Araba alırken motor ve performans değerlerine tabii ki bakıyoruz. Peki “Bu değerler nasıl hesaplanır?” ve “Beygir gücü nedir?” biliyor muyuz? Tork ile de sıklıkla karıştırılan ve aralarındaki bağ merak edilen beygir gücü hakkında tüm bilinmesi gerekenleri Sürücü Rehberi‘mizin bu yazısında sizler için derledik! Hazırsanız, beygir gücü nedir, ne değildir birlikte inceleyelim.
Beygir Gücü Nedir?
BG ya da HP kısaltmaları ile karşımıza çıkan beygir gücü, aslında İngilizce “horse power” ifadesinin direkt çevirisidir. Motorlu araçların performansını ifade etmek için kullanılan beygir gücü, bir aracın maksimum hızını ve hızlanma süresini doğrudan etkiler. Beygir gücü yüksek olan araçların performansları da genelde daha iyi olur; ancak, beygir gücünün değeri kadar aktarımı da önemlidir. Örneğin, tekerleğin dönüş sayısı, boyutu, teker ve motor arasındaki güç aktarma aksamlarının durumu ve tork gibi değerler de hızlanmaya etki eder. Bu nedenle, bir aracın performansını enine boyuna anlamak için beygir gücü tek başına yeterli değildir.
Beygir Gücü Nasıl Hesaplanır?
“HP neye eşittir?” sorusunun cevabını vermek için öncelikle 1872 yılına yani bu ölçüm biriminin ortaya atıldığı seneye dönmemiz gerek. 19. yüzyıl seyahatlerinde at arabaları oldukça yaygındı ve hız-performans gibi değerler sıklıkla atların gücü üzerinden ifade ediliyordu. Bu nedenle, 1872 yılında James Watt bir atın 45 kg’lık bir yükü 1 saniyede 1.1 metre uzağa taşıdığını temel alarak, 75 kg’ı 1 saniyede kaldıran kuvvete “beygir gücü”; yani HP adını vermiştir.
Kısaca toplamak gerekirse HP:
- 75 kilogramın 1 saniyede kaldırılmasına denktir.
- 736 Watt güce eşitttir.
- 1.055 J yani 0,252 kaloriye eşittir.
Beygir Gücü ve Tork Arasındaki Fark Nedir?
Araç performansı değerlendirilirken sıklıkla karşımıza çıkan bir diğer değer de tork. Peki “Tork nedir?”, “Tork ve Beygir gücü arasındaki farklar nelerdir?”
Tork (nm), dairesel hareket eden cisimlerde harekete neden olan kuvvete denir. Arabaların motorları da dairesel hareket ettikleri için kuvvetleri tork ile ifade edilir. Tork, hızlanma süresi ve çekiş gücü üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.
Alçak devirde yüksek tork üretimi yapan araçlar, daha yüksek çekişe sahiptir. Bu nedenle tork, aracın yokuş performansını, yük taşıma kapasitesini, hızlanma süresini vb. doğrudan etkiler. Bu nedenle, özellikle jip ve off-road arabaları gibi araçlarda tork çok önemli bir değerdir. Ancak, aracın performansını değerlendirmek için tork da tek başına yeterli değildir; tork, beygir gücü ve araç ağırlığı birlikte değerlendirilmeli ve birbirlerini doğrudan etkilemeseler dahi orantılı olmalıdırlar.
Beygir Gücü En Yüksek Araba Modelleri
Beygir gücü en yüksek araba modeli Rimac Nevera olsa da 2023 yılından itibaren tahtı Devel Sixteen’e bırakacak gibi gözüküyor. Gelin birlikte iki modele de göz atalım ve dünyanın en yüksek hp’ye sahip araçların performansları nasılmış bakalım!
Devel Sixteen
2013 Dubai Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Devel Sixteen, yıllardır heyecanla beklenen bir otomobil. Nedeni ise oldukça basit: Rekor kıran performans özellikleri! 12.3 litrelik V16 motorun üzerine kurulan model 4 turbolu. “Beygir gücü nasıl hesaplanır?” sorusunu yanıtlasak da bu modeli hesaplamak oldukça zor, değil mi? Endişelenmeyin; Devel Sixteen 2015 yılında dyno testine girdiği için performans verilerine zaten sahibiz.
Bu efsane model, tam 4515 hp güce ve 4766 nm tork üretimine sahip! Üstelik 100 km/h hıza yalnızca 1.8 saniyede ulaşıyor. Sadece bu değerleri görmek ve Devel Sixteen’in sesini dinlemek dahi birçok otomobil tutkununu heyecanlandırmaya yetiyor. Ancak, bu model tahtı elinden alana kadar “Dünyanın en yüksek beygir gücüne sahip arabası” unvanı Rimac Nevera’da.
Rimac Nevera
Rimac Nevera yalnızca 150 adet üretilen bir elektrikli hiper otomobil ve şu an satın alıma açık olan en yüksek beygire sahip araba modeli. Yıllarca bu unvanı elinde tutan Bugatti Chiron ile arasındaki hp farkı ise tam 314! Biri önde biri arkada olmak üzere 2 adet motora sahip olan model, 1914 beygir gücüne ve 2360 nm tork üretimine sahip. 100 km/h hıza ise yalnızca 1,97 saniyede ulaşabiliyor.
Rimac Nevera bir elektrikli otomobil olduğu için batarya kapasitesi de merak konusu. Ancak, Rimac Nevera’nın menzili yalnızca 550 km; ağır ya da çift bataryanın sebep olduğu performans düşüşü göz önüne alınarak bu karar verilmiş olsa gerek. Modelin 412 km/h hıza çıkabildiği düşünülürse, menzilinin ne kadar yeterli olduğunun tartışılması da normal.
Sıkça Sorulan Sorular
1 Hp, 736 Watt güce eşitttir.
Hayır. Beygir gücü 75 kg’ı 1 saniyede kaldıran kuvveti, tork ise dairesel hareket eden cisimlerde harekete neden olan kuvveti ifade eder.
Devel Sixteen, Rimac Nevera ve Bugatti Chiron beygir gücü en yüksek 3 araba modeli.