Araç güvenliğinin önemli unsurlarından biri olan podye, aslında şasinin parçalarından biri. Halk arasında podya, tüfek sacı, şase ucu ya da kılıç sacı gibi birçok farklı isimle anıldığı için tam olarak ne olduğu ve ne işe yaradığı net olarak bilinmiyor. Biz de Araç Terimleri Sözlüğü‘müzün bu yazısında bir sürücünün podye hakkında bilmesi gereken tüm detayları tek tek açıkladık. Gelin birlikte podye nedir, ne işe yarar ve podye kontrolü nasıl yapılır, bakalım!
Podye Nedir?
Şasinin bir parçası olan podye yandan, önden ve alttan gelen darbelere karşı aracı koruyan parçanın ismidir. Yalnızca aracın kaza ya da çarpma anında aldığı hasarı azaltmaz; ayrıca aracın iskeleti olan ve bir arada durmasını sağlayan şasinin güvenliği için de önemlidir. Süspansiyon sistemi ile de bağlı olan podye, aracın yol tutuşu ve dengesi üzerinde de doğrudan etkildir. Kısacası podye hem kazaların önlenmesinde hem de kaza anında araçtaki hasarın azaltılmasında görev alan önemli bir parçadır.
Podye Nerede Bulunur?
Podyenin ne olduğunu öğrendik; peki ya podye nerede? Hemen cevaplayalım: Podye, aracın ön lastiklerinin hemen üzerinde bulunur. Amortisör takozları ve kulesi podyeye, podye ise şasiye bağlıdır. Eğer araç iskeletini tanıyorsanız, A sütununa bağlı olan bu parçayı kolaylıkla bulabilirsiniz. Özellikle 2. el araba alırken, ilk bakılması gereken yerlerden biri olan podyenin yerini bilmek size zaman kazandıracaktır.
Podye Ne İşe Yarar?
- İlk ve en önemli işlevi aracı önden, yandan ve alttan gelen darbelere karşı korumaktır.
- Araç iskeletinin darbe nedeniyle dağılmasını önler.
- Yol tutuşunu arttırır, aracın savrulmasını ya da sağa-sola çekmesini engeller.
- Aracın dengesi üzerinde doğrudan etkilidir.
- Kaza ya da darbe nedeniyle aracın aksamlarının zarar görmesini de önler.
Podye İşlemli Ne Demektir?
Ekspertiz raporunda “podye işlemli” yazıyorsa, aracın podyesinin kaza ya da ağır darbe nedeniyle zarar gördüğü ve tamir edildiği anlaşılmalıdır. Ekspertiz raporlarında “podye işlemli” olarak geçen bu durumun ciddiyeti, podyenin ne olduğu ve ne işe yaradığı düşünüldüğünde anlaşılabilir.
Podye hasarı kolay kolay oluşacak bir durum değildir; çünkü podye aracın iskelet sistemini destekleyen çok dayanıklı bir parçadır. Podye hasarının oluşması için aracın kaza geçmişi olması ya da podyenin bulunduğu ön, yan ve alt kısımlardan ciddi bir darbe alması gerekir. Bu nedenle, eğer tramer kaydı olmayan bir araçta podye işlemi varsa, nedeni mutlaka sorgulanmalıdır.
Podye İşlemli Araç Alınır Mı?
Bu sorunun cevabı aracı alacağınız kurumun/kişinin güvenilir olup olmadığına göre değişir. Ancak dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı belirtebiliriz:
- Podye işleminin nedeni açıkça paylaşılıyor mu? Yukarıda da belirttiğimiz gibi podye kolay hasar alan bir parça değildir ve podye işleminin neden yapıldığını öğrenmek önemlidir. Muhtemelen sebebin ardında kaza vardır.
- Podyede yapılan işlem ne? Podye hasarı sonrasında podyenin tamiri değil; komple değişimi daha güvenlidir. Bu nedenle, podye işleminden kastın değişim mi tamirat mı olduğunu da öğrenmelisiniz; eğer değişim değil tamirat söz konusuysa kesinlikle dikkatli bir test sürüşü yapmalısınız.
- Araç sağa ya da sola çekiyor mu? Eğer podye işlemli araç sağa sola çekiyorsa, rot balans ayarı yapılınca düzeleceğini düşünmemelisiniz; çünkü podye hasarı ya da yanlış tamiratı da başlıca nedenlerdendir ve rot balans ayarını yaptırsanız da sorunu çözemeyebilirsiniz.
- Aracın yol tutuşu nasıl, savruluyor mu? Test sürüşünde biraz yüksek hızlara çıkmak ve virajlarda aracın dengesini gözlemlemek, podye tamiratının doğru yapılıp yapılmadığını anlamanın yollarından biridir. Podye hasarı olan bir araçta hem yol tutuşu düşerek savrulma artar hem de hissedilebilir bir denge sorunu oluşur.
- Aracın diğer aksamlarında sorun var mı? Podye aracın iskeletini koruyan bir parça olduğu için, podyenin ciddi hasarlar aldığı durumlarda, yalnızca podyede değil; aracın diğer aksamlarında da sorunlar oluşabilir. Bu nedenle, bu aksamların da kontrol ve tamir edildiğinden emin olmanızı tavsiye ederiz.
- Hava yastıkları sağlam mı? Podyenin hasar aldığı bir durumda, hava yastıklarının açılmış olma ihtimali de oldukça yüksek. Bu nedenle, hava yastıklarının sağlam olup olmadığını da mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
İşte “Podyeli araç alınır mı?” sorusunun cevabı, bu incelemelerin sonunda ulaşacağınız sonuca bağlıdır. Eğer aracın kaza/ hasar durumu sizinle şeffaflıkla paylaşılıyorsa ve araçta podye işlemi sonrasında yol tutuşu vb. gibi bir sorun yoksa tabii ki podye işlemli araç da alınabilir. Araç Alırken Dikkat Edilecekler yazımızdan faydalanarak daha fazla 2. el oto alım tüyosuna ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Evet. Podye hasarlı bir araç, güvenliğinizi tehdit eder. Hem aracın yol tutuşu ve fren performansı düşük olur hem de olası bir kaza anında aracın ve yolcuların alacağı hasar daha büyük olabilir. Bu nedenle, podye hasarı mutlaka podyenin değiştirilmesi ya da iyi bir serviste yaptırılması ile çözülmelidir.
Podye işlemi, aracı yan, alt ve ön darbelerden koruyan podyenin hasar alması ve hasarın tamir edilmesini ifade eder.
Evet. Ancak, podyenin tamir edilmesindense tamamen değiştirilmesi daha güvenli olabilir. Ayrıca, podye hasarı oluşan durumlarda aracın diğer aksamlarında da hasar olma ihtimali yüksektir ve mutlaka komple bir kontrol gerektirir.