Araçlarını uzun süre park halinde bekleten sürücülerin aklında “Araba 1 ay çalışmazsa ne olur?” gibi soruların belirmesi kaçınılmaz hale geliyor. Başta bu soru olmak üzere uzun süre çalışmayan araba ile ilgili merak edilen konulara yönelik detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Araç Kaç Günde Bir Çalıştırılmalı?
Uzun süre park halinde bekleyen bir aracın, belirli aralıklar ile çalıştırılması gerekir. Ancak araba kaç günde bir çalıştırılmalı sorusuna verilebilecek sabit bir cevap yoktur. Zira bu sorunun cevabı, hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz aylarında, aracı haftada bir çalıştırmak yeterlidir. İlkbahar ve sonbaharda, havanın durumuna bağlı olarak bu sıklığı artırabilirsiniz. Kış aylarında ise aracı en azından 2-3 günde bir çalıştırmak şarttır.
Ancak bu konu özelinde dikkat edilmesi gereken bir koşul bulunur. Bu koşul, aracı olduğu yerde çalıştırmak yerine kısa süreli sürüş yapılmasıdır. Otomobili park halindeyken çalıştırmak, motorun ideal sıcaklığına çıkması için yeterli olabilir. Ancak çoğu sisteme sıvı akışı sağlanamayacağı için uzun vadede çeşitli sorunlara yol açabilir.
Aracı Uzun Süre Çalıştırmamanın Zararları
- Akü boşalması
- Teknik kısımları etkileyen tozlanma
- Supaplarda sıkışma
- Lastiklerde kalite kaybı
- Süspansiyon sisteminde sorun
- Parçalarda bulunan yağın mumlaşması
- Havasızlığa bağlı istenmeyen kokular
- Haşereler için uygun nem ve ortamın oluşması
Bir aracı uzun süre çalıştırmamanın beraberinde getireceği zararlar arasında akünün boşalması başta yer alır. Zaten çoğu sürücü de “Araba kaç gün çalışmazsa akü biter?” sorusunu akıllarından geçirir. Akünün boşalması, motorun çalışmayacağı anlamına gelir.
Bu duruma ek olarak park edildiği yerin şartları da çeşitli sorunların çıkmasına neden olabilir. Mesela güvenli bir ortam hissi uyandırdığı için birçok hayvan kaputun altında barınmaya başlayabilir. Daha da kötüsü, kemirgenler boruları ve görece daha yumuşak olan diğer parçaları kemirerek ciddi maddi zararlara yol açabilir.
Uzun süre yatan araba zararları, dış etkenlere bağlı aşınmalarla sınırlı kalmaz. Hareketsiz kaldıkları için sıvıların büyük bölümü mumlaşarak geçtikleri kanallarda tıkanıklığa yol açabilir. Aynı durum nedeniyle supaplar sıkışabilir ve süspansiyon sisteminde sorunlar ortaya çıkabilir.
Uzun süre çalışmayan bir arabada kötü koku oluşumu da kaçınılmazdır. Camların haftalar boyunca kapalı kalması, içerideki havayı ağırlaştırır. Üstelik bu koku zamanla yolcu kabinine sinebilir. Koku sorunun giderilmesi ise epey masraflı olabilir. Zira döşeme ve koltuk kılıfı değişimi gibi çözümlere yönelmeniz gerekebilir.
Uzun Süre Çalıştırılmayan Araba İçin Tavsiyeler
Uzun süre çalışmayan bir araçla hemen trafiğe çıkmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yerine elle ve gözle inceleme başta olmak üzere bir dizi kontrole zaman ayrılması, kaza ihtimali de dahil olmak üzere maddi/manevi hasara yol açabilecek durumlarla yüzleşme ihtimalini azaltır. İşte, uzun süre çalışmayan aracınızla ilk yolculuğunuz öncesinde yapmanız gerekenler:
Çalıştırmadan Önce Aracı Detaylıca İnceleyin
Bir araç uzun süre park halinde beklediğinde, genelde kaputun altındaki parçaların durumuna bakmaya öncelik verilir. Aracın uzun süre kullanılmadan bekletilmesi, çeşitli sızıntılara neden olabilir. Otomobilden hidrolik ve benzeri sıvıların dışarı sızması sürüşün herhangi bir anında tehlikeli durumlara yol açabilir. Kendinizi ve sevdiklerinizi bu tarz durumlardan uzak tutmak için aracınızı çalıştırmadan önce alt kısmından başlayarak dört bir yanını dikkatlice incelemeyei ihmal etmeyin.
Aracın Sıvılarını Değiştirin
Aracın dış kısmında gözle görülür bir aksaklık olup olmadığını kontrol ettikten sonra sıvı değişimine geçebilirsiniz. Zira bir motorlu taşıt ne kadar uzun süre hareketsiz kalırsa, sıvıların yapısı ve içeriği de o derece bozulur. Doğal olarak bu durum sıvının içerisinde dolaştığı sistemde tıkanıklık başta olmak üzere çeşitli sorunlara yol açar.
Eğer araç bir aydan kısa süre çalıştırılmadıysa, yağ değişimine gerek yoktur. Eksilen sıvıları tamamlamak fazlasıyla yeterlidir. Ancak daha uzun süreyle, özellikle 3 aydan fazla hareketsiz kalan araçların yakıt sistemi temizliği ve tüm sıvıların değişimini içeren kapsamlı bir bakımdan geçmesinde fayda vardır.
Aküyü Kontrol Edin
Bir araç uzun süre çalıştırılmadan park halinde kalacaksa belli başlı önlemleri almak gerekir. Örneğin akünün bağlantısı kesilerek yerinden çıkartılır. Ancak bu önlemi alınmadıysa, akü kutupları oksitlenme yapabilir. Hatta süreye bağlı olarak akü tamamen boşalabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda aslında çözüm oldukça basittir. Oksitlenen akü başlarını, bir miktar kabartma tozunu suyla karıştırarak hazırlayacağınız solüsyon ile temizleyebilirsiniz. Tabii aracın çalıştırılmadan bekletildiği süre çok uzunsa aküyü ve bağlantı kablolarını yenisiyle değiştirmek gerekebilir.
Ateşleme Ekipmanlarını Kontrol Edin
Aracın uzun süre yatma durumu söz konuysa ilk çalıştırma öncesinde bujiler yerinden çıkartılmalı ve yuvalarına bir miktar yağ eklenmelidir. Bu işlemin ardından çıkardığınız bujilerin durumunu detaylıca incelemelisiniz.
Eğer paslanma belirtisi ya da beyaz, yağlı görünüm varsa değişim zamanı gelmiş demektir. Yuvaları yağladıktan ve durumlarını gözlemledikten sonra bujileri doğru konumlarına getirmek için acele etmeyin. Zira önce yağ basıncını normale döndürmelisiniz. Bunun için bir süre marşa basıp yağ basınç göstergesindeki durumu kontrol edebilirsiniz. Basınç normal seviyeye geldiğinde, sıraya dikkat ederek bujileri yuvalarına takabilirsiniz.
Test Sürüşü Yapın
Aracın tüm bakımlarını bitirdikten sonra aracın park halinde olduğu yerin çevresinde 20-30 dakikalık test sürüşü yapabilirsiniz. Test sürüşü; frenlerin, direksiyonun ve en önemlisi motorun düzgün çalışıp çalışmadığını anlamanıza yardımcı olur. Test sürüşü esnasında ayrıca araçtan farklı sesler gelip gelmediğini de kontrol edebilirsiniz. Süreç dahilinde ortaya çıkan sorunları listeleyebilir ve gerekirse profesyonel servis desteğine başvurabilirsiniz.