Aracınızın bagajı sizin için yeterli değil ve seyahate çıkarken daha fazla alana ihtiyacınız var. Peki, bu sorunu nasıl çözebilirsiniz? Tabii ki port bagajlarla! Ancak, port bagaj seçimi ve muayenesinin de bazı püf noktaları var. “Port bagaj nedir, nasıl seçilir?” birlikte inceleyelim ve derdinizin devası mıymış görelim!
Port Bagaj Nedir?
Araçların üzerine ya da yanlarına takılarak bagaj kapasitesini arttıran ekstra alanlara “port bagaj” ismi verilir. Genellikle Alüminyum, ABS, PMMA gibi dayanıklı malzemelerden üretilen port bagajlar, araca “ara atkı” ismi verilen aparatlarla sabitlenir. Takılıp çıkarılabilen modelleri de sabit modelleri de bulunan bu bagajların ekstra taşıma hacmi sağlaması büyük bir avantaj olsa da tabii ki dezavantajları da vardır ve bu nedenle, port bagaj seçimi çok önemli bir konudur. Gelin öncelikle birlikte port bagajın avantaj ve dezavantajlarına bir göz atalım!
Port Bagaj Avantaj ve Dezavantajları
Avantajlar:
- Ekstra taşıma alanı yaratır. Özellikle ayrı bagajı bulunmayan araçlarda, yük hacmini iki katına kadar arttırabilir.
- Normal bagajlara kıyasla temizlenmesi çok daha kolaydır ve çıkarılarak, sterilize edilebilir.
- Taşınan malzemelerin de daha az tozlanmasını sağlar.
- Kayak malzemeleri, bisikletler gibi hobi ürünlerinin zarar görmeden taşınmasını sağlar.
Dezvantajlar:
- Port bagaj kullanmak daha fazla dikkat gerektirir. Port bagaja eşyaların yüklenme şekli, önerilen ağırlık, ağırlığın eşit dağıtılması gibi konulara özen gösterilmelidir.
- Dikkat edilmediği durumlarda yol tutuşu düşer; savrulma ve devrilme riski artar.
- Daha fazla bakım gerektirir.
- Normal bagajlara kıyasla daha maliyetlidir; hem taktırma hem de bakım maliyeti ortaya çıkar.
- Muayenede sorun yaşamanıza neden olabilir.
Ancak, tabii ki bu dezavantajlardan maliyet hariç hepsi sizin dikkat ve özeniniz sayesinde kolaylıkla çözülebilir ve dezavantaj olmaktan çıkar. “Peki, nasıl?” diyorsanız; cevabı port bagaj alırken dikkat edileceklerde!
Port Bagaj Muayeneden Geçer mi?
Öncelikle bu sorunun cevabı “Evet!”. Yalnızca bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekli:
- Stabil değil; takılıp çıkartılan modeller olmalı. Aksi takdirde, tamir vasfını kaybettiği varsayılır ve muayeneden geçmez.
- Römork kategorisinde olmamalı. Aksi takdirde, proje çizdirmeniz ve onaylattıktan sonra taktırmanız şart.
- Araç tavanından daha uzun olmamalı. Tavan boyundan daha uzun olan port bagajlar, denge ve güvenlik sorunlarına yol açtığı için muayeneden geçmez.
- Aracın azami yükünü geçmemeli. Port bagajın muayeneden geçebilmesi için yüklü ağırlığın araç için belirlenen maksimum yük oranını geçmemesi gerekir.
Port bagaj, bu kriterlere sahip olduğu sürece muayenede herhangi bir soruna neden olmayacaktır. Sürücüler sırf muayeneden geçebilmek için muayene öncesinde port bagajlarını ve ara atkıları sökebilmektedir. Ancak, özellikle araç tavanından uzun olan ve azami yükten daha ağır olan port bagajlar güvenlik sorunlarına neden olduğu için tavsiye edilmez.
Port Bagaj Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ara Atkılar
Öncelikle aracınıza uygun ve kaliteli ara atkılar seçmelisiniz. Özellikle “van” tipi araçlarda ara atkı ve port bagaj takmak için delikler olabilir. Eğer aracınızda bu noktalar mevcut değilse, ayarlanabilir ara atkılar sayesinde sorunu çözebilir ve port bagajınızı sabitleyebilirsiniz. Ancak, sürüş güvenliğiniz için ara atkıların aracınızın boyutlarına uygun ve kaliteli malzemelerden üretilmiş olduğuna emin olmalısınız.
Malzeme Kalitesi
Port bagajın malzeme kalitesi yalnızca sürüş güvenliğiniz için değil; bagajda taşıyacağınız malzemelerin deforme olmaması için de önemlidir. Malzeme kalitesi arttıkça port bagaj fiyatları da artacaktır; ancak, kalitesiz bir port bagaj ürünlerinizin güneşe fazla maruz kalmasına ve solmasına, bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle, uzun vadede kaliteli bir port bagaj daha uyguna gelecektir. Ayrıca, dayanıklı ama hafif malzemelerden üretilen bir port bagaj hem yol tutuşunu hem de performansı daha az etkiler. Bu sebeple Alüminyum, ABS ve PMMA ürünleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Maksimum Yük Kapasitesi
Port bagajların paketlerinde ve yanlarındaki kullanma kılavuzlarında maksimum yük kapasiteleri yazar. Bu rakamlara dikkat etmeli ve mutlaka ihtiyacınızın altında kalmayan bir port bagaj tercih etmelisiniz. Port bagajın yük kapasitesi arttıkça fiyatı da artacaktır; ancak, maksimum yükü geçtiğinizde sürüş güvenliği ciddi anlamda tehlikeye girer. Aracın yol tutuşu azalır; engebeli arazilerde ve virajlarda savrulma, devrilme riski artar.
Port Bagajın Açılma Yönü
Port bagajların çift yönlü açılan modelleri olsa da genelde tek tarafa ve bütün halinde açılırlar. Bu nedenle, port bagaj seçerken açılma yönü de düşünülmelidir. Bizim tavsiyemiz ya çift taraftan açılan modelleri ya da diklemesine (boyuna) açılan modelleri tercih etmeniz. Aksi takdirde seyahat sırasında port bagajı açmak sizi zorlayabilir.
Port Bagaj Kemeri
Bazı port bagajların içinde tıpkı valizlerde olduğu gibi sabitleme kemerleri bulunur ve bu sayede manevra sırasında bagajdaki yüklerin savrulması engellenir. Bu tarz port bagajlardan tercih etmeniz, özellikle ağır yük taşıdığınız zamanlarda size avantaj sağlar ve aracın dengesi bozulmadan seyahat etmeniz kolaylaşır. Sürüş güvenliğiniz için mutlaka kemerli bir port bagaj tercih etmenizi ve port bagajda taşınacak eşyaları bu kemerler aracılığıyla sabitlemenizi tavsiye ederiz; tabii ki ağırlığı bagaj içinde eşit dağıtarak.
Port bagaj seçerken dikakt edilmesi gerekenler bu kadar olsa da her bir madde alacağınız ürünün fiyatına da yansıyacaktır. Ne bütçenizden ne de güvenlikten feragat etmemek için diğer araç üstü bagaj seçeneklerine de yönebilirsiniz. Dilerseniz bu seçeneklere de hızlıca bir göz atalım ve size uygun olan var mı bakalım!
Diğer Araç Üstü Bagaj Seçenekleri
Port bagaja alternatif olabilecek araç üstü bagajlar:
- Araç çatı sepeti
- Araba kargo ağı / fileli bagaj
- Araç çatı çantası
Araç Çatı Sepeti
Araç çatı sepetleri, aslında bagajlarınızı koyabileceğiniz demir bir seledir. Her tür araca takılabilmesi ve muayene öncesinde rahatlıkla çıkarılabilmesi ise avantajlı yönlerinin başında gelir. Ancak, tabii ki yalnızca yaz ve bahar aylarında kullanıma uygundur. Bir de yükleme yaparken ekstra dikkat gerektirir; çünkü yüksek bagajlar koymak, yükü enlemesine yerleştirmek gibi küçük hatalar dahi aracın dengesinin bozulmasına neden olabilir.
Araba Kargo Ağı / Fileli Bagaj
Fileli bagaj ise çatı sepetine eklenmiş bir file sayesinde yükün sabitlenebildiği bir araç üstü bagaj çeşididir. Oldukça dayanıklı malzemelerden yapılan bu fileler, bagajın hareket etmesini engeller ve araç çatı sepetinde olduğu gibi ekstra gırcalalar ile sabitleme zorunluluğu yoktur. Yine yalnızca bahar ve yaz aylarında kullanıma uygun olan bu araç üstü bagajının en büyük avantajları ise tabii ki ulaşılabilirlik ve muayene kolaylığı.
Araç Çatı Çantası
Araba üstü bagajlar arasında port bagaja en iyi alternatif araç çatı çantalarıdır. Esasen tıpkı port bagajlar gibi ara atkılar ile araca bağlanan bu çantaların en büyük eksisi ise port bagajlara kıyasla daha az hacme sahip olmaları. Ancak, her mevsimde güvenle kullanılabilmeleri, yük ve denge konusunda tehlike arz etmemeleri gibi nedenler bu bagaj alternatifini öne çıkarmakta. Ayrıca, araç çatı çantaları port bagajlara kıyasla daha uygun fiyatlı ve muayene sorunu olmayan alternatifler.
Sıkça Sorulan Sorular
Port bagajların ağırlık kapasiteleri birbirlerinden farklıdır. Ancak, muayeneden geçmesi için yüklü ağırlığın araç için belirlenen azami yükü geçmemesi gerekir.
Hayır. Yalnızca römork kategorisine giren port bagajlar proje çizdirilerek taktırılır ve ruhsata işlenir; normal port bagajlarda ise böyle bir zorunluluk yoktur.
Evet. Aracın tavan boyundan uzun olmadığı, azami yükü geçmediği ve römork kategorisinde olmadığı sürece, her araca port bagaj takılabilir ve yasaldır.
Araba üstü bagajların en yaygını “port bagaj” dır. Ayrıca araç çatı çantası, fileli bagaj ve çatı sepeti de yaygın kullanılan yük taşıma alanlarıdır.