Motor soğutucu, araç soğutma sıvısı, donma karşıtı sıvı ya da antifriz… Halk arasında birçok farklı isimle anılan antifriz nedir ve ne işe yarar? Antifriz yalnızca kış aylarında mı kullanılır ve antifriz seçerken nelere dikkat edilmelidir? Sanıldığı gibi en iyi antifriz, kırmızı antifriz midir? Ve daha birçok soru… Sürücülerin antifriz üzerine soruları bitmek bilmiyor; Sürücü Rehberi‘mizin bu yazısında, antifriz hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik. Hazırsanız, başlayalım!
Antifriz Nedir?
“Motor soğutucu” olarak da bilinen antifriz, kış aylarında motorda donmayı, yaz aylarında ise aşırı ısınma ve kaynamayı engelleyen sıvının ismidir. Yani, halk arasında bilinenin aksine antifriz yalnızca kış aylarında değil, yaz aylarında da kullanılır; çünkü motorda ısınma ve kaynama da antifriz sayesinde engellenir. Radyatöre eklenen bu sıvı sayesinde hem ekstrem hava koşullarında da araç kullanmak mümkündür hem de motor ve aksamları hasarsız çalışabilir.
Antifriz Ne İşe Yarar?
- Motor soğutma suyunun donma noktasını düşürerek, kış aylarında motorun zarar görmesini engeller.
- Yaz aylarında ise tam tersi; kaynama noktasını arttırır ve motorun aşırı ısınma nedeniyle hasar almasını önler.
- Aracın hararet yapmasını engeller.
- Motor ve aksamlarında, kireçlenme ve paslanma gibi sorunların oluşumunu önler.
- Motordaki devridaim pompasının verimini arttırır.
Antifriz Çeşitleri
Antifrizin 4 ana çeşidir bulunur:
- Organik Antifriz (OAT)
Genellikle turuncu ve pembe renklerdedir. İnorganik antifrizin aksine fosfat ve silikat içermez; 2-EHA asit ve bazı organik asitler içerir. Aktiviasyon süresi inorganik asitlere kıyasla daha uzundur; ama sağladığı koruma daha güçlüdür ve 5 yıla kadar kullanılabilir.
- Nitritli Antifriz (NOAT)
Organik antifrize nitritin yanı sıra molibden gibi bileşenlerin katılmasıyla elde edilen nitritli antifriz, ekstrem hava koşullarında uzun süre çalışması gereken tır, kamyon gibi uzun yol arabalarında ve askeri araçlarda sıklıkla kullanılır. Birçok antifriz çeşidine göre daha pahalı olsa da hem çok dayanıklıdır hem de kullanım ömrü çok daha fazladır.
- İnorganik Antifriz (IAT)
Halk arasında “yeşil antifriz” olarak bilinen antifriz çeşididir. Fosfat ve silikat içeridiği için hem aktivasyon süresi organik antifrize kıyasla daha kısadır hem de motor aksamlarında oluşabilecek korozyon benzeri sorunları engeller. Kullanım ömrü ise organik antifrizlerin neredeyse yarısı (2-2,5 yıl) kadardır.
- Hibrit Antifriz (HOAT)
Bu antifriz çeşidine “hibrit” denme sebebi, organik ve inorganik antifrizlerden oluşan bir karışım olmasıdır. Bu sayede hem uzun ömürlü hem de motorda paslanma, kireçlenme gibi durumları da engelleyen bir sıvı elde edilebilir.
Bu 4 antifriz çeşidinin yanı sıra silikat içerip içermemesine göre sınıflandırılan G12 ve G13 antifrizler de bazı araçlarda tercih sebebidir. Örneğin G12 antifriz yüksek devirli motora sahip araçlarda tercih edilir. Ancak, halk arasında antifrizler daha çok renklerine göre sınıflandırılır; yani mavi antifriz, kırmızı antifriz ve yeşil antifriz gibi.
Antifriz Renkleri Nelerdir?
Öncelikle belirtmek isteriz ki antifriz aslında bir tür alkoldür ve bu nedenle, esasen renksiz bir üründür. Ancak, antifriz üreten firmalar, sızıntı ihtimaline karşı çeşitli katkı maddeleri ile bu ürünleri renklendirirler. Böylece olası bir sızıntıda antifriz ve su kolaylıkla ayırt edilebilir. Piyasada sıklıkla karşımıza çıkan antifriz renkleri ise:
- Kırmızı antifriz
- Mavi antifriz
- Yeşil antifriz’dir.
Peki, bu antifriz renkleri neyi ifade eder ve hangi antifriz daha iyidir?
Antifriz Renklerinin Anlamları
Antifrizlerin farklı renklerde üretilmesinin nedeni, suya karıştığında kolaylıkla ayırt edilebilmesinin aynı sıra ürünlerin birbirlerinden farkının da altını çizmektir.
- Kırmızı antifrizler, organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir.
- Yeşil antifrizler, inorganik inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir.
- Mavi antifrizler, klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilen antifrizlerdir.
Hangi Renk Antifriz Daha İyi?
Antifriz rengi | Kullanım ömrü | Korozyona karşı koruyuculuk | Donma derecesi |
Kırmızı | 6x | Çok yüksek | Ortalama -56 |
Yeşil | 3x | Düşük | Ortalama -78 |
Mavi | 2x | Orta | Ortalama -55 |
Kırmızı Antifriz Daha mı İyi?
Birçok sürücü “Kırmızı antifriz en iyisidir.” gibi bir algıya sahip olsa da bu doğru değildir. Evet, yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere kırmızı antifriz özellikle motor aksamlarını koruma açısından avantajlıdır ve uzun ömürlü oluşu ile bütçe dostudur. Ancak, çok güçlü olan kırmızı antifrizi eski model araçlarda kullanmak doğru değildir; çünkü radyatörde aşınmaya neden olabilir, hatta radyatörü delebilir. Bu nedenle, renklerine göre antifriz özelliklerini bilmek ve aracın marka modeline, yaşına ve kullanım alanına göre en uygun seçimi yapmak daha doğrudur. Araba.com olarak tavsiyemiz, aracınıza antifriz seçerken servisinizden yardım almanızdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi antifriz çeşidinin daha iyi olduğu araca göre değişmektedir; ancak, ekstrem hava koşullarında organik antifrizler tercih sebebidir. Motor aksamlarını pas, kireç gibi sorunlardan korumakta ise inorganik antifrizler daha etkilidir.
Antifrizin donma derecesi, antifriz çeşidine göre değişir. Kırmızı antifrizler ortalama -56 derecede, mavi antifrizler ortalama -55 derecede, yeşil antifrizler ise ortalama -78 derecede donar.
Evet, yaz aylarında aşırı ısınma ve kaynamayı engelleyen antifrizler aracın hararet yapmasını engellemenin yanı sıra motor aksamlarının sorunsuz çalışmasını sağlar ve hasar almasını engeller. Bu nedenle, antifriz yazın da kullanılmalıdır.