Çocukluğunuzda bazı arabaların âdeta içlerinde soba yanıyormuşçasına sıcak olduğunu hatırlıyor musunuz? Peki ya günümüzdeki en lüks araçların, koltuk ısıtma sistemlerinin bile o kadar ısıtmadığını fark ettiniz mi? Eğer cevabınız “Evet” ise ve nedenini merak ediyorsanız, Araç Terimleri Sözlüğü‘müzün çorum kaloriferini anlatan bu yazısı tam size göre. Hazırsanız çorum kaloriferi nedir, ne değildir birlikte inceleyelim!
Çorum Kaloriferi Nedir?
1972 yılında Çorumlu bir iş adamının girişimi ile üretilmeye başlanan Yetsan marka kaloriferlere halk arasında “çorum kaloriferi” denir. Çalışma prensibi olarak diğer oto kaloriferlerinden bir farkı yoktur; ancak ısı performansı yüksek olduğu için rakipleri arasından hızla sıyrılmıştır. Ayrıca, oto kaloriferi ithalatımıza son verip, aksine çorum kaloriferi ihraç etmemize neden olması da isim yapmasına neden olan bir diğer nedendir.
Çorum Kaloriferi Çalışma Prensibi
Çorum kaloriferi aracı ısıtmak için yalnızca 3 parçaya gereksinim duyar:
- Kalorifer boruları
- Çorum kaloriferi
- Kalorifer fanı
- Motorda ısınan su kalorifer boruları vasıtasıyla çorum kalorfierine taşınır.
- Çorum kaloriferinde yeniden dolaşıma sokulur.
- Isınan motor suyunun sıcaklığı, kalorifer fanı sayesinde kabin içine üflenir.
Bu basit çalışma prensibi sayesinde yalnızca akü ve hâlihazırda çalışmakta olan motor sayesinde aracın içi ısıtılmış olur.
Çorum Kaloriferi Artı ve Eksileri
Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar için çorum kaloriferinin birçok avantajı bulunur:
- Birçok orjinal kalorifere kıyasla daha çok ısıtır.
- Yerli üretim olduğu için daha uygun fiyatlıdır.
- Ülkemizde ustasını bulmak oldukça kolaydır ve bakım-onarım maliyeti düşüktür.
- Harici bir aküye ihtiyaç duymaz.
Ancak, tabii ki çorum kaloriferinin dezavantajları da yok değil:
- Webasto gibi ısıtma sistemlerinin aksine çorum kaloriferi, yalnızca araç çalışırken ısıtır; park halindeyken değil.
- Çorum kaloriferinde ısı kontrolü mümkün değildir; hatta çoğu zaman araç gereğinden fazla ısınır ve sürücüler camları açmak zorunda kalır.
- Tek yönlü çalışır; bu nedenle ısı camlara verilemez.
- Aracın ağırlığını arttırdığı için, marka modele göre farklı performans düşüşlerine neden olabilir.
Çorum Kaloriferi Hangi Araçlara Takılır?
Öncelikle belirtmek isteriz ki çorum kaloriferi her araca sonradan taktırılabilir; yani aracınızın marka modeli fark etmeksizin ısıtma sisteminden memnun değilseniz, çorum kaloriferi tercih edebilirsiniz. Çorum kaloriferinin çok yaygın kullanıldığı 80-90’lı yıllarda, ısıtma sistemleri yetersiz olan Renault 12 Toros gibi modellerde sıklıkla tercih edilmiştir. Ayrıca, tenteli sisteme sahip araçlara da takılabildiği için eski tip jiplerde sıklıkla kullanılır.
Soğuk iklimlerde aracın içinde âdeta soba yanıyormuş gibi hissedilmesine neden olan çorum kaloriferleri oldukça faydalıdır. Bu nedenle, günümüzde hâlâ askeri araçlarda kullanımı devam etmektedir. Ancak, araç park halindeyken çalışmadığı için tır ve kamyon gibi uzun yol araçlarında tercih edilmez.
Eğer siz de aracınızın klimasından memnun değilseniz ya da değiştirme vaktinizin geldiğini düşünüyorsanız hem ekonomik hem de verimli olan çorum kaloriferini de seçeneklerinize dahil etmenizi tavsiye ederiz. Tabii ki araç bakımı ve sistemleri hakkında daha fazla bilgi için Sürücü Rehberi‘mizi takip etmeyi de unutmayın!
Sıkça Sorulan Sorular
Çorum kaloriferinin aracı soba yanmışçasına ısıtması ortalama 5 dk sürer.
Evet. Harici bir ısıtma sistemi olduğu için her türlü araçta ve hatta tenteli sisteme sahip araçlarda dahi kullanılabilir.
Hayır. Çorum kaloriferi, webasto gibi değildir ve yakıt tüketmez. Motor çalışırken ısınan motor suyunun ısısını, aküden aldığı enerji sayesinde araç içine üfler.