Rutin araç bakım prosedürlerinizden biri de mutlaka arabanın silecek lastiklerini değiştirmek olmalıdır. Birçok sürücü tarafından ihmal edilen silecek lastiği değişimi hem sizin hem de sevdiklerinizin güvenliği için çok önemli bir konudur ve aksatılmamalıdır. Peki, aracın silecek lastiklerinin değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır ve silecek lastiği nasıl değiştirilir? Gelin birkaç basit adımda bu soruları cevaplayalım.
Araç bakımını kendiniz yapmak için daha fazla rehbere ulaşmak isterseniz Sürücü Rehberi‘mize de göz atabilirsiniz.
Silecek Lastiği Ne Kadar Sürede Bir Değiştirilmeli?
Silecek lastiği değiştirme sıklığı lastik tipine ve kullanıma göre değişse de ortalama olarak 6 – 12 ayda birdir. Ancak, önemli olan sileceklerinizde aşağıdaki belirtilerden birinin olup olmamasıdır:
- Silecek lastikleri yırtılmış ya da yıpranmışsa
- Kolayca bükülüyorsa
- Yağmur ve kar kalıntılarını temizleyemiyorsa
- Çalıştırdıktan sonra arkasında iz bırakıyorsa
Eğer yukarıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız, silecek lastiklerinizi değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Endişelenmeyin; bu adımları uygulayarak silecek lastiklerinizi kendiniz de kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
Silecek Lastiği Nasıl Değiştirilir?
Gerekli malzemeler:
- Doğru ölçülerde yeni silecek lastiği
- Temiz bir havlu
- Tornavida / kargaburun
1. Adım: Yeni ve doğru ölçülerde bir silecek lastiği edinin.
Silecek lastiklerinin boyutu ortalama 40-50 cm olsa da bazı geniş ön camlı araçlarda daha uzun lastikler kullanılabilir. Bu nedenle, yeni lastiklerinizi almadan önce mutlaka ölçüm yapmalı ya da kullanma kılavuzunuza göz atmalısınız. Ayrıca, alacağınız sileceğin orjinal olmasına da dikkat etmelisiniz ki hem daha kaliteli bir temizlik sağlasın hem de kullanım ömrü uzun olsun.
DİKKAT: Ölçümü tek taraflı yapmanız yeterli değil; doğru ölçü için her iki sileceğin de boyunu ölçmelisiniz; çünkü sürücü tarafının silecek lastiği, yolcu tarafından birkaç cm daha uzun olabilir. Yanlış boyutta silecek almamak için her iki tarafı da ölçmenizi tavsiye ederiz.
2. Adım: Silecekleri dik konuma getirin.
Önelikle aracınızın camına temiz havlunuzu sermelisiniz. Aksi takdirde lastik değişimi sırasında sileceğin metal kısmı camınıza zarar verebilir. Havluyu serdikten sonra ise silecek kolunun metal kısmını ön camla dik açı oluşturacak şekilde kaldırın.
3. Adım: Eski silecek lastiklerini çıkarın.
Eski silecek lastiklerinizi çıkarırken en çok dikkat etmeniz gereken nokta, lastikleri iskeletten ayırırken sileceğe zarar vermemek. Bu nedenle, lastik türü fark etmeksizin mutlaka tornavida ya da kargaburun kullanmanızı tavsiye ederiz. Lastikleri tutan giriş yerleri araçtan araca farklı olsa da aslında mantık aynıdır: Silecek lastikleri iskelete kanca, tırnak ya da madal ile sabitlenmiştir. 3 durumda da lastiği tutan bu parçaları gevşetmeniz ve tornavida yardımıyla lastiği ileri-geri hareket ettirerek dikkatlice çıkarmanız gerekir.
4. Adım: Yeni silecek lastiklerinizi takın.
Çıkartırken gösterdiğiniz özeni yeni silecek lastiklerinizi takarken de göstermelisiniz. Çıkardığınız eski lastiklerin yuvasına yenisini oturtabilmek için öncelikle yeni lastiği biraz bükün ve ileri-geri hareketlerle yuvasına oturtun. Kanca, tırnak ya da mandal var ise yerine tam oturması için yeni sileceği yumuşak hareketlerle döndürün. Yeni lastiğiniz boşluk kalmadan yerine oturduğunda, havluyu alabilir, silecekleri yerine koyabilir ve test edebilirsiniz.
Silecek Lastiğinin Ömrü Nasıl Uzatılır?
Yeni sileceklerimizi taktığımıza göre sıra onlara nasıl daha iyi bakabileceğimizi öğrenmeye geldi. Silecek lastiği değişimi uygun bir işlem olduğu için birçok sürücü lastik ömrünü uzatmayı pek de önemsemez. Ancak, tasarruf için değil; güvenliğiniz için silecek lastiklerine iyi bakmak çok önemlidir.
- Orjinal silecek lastiği kullanın. Çok daha uygun fiyatlarla silecek lastiği bulsanız da orjinalinden şaşmayın. Lastik ömrü daha uzun olduğu için uzun vadede sizin için daha kârlı olacaktır. Ayrıca, silecek lastiği değişimine ayırmanız gereken zamandan da tasarruf edebilirsiniz.
- Sileceklerinizi temiz tutun. Sileceklerinize düşen minik taşlar, dallar ve tozları düzenli temizlemeye özen gösterin; böylece, silecek lastiği ömrünü uzatmakla kalmaz, ön camınızın çizilmesini de engelleyebilirsiniz.
- Aracınızı gölgeye park edin. Silecek lastiklerinde çatlama olduğunda lastik görevini yerine getiremez ve ön camda iz bırakır. Bu çatlamanın nedeni ise çoğu zaman lastiğin güneş ışığına çok maruz kalmasıdır. Lastiğinizde çatlama olmaması için aracınızı gölgeye park etmeniz daha doğru olacaktır.
- Silecek lastiklerinizi kardan koruyun. Hem silecek hem de lastik ömrünü uzatmak için karlı havalarda sileceklerinizi havaya kaldırmalısınız. Böylece hem sileceklerinizin üzerinde kar birikmez hem de buzlanma olursa silecek lastikleri atmaz.
Sıkça Sorulan Sorular
Evet. Silecek lastikleriniz çok kolay bükülüyorsa, çatladıysa, yıprandıysa ya da silme işleminden sonra camda iz bırakıyorsa değişme zamanı geldi, demektir. Bu zaman silecek lastiği türüne göre değişse de genelde 6-12 ay arasıdır.
Silecek lastiği değişim aralığı, lastik türü ve kullanıma göre değişse de 6 – 12 ay gibi bir rutinle değiştirilmelidir. Silikon silecek lastiklerinde bu süre çok daha uzundur.
Temizlik ve kullanım ömrü olarak en iyi silecek lastiği türü silikon olanlardır. Ancak, silecek verimi için lastiğin türünden çok orjinal olması önemlidir.
Eğer silecek lastiği uzun süre kullanılmadıysa, araca takıldıktan sonra ses yapması normaldir. Bu sesi engellemek için silecek lastiklerini, öğle saatlerinde yuvasına iyice oturtmalınız. Eğer sorun lastik üstündeki aşınmalar değilse sorun çözülecektir.