- Tehlike uyarı işaretleri
- Trafik tanzim işaretleri
- Otoyol işaretleri
- Duraklama ve park etme işaretleri
- Bilgi işaretleri
Trafikte Tehlike Uyarı İşaretleri
Tehlike uyarı işaretleri, trafikte yaşanma ihtimali olan tehlikelerin önden sürücüye bildirilmesini amaçlar; bu nedenle, trafik levhaları arasında en çok dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken gruptur. Bu tehlikelerden kasıt, hemzemin yollar, vahşi hayvan tehlikeleri, yol eğimindeki değişimler vb. kaynaklı olabilir. Sürüş güvenliği için bu tehlike uyarı işaretlerini bilmek ve hızınızı ona göre ayarlamak önemlidir. O halde gelin birlikte trafik tehlike işaretlerini tek tek inceleyelim ve anlamlarını öğrenelim!
Bu 4 işaret tehlikeli dönüş levhaları olarak geçer. İlk 2 işaret sağa ya da sola dönen keskin/tehlikeli virajları gösterir. Alttaki 2 işaret ise peş peşe tehlikeli virajlar olduğunu belirtir.
Bu işaretler yoldaki ani eğim değişikliklerini ya da tehlikeli olabilecek eğim oranlarını belirtir. İşaretteki siyah alan aşağı doğru daralıyorsa inişteki, tam tersi durumlarda ise çıkıştaki eğimleri gösterir.
Bu trafik levhalarına “daralan yol levhaları” denir. İlk levha, yolun her iki tarafından da daralma olduğunu göstermektedir. Daralmanın tek taraflı olduğu durumlarda ise, levhanın sağdaki şekli gösterirlir. (Daralma solda ise T-4c levhası kullanılır: Sağdaki çizgi düz, soldaki daralan.)
T5 trafik levhası, sizi bir açılan köprü beklediğini gösterir. T6 ise yolun su kenarında bittiğini, bu nedenle dikkatli ve yavaş olmanız gerektiğini gösterir.
T7 ve T8 trafik levhaları da yoldaki kasis ya da kayganlığı belirtir. Her iki işareti gördüğünüzde de hızınızı kesmeniz önemlidir. Ayrıca, T8 trafik levhasını gördüğünüz alanlarda ani fren yapmak da sakıncalı ve yasaktır.
T-9 trafik levhasını gördüğünüzde yolun malzemesi nedeniyle, hızınızı kesmeniz ve takip mesafesini arttırmanız gerekmektedir.
T-10 trafik levhası (gevşek şev levhası) ise yolun değil; ama yol çevresindeki alanın heyelana yatkın olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, bu levhayı gördüğünüz alanlarda taş, toprak vb. malzemelerin düşebileceği şeridi değil, diğerini kullanmanız gerekir; tabii yolun müsaitlik durumuna göre.
T11, T12 ve T13 trafik levhaları ise sürücülerin yayalara karşı dikkatli olması için kullanılır. T11 ve T12 levhaları, yaya ve okul geçitlerini belirtir. T13 levhası ise kullandığınız yolun bisikletlere de açık olduğunu ve dikkatli olmanız gerektiğini gösterir.
T14 trafik levhaları ise daha çok kırsal alanlarda karşınıza çıkacak, hayvan uyarı levhalarıdır. Üzerinde inek resmi olan T-14a levhası, yola çıkabilecek inek, koyun gibi ehli hayvanlara, geyik resmi olan T-14b levhası ise yabani hayvanlara karşı uyarı niteliğindedir.
T15 trafik levhası yolda yol çalışması olduğunu ifade eder. Bu levhanın ardından şerit kapatma levhalarını görmeniz de olasıdır.
T16 ve T17 trafik levhaları, ileride ışık ya da alçak uçuş alanı olduğu ifade eder.
T-18 trafik levhası ise aracı sarsacak kadar şiddetli ve tek tarafı rüzgarı ifade eder. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sık sık karşınıza çıkabilecek bu trafik levhasını gördüğünüzde, hızınızı olabildiği kadar kesmeniz önemlidir. Eğer bu işareti gördüğünüz yer denize yakın ise, denizden uzak olan şeritte kalmanızı da tavsiye ederiz.
T19 trafik levhası, isminden de anlaşılacağı üzere yolun gidiş-dönüş olduğunu ifade ediyor.
T20 tarfik levhası ise dikkat levhası; “Ama neye?” derseniz, bu sorunun cevabı genelde bu levhaya eşlik eden farklı paneller ile belirtilir.
T21 ve T24 trafik levhaları, kavşak levhaları olarak geçer. T21 yolunuzdaki kontrolsüz kavşağı, T24 ise dönel kavşağı ifade eder.
T22 trafik levhaları, toplam 5 tanedir ve ana yola bağlanan tali yolları göstermek için kullanılır. Bu levhalardaki kalın çizgi ana yolu, ince çizgiler ise tali yolları gösterir.
T23 trafik levhaları ise ana yola bağlantı noktalarını göstermek için kullanılır. Tıpkı T22 levhalarında olduğu gibi, bu levhalarda da ana yol kalın, bağlanan yan yollar ise ince çizgilerle gösterilir.
T25 trafik levhası kontrollü, T26 trafik levhası ise kontrolsüz demiryolu geçitlerini haber verir.
T27 trafik levhalarını gördüğünüzde de sizi bekleyen bir kontrolsüz demiryolu geçidi var demektir. Ancak, tek çarpı tek hattı, çarpı ve ters V işareti ise en az 2 tane hattı ifade eder. Bu nedenle, özellikle T-27b trafik levhasını gördüğünüzde hızınızı kesmeniz ve dikkatli olmanız önemlidir.
Bir diğer demiryolu levhası ise “hemzemin geçit” levhalarıdır. Bu levhalardaki çizgi sayısı, hemzemin geçide olan yakınlığınızı gösterir ve her bir çizgi 100 metreyi ifade eder. Yani eğer hemzemin geçit levhasında 1 çizgi varsa 100, 2 çizgi varsa 200, 3 çizgi varsa 300 metre sonra hemzemin geçit vardır.
T33 trafik levhaları keskin virajlara yaklaştığınızı bildirmek ve viraj yönünü göstermek için kullanılır. Özellikle ışıklandırmanın yetersiz olduğu yollarda, bu levhalara dikkat etmek önemlidir.
T33 trafik levhalarının d,e ve f kodlu olanları ise, yol onarım noktalarını görünür kılmak için kullanılır.
T32 trafik levhası, yolun geçici olarak ya da tamamen trafiğe kapatıldığını gösterir.
T34 trafik levhası refüj başlarını gösterir ve yola sağ ya da sol şeritten devam edilmesi gerektiğini ifade eder. T35 trafik levhası ise dönüş adalarında her iki yöne devam edilmesi gerektiğini belirtir.
T36 ve T37 trafik levhaları özellikle şehirler arası yollarda karşımıza çıkan trafik levhaları.
T36, yolun kenarları ile yol arasında yükseklik farkı olduğunu ifade eder. Bu işareti gördüğünüz alanlarda trafikten bağımsız olarak şerit takibi önemlidir.
T37 ise çevresine kıyasla alçak kalan, orantısız rüzgar alan ya da güneş görmeyen yollara yerleştirilir ve bu alanlarda buzlanma olma ihtimalini belirtir.
T38 ve T39 trafik levhaları ise daha çok şehir içinde gördüğümüz trafik levhaları. T38 yoğun trafiğin yaşandığı yollarda kullanılır; okul cadddeleri, çarşılar vb. T39 trafik levhası ise tramvaya yaklaşıldığını ve tramvaya yol verilmesi gerektiğini belirtir.
Trafik Tanzim İşaretleri
Tanzim işaretleri, trafiğin düzenini sağlamak amacıyla kullanılan levhalardır. Genelde trafikte nasıl davranılması gerektiğini belirtirler.
Trafik tanzim işaretleri arasında en çok karıştırılanlar, TT1 ve TT2’dir.
Aslında TT1, yanıp sönen sarı ışıkla aynı anlama gelir. “Yavaşla, dikkat et ve devam et.”
TT2 ise yanıp sönen kırmızı ışıkla aynı anlamdadır. Yani “Dur, dikkat et ve devam et.”
Hem TT4 hem de TT5 aslında yolu kullanamayacağınızı belirtir. Birinde yol geçici ya da kalıcı olarak trafiğe kapatılmıştır. Diğerinde ise bulunduğunuz yönden girişi yasaktır.
TT6’dan başlayarak TT24’e kadar olan trafik levhaları ise hangi araçların yolu kullanıp kullanamayacağını belirtmek için kullanılır.
TT16 ve TT17 trafik levhaları, tehlikeli maddeler taşıyan araçlar için kullanılır. Araçtaki maddenin maksimum sınırı da bu levhalarda ayrıca belirtilir.
TT20 trafik levhası, yola girebilecek aracın en sınırlamasını gösterir. Örneğin, bu görseldeki levhaya göre, 2.30 metreden daha geniş araçlar yolu kullanamaz.
TT21 ise aynı levhanın yükseklik sınırlaması getiren halidir. Yani bu örnekteki levha, 3.5 metreden yüksek araçların yolu kullanamayacağını belirtir.
TT22 ise uzunluk için olan trafik levhasıdır. Örnekteki levhaya göre, 10 metreden uzun olan araçlar yola giremez.
TT23 ve TT24 trafik levhaları ise ağırlık sınırlandırmasını belirtir. TT23 dingil başına düşen ağırlığı, TT24 ise toplam yüklü ağırlığı sınırlandırır.
TT25, takip mesafesini sınırlayan trafik levhasıdır. Bu levhayı gördüğünüzde, takip mesafenizi levhadaki rakamda tutmalısınız.
TT26 ise sıklıkla karşımıza çıkan ve dönüş yasaklarını belirten trafik levhalarıdır.
Bu levhalar sollama yasaklarını belirtmek için kullanılır. Yukarıdaki levhalar (TT27 ve TT28) yasağın başlangıcını, alttaki levhalar ise bitişini gösterir.
TT27 trafik levhasını gördüğünüzde, yolda araç fark etmeksizin sollama yasağı olduğunu bilmelisiniz. TT28 levhası gördüğünüzde ise yalnızca büyük araçlara sollama yasağı olduğunu anlamalısınız.
TT29 tarfik levhası, hız sınırını belirtmek için kullanılır. TT33 ise hız sınırı kısıtlamasının bittiğini gösterir.
TT32 levhası ise tüm sınırlamaların kalktığını ifade eder. Zaten dikkatli bakarsanız, tüm sınırlama bitiş işaretleri de bu levhanın türetilmiş halidir.
Trafik Bilgi İşaretleri
İsminden de anlaşılacağı üzere trafik bilgi işaretleri, sürücüleri bilgilendirme amacıyla kullanılır. İl sınırları, illere kalan kilometreler, yol yakınında bulunan hastane, okul, çeşme gibi yapılar hep bu levhalar ile belirtilir. Yani trafik bilgi levhalarının amacı trafiği düzenlemek ya da tehlikeli durumları bildirmek değil; sürücüye yol hakkında yardımcı olmaktır.
Otoyol İşaretleri
Otoyol işaretleri, otobanlar hakkında sürücüyü bilgilendirmek için kullanılır. Genellikle yeşil renkli olan bu trafik levhaları sayesinde, otoban giriş çıkışları, şeritler gibi konularda sürücüler bilgilendirilir.
Bu 2 trafik levhası, otoyolların başlangıç ve bitiş noktalarını gösterir.
Bu levhalar da otoyol çıkış levhalarıdır; ancak, amaçları otoyol çıkışını önceden sürücüye bildirmektir. Bu levhalar üzerindeki her çizgi, otoyol çıkışına kalan 100 metreyi ifade eder. Yani tek çizgili ise 100 metre, çift çizgili ise 200 metre, 3 çizgili ise 300 metre sonra otoyol çıkışına geleceğinizi gösterir.
Bu levhalar ise otoyoldaki şerit dağılımlarını gösterir. Yukarıdaki 2 örnek levhada hangi şeridin size, hangi şeridin karşı tarafa ait olduğu belirtilir.
Otoyol şerit kapatma levhası ise sınavlarda da sıkça karşımıza çıkan bir levhadır ve hangi şeridin kapatıldığını ve yolun kaç şeride düştüğünü gösterir.