Tır, kamyon, karavan gibi araçlarda sıklıkla karşımıza çıkan webasto nedir ve ne işe yarar biliyor musunuz? Halk arasında robosto olarak da bilinen bu sistemin özellikle uzun yollarda ve soğuk iklimlerde faydaları, maliyetinden çok daha fazla. Emin olun, webasto’nun artılarını öğrenince siz de öyle düşüneceksiniz. O halde gelin hemen “Webasto nedir, nasıl çalışır ve avantajları nelerdir?” sorularını hızlıca yanıtlayalım.
Webasto Nedir?
Webasto aslında Almanya menşeili bir şirketin ismidir ve ürettiği harici ısıtma sistemleri, sunrooflar gibi araba parçaları ile ünlüdür. Ancak, firmanın özellikle harici ısıtma sistemlerindeki başarısı, bu sistemlerin de marka ismiyle anılmasına sebep olmuştur. Bu nedenle, karavan, tır, kamyon ve tekne gibi araçlarda sıklıkla kullanılan harici ısıtma sistemlerine de “webasto”, halk arasındaki adıyla “robosto” denmektedir. Yani “Webasto nedir?” ya da “Robosto nedir?” sorularının cevabı: Araçlarda kullanılan bir harici ısıtma sistemidir.
Webasto’nun 2 farklı türü bulunmaktadır:
- Kuru webasto
- Islak webasto
Uzun yol araçları ya da karavanlarda fabrika çıkışında orjinal olarak bulunan genelde ıslak webasto’dur. Kuru webasto ise standartta webasto’su bulunmayan araçlara sonradan taktırılan daha basit bir sistemdir. Gelin birlikte her iki sistemin de nasıl çalıştığına bir göz atalım!
Webasto Nasıl Çalışır?
Her iki webasto sistemi de oldukça basit birer çalışma prensibine sahiptir: aracın motorundan bağımsız olarak kurulan webasto ısıtma ssitemleri, güç için akü ve yakıtı kullanır.
Kuru Webasto Nasıl Çalışır?
Kuru webasto sistemi genelde tır, kamyon gibi uzun yol araçları yerine, soğuk iklimlerde kullanılan binek otomobillere takılır. Rusya gibi ülkelerde yapı marketlerde dahi kolaylıkla bulunabilen bu sistemin çalışması için yalnızca 3 şeye ihtiyacı vardır: akü, rezistans ve hava hortumu.
- Araç içinden çekilen hava, aküden alınan güç sayesinde rezistansta ısıtılır.
- Isıtılan hava, hava hortumu ile yeniden aracın içine üflenir.
Yani kuru webasto, bir saç kurutma makinesi mantığı ile işler. Bu nedenle, aracın yalnızca içini ısıtmak için kullanılır; motoru ısıtmaz. Motorun da ısınmasını sağlayan sistem sulu webasto sistemidir ve kuru webastoya kıyasla biraz daha komplikedir.
Islak Webasto Nasıl Çalışır?
Özellikle uzun yol araçlarında karşımıza çıkan ıslak webasto sistemi sayesinde hem aracın içi hem de motoru sıcak tutulabilir. Bu sistemin çalışması için ise 4 parça gereklidir: akü, yanma odaları, ısı eşanjörü ve pompa.
- Aracın yakıt deposundan alınan yakıt, yanma odalarında ısı enerjisine dönüştürülür.
- Elde edilen enerji, ısı eşanjörü sayesinde motor suyunu ısıtır.
- Isınan motor suyu araç içinde devridaim ettirilerek, kabin içinin de ısınması sağlanır.
Bu sayede, hem aracın içi hem de motor araç çalışmasa dahi sıcak tutulur. Islak webasto sisteminin uzun yol araçlarında sıklıkla kullanılma nedeni de budur. Böylece hem şoför soğuk havalarda dahi geceleri rahatça uyuyabilir hem de motorun soğuması ve hasar görmesi engellenir.
Webasto Sisteminin Avantajları
- Araç içini ısıtır ve uzun yol şoförleri ya da karavancılar için soğuk iklimlerde de araç içinde uygun yaşam koşullarını oluşturur.
- Motoru sıcak tuttuğu için motorun çalıştırılma süresini kısaltır ve ömrünü uzatır.
- Soğuk iklimlerde motoru çalıştırırken harcanan yakıt yerine, biraz daha fazla yakıtı hem aracı hem de motoru sıcak tutmak için harcar; çifte avantaj sağlar.
- Hareketli parçaların soğuk nedeniyle aşınmasını engeller ve ömrünü uzatır.
- Uzaktan kontrol sistemi de olan modeller, uygulamadan aktive edilebilir ve böylece, siz daha evden çıkmadan motor ısınmaya başlar ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.
- Karlı havalarda mahsur kalındığında donma riskini ortadan kaldırır. Bu nedenle, asgari araçlarda da kullanılır.
- Genellikle harici bir akü kurulsa da araç aküsünü kullandığı zamanlarda dahi varolan sıcak suyu devridaim yaptığı için aküyü tüketmez.
- Webasto çeşidine bağlı olarak saatte ortalama 0,20 litre yakıt harcar.
Araba.com olarak bu yazımızda “Webasto nedir?” sorusuna yanıt verdik. Eğer arabalarda kullanılan diğer sistemler hakkında da detaylı bilgi almak isterseniz, Araç Terimleri Sözlüğü‘müzü takip etmeyi unutmayın.
Sıkça Sorulan Sorular
Webasto kullanılan türüne bağlı olarak, saatte yaklaşık 0,20 litre yakıt tüketir.
Hayır. Webasto sistemleri, akü azaldığında kapanır; zaten var olan sıcak suyu devridaim ettirdiği için çok enerji harcamaz ve birçok araçta webasto için ayrı bir akü de bulunur.
Hayır; webasto harici bir ısıtma sistemidir. Yani motordan bağımsız olarak çalışır ve motor kapalıyken de hem motorun hem de aracın sıcak kalmasını sağlar.
Kuru webasto bir saç kurutma makinesi gibi, aracın içinde var olan havayı çeker, ısıtır ve yeniden araca üfler. Bu nedenle, yalnızca aracın içini ısıtabilir. Sulu webasto (ıslak webasto) ise motor suyunu ısıtarak, araç içinde devridaim yaptırır. Bu nedenle hem aracın hem de motorun sıcak kalmasını sağlar.
Soğuk iklimlerde ıslak / sulu webasto daha kullanışlıdır; çünkü motorun da soğumasını engeller. Ancak, ılıman iklimlerde yalnızca aracın içini ısıtan kuru webasto sistemi de yeterli olabilir.
Evet. Genelde karavan, kamyon tır gibi araçlarda kullanılsa da Rusya gibi soğuk iklimlerde binek otomobillere de takılır. Her araca takılabilen harici bir sistemdir.
Webasto kokusunun 2 nedeni vardır: Hava hortumlarında hasar olması ya da yetersiz hava akışı.
Webasto saatte yaklaşık 0,20 litre yakıt tüketir. Aracın yakıtı azaldığında ise kendisini kapatır ve aracın yakıtının tükenmesini engeller.
Evet. Webasto genelde, dizel ısıtıcı olarak bilinse de benzin, LPG ya da dizel fark etmeksizin her araca takılabilir.
Halk arasında robosto olarak da bilinen webasto, özellikle uzun yol araçlarında kullanılan bir harici araç ısıtma sistemidir.