Adblue, dizel araç sahiplerinin oldukça aşina olduğu bir kavram. Bakıldığında yalnızca renksiz bir sıvı olan bu maddenin aracın performansı ve gezegenimizin geleceği üzerindeki olumlu etkisi ise oldukça fazla. Adblue kullanımı zorunlu olmasa da neden adblue kullanmamız gerektiğine gelin birlikte bakalım. “Adblue nedir?” sorusundan, çalışma prensibine ve nasıl kullanılacağına kadar tüm detaylar yazımzıda!
Adblue Nedir?
Adblue aslında bir marka ismidir; ancak markanın başarısı, ürettiği “emisyon sıvıları”nın da bu isimle anılmasına neden olmuştur. %32,5 temizlenmiş üre ve %67,5 sudan oluşan bu emisyon sıvısı, adblue ismiyle anılmaktadır. SCR sistemine sahip dizel araçlarda kullanılan ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla birçok ülkede kullanımı zorunlu olan adblue sıvısı, dizel araçların emisyon oranını düşürür. Adblue’nun faydalarını daha iyi anlamak için gelin birlikte “Adblue ne işe yarar?” sorusunu yanıtlayalım!
Adblue Ne İşe Yarar?
- SCR katalizörü ile birlikte çalışarak, egzozdan atmosfere salınan zararlı azot oksit gazlarının oranını düşürür.
- Dizel araçların emisyon değerlerinin düşmesini sağlar.
- Birçok dizel aracın, Euro 6 Emisyon Standartları’nı karşılaması için adblue sıvısı kullanılır.
- Dizel yakıt kullanımının doğaya verdiği zararı minimuma indirir.
- Adblue kullanımı zorunlu olan araçlarda, motor gücü ve performansını da arttırır.
Peki, adblue bu işlemi nasıl gerçekleştiriyor? İşte adblue’nun çalışma prensibi!
Adblue Nasıl Çalışır?
- Yanma işlemi sonucunda araçlarda atık gazlar ortaya çıkar.
- Bu atık gazlar, katalik konvertör, partikül filtresi ve SCR sistemleri sayesinde filtrelenir ve olabildiği kadar temizlenir.
- Bu filtreleme işlemleri, karbon gazları üzerinde oldukça etkilidir. Ancak, azot gazı atıklarında aynı durum söz konusu değildir.
- Zararlı azot gazlarının salınımının azaltılması için, adblue sıvısı kullanılır.
- SCR sisteminde atık gazların üzerine adblue sıvısı püskürtülür ve bu sıvı, tepkimeye neden olur.
- Tepkime sonunda, saf azot ve su meydana gelir.
- Böylece, egzozdan doğaya salınan azot gazı oranı da azaltılmış olur.
Adblue nasıl çalışır, sorusunun yanıtı işte bu kadar basit! Adblue sıvısının atık gazların üzerine yalnızca püskürtülmesi ile ciddi bir ekoloji sorununa nispeten çözüm getirilir.
Ancak, adblue çalışma prensibinden de anlaşılacağı üzere, adblue yalnızca dizel ve SCR sistemine sahip araçlarda kullanılabilir.
Adblue Nasıl Kullanılır?
Adblue sıvısının, gezegenimizin geleceği için ne kadar önemli olduğunu gördük. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde adblue sıvısı kullanımı zorunlu olsa da henüz ülkemizde böyle bir uygulama yok. Ancak, eğer siz de adblue kullanarak doğaya karşı borcunuzu ödemek isterseniz, gelin adblue’nun nasıl kullanılacağına birlikte bakalım! Eğer aracınız zaten adblue sıvısı uyarısına sahipse, orjinalde adblue kullanımı zorunlu olan araçlardandır ve bu sıvıyı kullanmamanız durumunda zamanla araç performansında düşüş yaşayabilirsiniz.
Adblue Nereden Alınır?
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde, adblue istasyonları da yaygındır ve bu istasyonlarda adblue dolumu yaptırılabilir. Ancak, maalesef ülkemizde öyle değil. Bu nedenle adblue sıvısını kendiniz edinmeniz ya da bu hizmeti veren servislere gitmeniz gerekir. İşte adblue sıvısı alabileceğiniz yerler:
- Benzin istasyonları (Bidon ile satılır.)
- Online platformlar (Bidon ile satılır.)
- Yetkili servisler (Dolum yaptırılabilir.)
- Özel oto servisler (Dolum yaptırılabilir.)
Eğer bir servise giderek adblue sıvısı doldurmak yerine, kendiniz almak isterseniz; dolumu oldukça basit. İşte adblue doldurmak için yapmanız gerekenler!
Adblue Nasıl Doldurulur?
- İlk olarak, adblue dolumu öncesinde kontağı kapatmanız gerekiyor.
- Sonra, adblue doldurma kapağını bulmalısınız. Marka modele göre değişse de genelde adblue dolum kapağı da dizel yakıt kapağının hemen yanında bulunur.
- Sonra, adblue sıvısını aracınıza doldurabilirsiniz. (Yaklaşık yarım litrelik bir boşluk bırakmanız tavsiye edilir.)
- Araçların adblue sıvı kapasiteleri ortalama 10 litredir.
- 1 litre adblue sıvısı ile 1.000 km yol alabileceğiniz düşünülürse, adblue deponuzu doldurduğunuzda yaklaşık 10.000 km boyunca yeterli olacaktır.
Eğer aracınızda adblue gösterge lambası bulunmuyorsa, dolum sonrasında adblue miktarını kendiniz kontrol edebilir ve belli aralıklarla ekleme yapabilirsiniz. Ekleme sırasında eski sıvıyı boşaltmanız gerekmez.
Adblue Saklama Koşulları
Adblue dolumu yaptınız ve elinizde fazladan sıvı kaldı. Peki, adblue’yu nasıl saklamalısınız? Öncelikle belirtmek isteriz ki adblue sıvısı, uygun koşullarda saklandığı sürece 1 yıl güvenle kullanılabilir. İşte dikkat etmeniz gerekenler:
- Adblue kesinlikle kendi kabında saklanmalı ve istenmeyen reaksiyonların önüne geçmek için başka bir madde ile temas ettirilmemeli.
- Ayrıca, kabın düzgün kapatıldığından ve hava almadığından emin olunmalı.
- Adblue için sağlıklı ısı aralığı ise -6-25 derece arasında; yani çok sıcak bir ortamda saklamadığınız sürece sıvı bozulmaz.
- Ayrıca, adblue sıvısı -11 derecede donar!
Eğer adblue sıvısı donduysa, endişelenmeyin; sıvı çözündükten sonra yeniden kullanabilirsiniz. Ancak, donma-çözünme işlemi ömrünü kısaltacağı için olabildiği kadar kısa sürede tüketmeniz tavsiye edilir.
“Adblue nedir ve ne işe yarar?” sorularını birlikte cevapladık. Eğer, araçlarda kullanılan malzeme ya da sistemler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, Araç Terimleri Sözlüğü‘müzü takip edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
SCR sistemi bulunan dizel araçlarda, adblue uyarısı alıyorsanuz ve dolumu zamanında yapmazsanız, katalizör zarar görebilir. Ayrıca uzun vadede egzozda boğulma, motor performansında düşüş gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
1 litre adblue ile 1.000 km yol alabilirsiniz. Aracın adblue depo kapasitesi modeline göre değişse de genelde 10 litredir. Yani tek bir adblue dolumu 10.000 km boyunca yeterli olur.
Henüz ülkemizde adblue kullanımı zorunlu değil. Ancak, SCR sistemine sahip dizel araçlarda adblue uyarısı varsa, bu araçların katalizör ömrü için adblur kullanmak önemli. Genelde yeni araçlarda olan bu özellik ile adblue, kağı üzerinde olmasa da pratikte zorunlu hale gelmekte.
Dizel ve SCR sistemi olan tüm araçlarda, adblue sıvısı kullanılabilir.