SUV, 4×4, Jeep, crossover derken sizin de aklınız karışmadı mı? Markalardan birbiri ardına başarılı SUV modeller gelirken bu kafa karışıklığı oldukça normal. Endişelenmeyin, “SUV nedir?” sorusuna cevap verdiğimiz bu yazı sonunda, aklınızda soru işareti kalmayacak.
“Sport Utility Vehicle” tabirinin kısaltması olan SUV, Türkçe’ye “Sportif Kullanıma Uygun Araç” olarak çevriliyor. Otomotiv sektörüne girdiği 1970’li yıllardan itibaren ise hem geniş hacim hem de çok amaçlı kullanıma uygunluk gibi nedenlerle geniş kitleler tarafından tercih edilmeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor. Peki, bu popüler araçları öne çıkaran özellikler neler? Gelin “SUV nedir, ne değildir?” birlikte inceleyelim!
SUV Nedir?
“Sportif kullanıma uygun araç” anlamına gelen SUV, aslında füzyon bir araç tipini ifade ediyor: Engebeli arazilerde kullanıma uygun off-road tipi araçlar ve otomobil tarzı sürüşün birleşimi! SUV araçlar öncesinde, arazi için üretilen modellerin otoyolda performansları düşüktü ve aracın günlük kullanım için şehir içinde de sürülmesi pek konforlu değildi. İşte, bu sorunu çözen ve arazi araçları ile binek otomobillerin en iyi özelliklerini birleştiren araç tipi SUV’lar oldu.
SUV Araçların Özellikleri Nelerdir?
SUV araçlara olan ilginin artmasıyla birlikte, SUV araçlarda kombinlenen özelliklerin yelpazesi de genişledi. Ancak, tabii ki SUV dendiğinde akla gelen ve SUV’ları farklılaştıran karekteristik özellikler korunmaya devam ediyor. Binek otomobil ve arazi aracı arasında konumlanan SUV araçları Crossover gibi araç tiplerinden ayıran en önemli özellik, şasilerinin binek otomobil şasisi üzerine inşa edilmiyor oluşu. SUV araçlara arazideki başarılarını getiren de bu ayırt edici özellik.
Öte yandan SUV araçlar, pick-up gibi modellerin aksine otoyol performansları da yüksek araçlar. Süspansiyon değerleri, yol tutuşu, sürücü destek sistemleri gibi özelliker SUV’ları otoban kullanımına da uygun hale getiriyor ve özellikle geniş iç hacme ihtiyaç duyan ailelerin tercihleri arasına sokuyor.
SUV araçları öne çıkaran diğer ayırt edici özellik ise, yerden yükseklik ve uzun gövde olarak kabul edliyordu. Ancak, SUV kategorisi altındaki araçların çeşitliliği arttıkça, bu özelliklerin çok da ayırt edici bir yanı kalmadı; çünkü artık SUV çeşitleri arasında dahi ciddi farklılıklar mevcut.
SUV Çeşitleri Nelerdir?
- Kompakt SUV
- Orta ölçekli SUV
- Tam ölçekli SUV
Boyutlarına göre küçükten büyüğe sıralanan bu SUV çeşitlerini, birbirinden ayıran yalnızca boyutları değil. Aracın çeşidine bağlı olarak sunduğu konfor, arazi performansı ve şehir içi sürüş konforu da değişiklik gösteriyor; tabii markaların sunduğu donanım paketleri de bu çeşitler arasındaki farkı ciddi anlamda arttırıyor ve SUV’ları neredeyse birbirlerinden bambaşka modeller haline getiriyor.
Bu nedenle, eğer SUV araç sahibi olmak istiyorsanız ve aracın boyutu sizin için spesifik bir kriter değilse, modellere bakmadan önce ihtiyacınız olan SUV çeşidini belirlememenizi, tercihinizi marka-modele göre yapmanızı tavsiye ederiz. Yani SUV seçerken, boyut değil; marka-model özelliklerini dikkate almak daha doğru olabilir.
SUV Araçların Avantajları
- Geniş iç hacim: Hem kamp kaçamakları yapmayı seven maceraperestler hem de geniş aileler için SUV araçların iç hacimleri oldukça tatmin edici. Özellikle tam ölçekli SUV’larda koltuk sayısını 2 ya da 5’e düşürerek, ciddi bir alan kazanılabiliyor.
- Hakimiyet: SUV araçların yerden yüksekliği, geniş açılı bir sürüş deneyimini ve yol hakimiyetini de beraberinde getiriyor.
- Yükseklik: Arazi koşullarına uygun olan SUV araçlar, tabii ki engelleri aşma konusunda çok başarılı. E tabii şehir içinde ya da bozuk yollarda da SUV bir araç demek, sağlamlık demek.
- Performans: SUV araçlar genellikle güçlü motorlar ve yüksek torku, yol tutuşu ve konfor ile birleştirmeyi başaran modeller. Bu nedenle farklı yol ve koşullarda da performansları tatmin edici.
- Arazi kullanımına uygunluk: Eğer bir SUV sahibiyseniz ne hava şartlarından ne de zorlu parkurlardan korkmanıza gerek yok. Genellikle 4×4 çekiş sistemine sahip olan bu araçlar, off-road lastikleri, koruyucu plakalar gibi ekstra özellikleri sayesinde de her türlü arazi koşulunda yüksek performans vadediyor.
- 2. el değerleri: Güçlü ve prestijli SUV modelleri, üzerinden yıllar geçse de değerlerini korumayı başarıyor; üstelik tüm o yıpranmışlığa rağmen. Ancak, bu avantajın kompakt SUV’lar için pek de geçerli olmadığını belirtmek isteriz.
SUV Araçların Dezavantajları
- Yakıt tüketimi: SUV’ların güçlü motorlarını yukarıda övmüştük, değil mi? Ancak yüksek motor hacimleri, yakıt tüketimini de arttırıyor. Bu nedenle, SUV’lar birçok binek otomobile kıyasla masraflı olabiliyor. Ancak yakıt içen modeller ağırlıkta olsa da az yakan SUV’lar da yok değil.
- Vergi: Silindir hacimleri nedeniyle SUV araçların hem ÖTV hem de MTV oranları da daha yüksek oluyor.
- Şehir içi kullanım zorluğu: Yanlış anlaşılmasın, SUV araçlar da şehir içinde kullanmak için yeterliler ve manevra kabiliyeti gibi konularda pek bir eksikleri yok. Ancak, İstanbul gibi yoğun trafiğe sahip şehirlerde ne trafikten kaçmak ne de park yeri bulmak tam ölçekli SUV’lar için mümkün değil.
SUV sahibi olmak konusunda hâlâ kararlı mısınız?
O halde acele edin; Carvak sertifikalı SUV araç fırsatlarını kaçırmayın!
SUV Ne Değildir?
SUV araçların özelliklerini genel hatlarıyla incelediğimize göre, şimdi sırada SUV ve diğer araçlar arasındaki farkları anlamak ve kafa karışıklıklarını gidermek var. Gelin, SUV ne demek değilmiş bir de ona bakalım!
SUV ve 4×4 Aynı Değildir.
Hayır! SUV, bir gövde ve araç tipini belirtirken, 4×4 aracın çekişini belirtiyor; yani 4×4 bir araç tipi değil. Aslında bir çekiş sistemi olan 4×4 ifadesi, torkun (çekiş gücünün) yola 4 teker üzerinden aktarıldığını ifade ediyor. SUV gibi bir araç tipi olarak algılanma sebebi ise SUV’larda ve diğer arazi araçlarında 4×4 çekiş sisteminin sık sık kullanılıyor oluşu. Ancak, SUV’ların hepsi 4×4 olur diye bir kaide de yok; özellikle kompakt SUV’larda 4×2 çekiş sistemi de yaygın olarak kullanılıyor.
SUV ve Jeep Aynı Değildir.
SUV bir gövde ve araç tipini belirtmesine rağmen Jeep ünlü bir otomotiv markası. Jeep markasının da SUV gibi bir araç tipi sanılmasının nedeni ise Jeep’in çok ünlü SUV araçlara sahip olması. Hatta SUV kategorisinde üretilen ilk araç olan Cherokee de Jeep markasının bir modeli. Tabii uzun yıllardır başarılı arazi araçları ve SUV’lar üreten bu markanın isminin SUV ile karıştırılması kadar normal bir durum da olamaz. Ancak, piyasada her bütçeye ve zevke uygun SUV olsa da Jeep markasının modellerinin daha lüks, 4×4 ve arazi kullanımını ön planda tutan modeller olduğunu belirtmek isteriz.
Crossover Kompakt SUV Demek Değildir.
Dışarıdan bakıldığında bir crossover ve kompakt SUV arasındaki farkı anlamak pek mümkün değil ve bu nedenle, crossover’ların aslında bir tür SUV olduğu yanılgısı oluşuyor. Ancak bu bilgi doğru değil. SUV ve crossover araçları birbirinden ayıran önemli bir fark var: Şasileri! Crossover araçların şasileri, normal binek otomobil şasileri üzerine inşa ediliyorken SUV’ların kendilerine özgü şasileri var ve arazi kullanımına uygun üretiliyorlar. Bu nedenle, her ne kadar kompakt SUV ve crossover’lar görüntü olarak aynı olsa da hem otoyoldaki hem de arazideki performansları arasında ciddi farklar var.
Sıkça Sorulan Sorular
Hayır. SUV araçlarda genelde 4×4 çekiş sistemi mevcuttur. Ancak, özellikle kompakt SUV’larda 4×2 çekiş sistemi de yaygın olarak karşımıza çıkar.
Evet. SUV araçlar genelde yüksek motor hacmine sahip modeller olarak karşımıza çıkar ve MTV/ÖTV vergileri de paralel olarak yüksek olur. Ancak, son dönemlerde motor hacmi daha düşük olan, öncelikli olarak şehir içi kullanım için üretilen modeller de yaygınlaşmakta.
Söz konusu SUV araçlar olduğunda öne çıkan 3 en iyi marka: Jeep, Lexus ve Land Rover’dır.