçok şanzımanın katbekat üzerinde. Eğer detayları hesaba katmayı sevenlerdenseniz, arıza ihtimalini ve yüksek onarım ücretlerini de göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.
Tabii ki güvenilir ve uzun ömürlü bir şanzıman arıyor; ama performanstan da ödün vermemek istiyorsanız, zf şanzıman sizin için en iyi tercih olacaktır. Araba.com olarak tavsiyemiz: Zf şanzımanların ne olduğunu, avantaj-dezavantajlarını ve ürün yelpazesini inceledikten sonra, size en uygun şanzımanı tercih etmeniz. Örneğin; yanızca şehir içinde, yüksek performans ya da tork gerektirmeyen sürüşler yapıyorsanız, zf şanzımanlı bir araca pek de ihtiyacınız olmayabilir, sunduğu o kadar avantaja rağmen! Bu noktada, zf şanzımanın dezavantajlarını da göz önüne alarak tercih yapmanız en doğrusu olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Piyasadaki en dayanıklı markalardan biri olarak bilinen Zf’nin şanzımanları, uzun ömürlü olmaları, sessiz ve titreşimsiz çalışmaları ve yakıt konusunda avantajlı olmaları ile öne çıkıyor.
Evet. Daha az hareketli parçaya sahip oldukları için daha az bakım gerektiriyorlar ve ortalama bir zf şanzıman, 90.000 km/ 8 yıl boyunca sorunsuz kullanım sunabiliyor.
Almanya. İsminin anlamı ise “Zahnrad Farik” yani “dişli fabrikası”.