Bu yazımızda “Sandık motor nedir?” sorusunu birlikte cevaplayacağız ve artılarını-eksilerini değerlendireceğiz. Ancak, eğer modifiye ya da klasik araba tutkunuysanız, sizin zaten sandık motora oldukça aşina olduğunuza eminiz. Yine de aracınız için sandık motor alırken ya da sandık motorlu araç alırken dikkat etmeniz gerekenler için yazımıza göz atmayı ihmal etmeyin. İşte sandık motor hakkında tüm bilinmesi gerekenler!
Sandık Motor Nedir?
Sandık motor aslında fabrika çıkışlı motorları ifade ediyor; bu motorlar, fabrikalarda eksiksiz olarak üretiliyor ve arabadan bağımsız olarak satılıyor. Özellikle modifiye severler ve klasik araba sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen sandık motorların iki farklı çeşidi bulunuyor:
- Komple sandık motor
- Yarım sandık motor
Komple Sandık Motor Nedir?
Komple sandık motor, isminden de anlaşılacağı üzere motorun eksiksiz olarak üretildiği ve satıldığı durumu ifade ediyor. Böylece, aracın yalnızca motoru değil; motorun çalışmasını etkileyen tüm parçaları yenilenmiş oluyor ve performans kaybı daha az yaşanıyor. Modifiye için komple sandık motor bir zorunluluk olmasa da; özellikle eski araçların yenilenmesi için yapılan motor değişimlerinde komple sandık motor kullanmak daha verimli.
Yarım Sandık Motor Nedir?
İsminden de anlaşılacağı üzere yarım sandık motorlarda motorun tüm parçaları bulunmuyor ve yeni motor, araçta varolan kafa üzerine takılıyor. Yarım sandık motorlar, komple sandık motorlara kıyasla daha uygun oldukları için sıklıkla tercih ediliyorlar. Ancak, eğer yarım sandık motor kullanılacaksa aracın komple bakımdan geçmesi ve işinin ehli bir motor ustası tarafından motorun takılması şart! Böylece hem motorun performansını etkileyen diğer parçalar da yenilenebilir hem de monte işlemi zor olan yarım sandığın takılmasında sorun yaşanmaz.
Yarım Sandık Motor mu Komple Sandık Motor mu Tercih Edilmeli?
Her iki sandık motorun da artıları ve eksileri birbirinden farklı. Bu nedenle, en doğrusu kendi ihtiyaçlarınıza ve aracınızın durumuna göre karar vermek olacak. İşte komple sandık motor mu yarım sandık motor mu sorusuna cevap verirken dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Modifiye! Eğer aracınız halihazırda yeniyse ama performansı daha yüksek bir arabaya sahip olmak istiyorsanız, her iki sandık motor türünü de tercih edebilirsiniz. Ancak, yarım sandık motor, ekonomik anlamda daha uygun olacaktır.
- Araç yenileme! Eğer amacınız eski bir aracı yenilemekse kesinlikle komple sandık motor tercih etmenizi tavsiye ederiz; çünkü aracın performansını motor belirlese de motoru besleyen filtreler, hortumlar vb. de motordan alacağınız verimi belirliyor ve yarım sandık motor taktırdığınızda maalesef bu parçalar yenilenmeyecek.
- Bütçe! Söz konusu bütçe olduğunda tabii ki yarım sandık motorlar daha uygun seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, yarım sandık motorlarda taktıracağınız ustanın iyi olması gerektiğini bir kez daha vurgulayalım; çünkü bu sandık motor tiplerinde monte süreci çok daha detaylı ve deneyim gerektiriyor.
- Zaman! Eğer zamanınız kısıtlıysa yine yarım sandık motor tercih etmeniz gerekebilir; çünkü genellikle komple sandık motorların teslimi uzun sürüyor. Ancak, öncesinde araştırma yapmanız ve tahmini teslim sürecini öğrenmeniz durumunda, zaten montesi de daha kolay olan komple sandık motorlara da yönelebilirsiniz.
Sandık Motor Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Öncelikle motorun orjinal olduğundan emin olmalısınız! Eğer orjinal üretim değilse, yeni sandığınız sandık motorda çıkma parçalar ya da kalitesiz ürünler kullanılmış olabilir. Bu durumda hem istediğiniz performansa ulaşamazsınız hem de yeni sandığınız motor kısa süre sonra size masraf çıkarabilir.
- Motor, marka modele uygun olmalı! Tercih edeceğiz sandık motorun aracın modeli ile uyumlu olması çok önemli. Yakıt tasarrufu yapmak için daha küçük motor taktırmak, tork üretimi az bir motora yönelmek vb. doğru değil; çünkü böyle bir durumda öncelikle aracın motor gücü ve ağırlığı orantılı olmadığı için performans düşüşleri yaşanabilir. Özellikle ağır araçlarda yokuş çıkamama, motorun boğulması gibi durumlar görülür. Uzun vadede ise motor zorlanacağı için ömrü kısalır ve siz tasarruf etmeye çalışırken zarar edebilirsiniz.
- İkinci el sandık motorlardan uzak durulmalı! Piyasada çıkma sandık motorlar da sıkça karşımıza çıkıyor ve uygun fiyatları nedeniyle tercih sebebi oluyorlar. Ancak, çıkma sandık motorlar orjinal ve aracın modeliyle uyumlu dahi olsa uzun vadede size daha fazla masrafa neden olabilir.
Sandık Motor Ruhsata Nasıl İşletilir?
Sandık motor taktırdığınızda ruhsata işlemeniz gerekiyor; ancak bu işlem için izlemeniz gereken bazı prosedürler de mevcut. İşte adım adım yapmanız gerekenler:
- Öncelikle araç için mühendis onaylı bir proje hazırlatmalısınız.
- TÜVTÜRK’te muayene yaptırarak motor tespit formu almalısınız.
- Aldığınız TÜVTÜRK formu ile aracın bağlı bulunduğu trafik tescil amirliğine başvuru yapmalı ve motor numarası almalısınız. Bu numarayı şubede mühürletmeyi unutmamalısınız; aksi takdirde, geçersiz sayılır.
- Bu numarayı TÜVTÜRK’te onaylatmalısınız.
- Son olarak ise, trafik tescil büro amirliğinden yeni motor numarası yazılı trafik tescil belgesi almalısınız.
Sandık Motorlu Araç Alınır mı?
Evet! Özellikle klasik araba modellerinde, off-road araçlarında ve spor otomobillerde 2. el sandık motorlu araçlar oldukça yaygın ve birçok açıdan muadillerine kıyasla daha avantajlı araçlar.
Öncelikle, eski model bir araçta yeni takılmış sandık motor varsa motorun uzun vadede size çıkaracağı masraf çok daha az olacak; tabii ki sandık motor araca uygun ve orjinal ise. Off-road arabaları, spor araçlar gibi 2. el araba modellerinde ise sandık motor zaten performansı ve çekişi arttırmak için tercih ediliyor ve sandık motor yukarıdaki kriterleri karşıladığı sürece dezavantaj değil, ciddi bir avantaj.
Dikkat! Bazı araçlarda sandık motorun avantajlı olduğundan bahsettik; ancak sandık motorun orjinal olması, aracın modeli ile uyumlu olması ve yalnızca motorun değil, motoru besleyen parçaların da motorla birlikte değişmiş olması kaydıyla.
Sıkça Sorulan Sorular
Sandık motorların araçlara taktırılma nedenlerinin başında: eski ya da kullanılamaz durumdaki motorları yenilemek ve araç performansını arttırmak geliyor.
Öncelikle sandık motor ruhsata işlenmelidir. Eğer ruhsata işlenmemişse ve siz aracın sandık motorlu olmasından şüpheleniyorsanız, motor üretim tarihi ve aracın diğer parçalarının üretim tarihini karşılaştırabilirsiniz. Genelde araçtaki tüm parçalar aynı üretim bandından çıkmış olur; ancak, eğer motor üretim tarihi çok daha yakınsa, sandık motor taktırılmış olabilir.
Evet. Sandık motor taktırmak için belli prosedürleri izlemeli ve yeni motor numarası yazılı trafik tescil belgenizi de almalısınız.
Tüm marka modellere sandık motor takılabilir. Ancak, özellikle klasik arabalarda, off-road araçlarında ve spor otomobillerde kullanılmaktadır.
Bir aracın sandık motorlu olması, aracın motorunun başka bir motor ile değiştirilmiş olduğunu ifade etmektedir.