Aktif olarak araba kullanan biri olmasanız dahi “pasta cila” uygulamasını mutlaka duymuşsunuzdur. Peki, pasta cilanın ne olduğunu, ne işe yaradığını ve hangi sıklıkta yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız “Hayır” ise, bu blog yazısının sonunda tüm detayları ile öğreneceğinize emin olabilirsiniz. Gelin birlikte, arabanızı ilk günki gibi göstermenin yolu olan pasta cila uygulamasının detaylarını inceleyelim.
Pasta Cila Nedir?
Öncelikle belirtmek isteriz ki pasta ve cila iki farklı uygulamadır; genelde birlikte yapıldıkları için halk arasında “pasta cila” şeklinde tek bir işlemmiş gibi bilinir. Ancak, ihtiyacınıza bağlı olarak bu işlemleri ayrı ayrı da yaptırabilirsiniz. Peki, pastaya mı cilaya mı ihtiyacınız olduğuna nasıl mı karar vereceksiniz?
Pasta Uygulaması Nedir?
Pasta uygulaması, pasta cila işleminin ilk adımıdır. Bir tür zımparalama işlemi olan pasta uygulamasında, aracın yüzeyindeki boya çeşitli kimyasal ve fiziksel yöntemler yardımıyla inceltilir. Böylece, aracın yüzeyinde kuruyan kuş pislikleri gibi kalıntılardan kurtulmak amaçlanır; üstelik bu yöntemle çiziklerden kurtulmak da mümkündür. Ancak, yalnızca çok derin olmayan 1. ve 2. derece çizikler bu yöntemle giderilebilir. Tabii ki pasta uygulamasında kullanılan pastanın türü de kapatıcılık ve sürdürülebilirliği etkiler.
Dolgu malzemesi ve silikon içeren pastalar
Eğer araçta derin çizikler varsa, dolgu malzemesi olan silikonlu pastalar kapatmanın tek yolu olabilir. Bu malzemeler, içlerinde bulunan dolgu sayesinde derin çizikleri de kapatabilir ve aracın kusurlarını saklayabilir. Ancak, pasta uygulamasında kullanılan bu malzemeler, yağmur ve aracın yıkanması gibi nedenlerle kısa sürede akar; yani çizikler yeniden gün yüzüne çıkar. Bu nedenle;
- Dolgu malzemesi içeren silikonlu pastalar, uygun fiyatlı ama kısa süreli çözümler sunar.
- Düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekir. (Aşındırıcı etkileri az da olsa vardır; bu nedenle yılda 2-3 kereden fazla yaptırmamanızı tavsiye ederiz.)
- Eğer pasta cila uygulamasını düzenli yaptıran biri değilseniz, uygulamayı yaptırdığınız merkeze bu malzemeleri kullanmamasını söylemelisiniz. Aksi takdirde, kapanan çizikleriniz birkaç ay sonra yeniden belirginleşir.
- 2. el araç alırken de bu malzemelere dikkat etmelisiniz. Almak istediğiniz aracın çizikleri pasta cila ile kapatılmış olabilir; ama kullanılan pasta türü dolgu malzemesi içeren silikonlu bir ürünse aracı aldıktan birkaç ay sonra etkisi geçer ve aracın yüzeyindeki derin çiziklerle baş başa kalabilirsiniz.
Carvak‘ta kötü sürprizlere yer yok!
Carvak araçları 240 nokta detaylı ekspertiz işleminden geçirilir ve tüm bilgiler şeffaflık ile sizinle paylaşılır; aracın üzerindeki tüm deformasyonlar da dahil! Örnekte görüldüğü gibi aracın detaylı bir estetik şeması size sunulur ve satın alım sonrasında kötü sürprizlerle karşılaşmanız engellenir. Eğer siz de 2. el aracınızı güvenle almak istiyorsanız, Carvak sertifikalı araçlara göz atmayı unutmayın!
Toz bileşikli ve silikonsuz pastalar
Bu pasta türleri, silikonlu muadillerine kıyasla daha pahalı ürünlerdir; ama ömürleri daha uzundur. Bu pastalar bulundurdukları mineral tozları sayesinde, aşındırıcı etkiye sahiptir. Böylece, aracın yüzeyindeki çizikler ve boya arasındaki fark kapatılabilir. Ancak, dolgu malzemesi içermedikleri için yalnızca derin olmayan çizikleri kapatabilirler. Bu nedenle;
- Bagaj ve kapı kollarındaki çizikler, çamurluklardaki kalıntılar gibi sorunlara çözüm olarak kullanılmalı; derin çizikler, aşındırma yoluyla giderilmeye çalışılmamalıdır.
- Aşındırıcı etkileri olduğu için senede 1 kereden fazla yaptırmamanız gerekir.
- Bu malzemler ile pasta işlemi yaptırmadan önce kime yaptıracağınızı da iyi araştırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü uygulama esnasında daha fazla dikkat gerektiren ürünlerdir ve uygulama kalitesine göre kapatıcılıkları da değişir.
Cila Uygulaması Nedir?
Cila uygulaması ise aracı parlatmak ve boyasını korumak amacıyla yapılan bir işlemdir. Çok sıcak illerde yaşıyorsanız, araçların boyasının zamanla solduğuna şahit olmuşsunuzdur. İşte cila işlemi bu araçların rengini hem ilk günki gibi parlak gösterir hem de yeniden solmasını bir süreliğine engeller. Cila ve pasta işleminin birlikte anılma sebebi ise, pasta işlemi sonrasında da aşınmaya bağlı olarak araçta yer yer solmalar olmasıdır. Pasta işlemi esnasında çizikler kapatılır; cila ile boya parlatılır ve araç ilk günki gibi olur! Ancak;
- Piyasada birçok farklı cila ürünü vardır ve hangisini kullanacağınızı bilmeniz önemlidir.
- Bizim tavsiyemiz hem koruma hem de parlatma özelliği olan cilalar. (Genelde üstlerinde “2’si 1 arada”,”3’ü ” arada” gibi ibareler bulunur.)
- Cila işlemini kendiniz yapmayacaksanız dahi yaptıracağınız merkezden bu ürünleri kullanmalarını talep edebilirsiniz.
- Aksi takdirde, cila işlemi sonrasında aracınızın rengi parlasa ve sizi tatmin etse de yeniden solması çok uzun sürmez.
Pasta Cila Aracın Değerini Düşürür Mü?
Ülkemizde aracın boyalı olması değerini düşüren unsurlardan biri. Bu nedenle, pasta cilanın aracın değerini düşürüp düşürmediğini merak etmekte haklısınız. Ancak endişelenmeyin, doğru malzemeler ve yöntemler kullanılarak uygulanan bir pasta cila aracın değerini azaltmaz; aksine aracın kusurlarını kapatarak ve daha temiz görünmesini sağlayarak değerini arttırır.
Zaten pasta cila, araç satışı öncesinde de sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Böylece;
- Tavan ve kaputtaki güneş yanıkları azaltılır.
- Sürtme sonucu başka araçlardan geçen boya izleri temizlenir.
- Araç yüzeyinde kuruyan kuş pislikleri vb. nedeniyle oluşan kalıntılar temizlenir.
- Bagaj, kapı kolu gibi bölgelerdeki küçük çizikler kapatılır.
- Aracın rengindeki solmalar ve ton farklılıkları, boyamaya gerek kalmadan giderilir.
Kısacası araç neredeyse ilk günki gibi temiz ve pürüzsüz bir görüntüye kavuşturulabilir. Tamirata gerek kalmadan yalnızca pasta cila ile çözülebilecek detaylar nedeniyle aracın fiyatının düşmesi engellenir. Hem satıcı aracını temiz olduğu için değerinde satabilir hem de alıcı, yeni gibi gözüken ve temiz bir 2. el araç sahibi olur.
Pasta Cila Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Öncelikle, bu iki farklı işlem genellikle birlikte anılsa da pasta ve cila işlemlerinin ayrı ayrı da yapılacağını bilmemiz gerekiyor. Ayrıca;
- Pasta işleminin aşındırıcı etkisi olduğu için yılda 1 kereden fazla yaptırmak tavsiye edilmez.
- Pasta işlemi sonrasında araç renginde solmalar ve aşınmalar olduğu için, pasta sonrasında mutlaka cila da yaptırılması tavsiye edilir.
- Cila işlemi kendi başına yapılacaksa ise, 3 ayda 1 gibi bir rutinle yapılması yeterlidir. Aracın boyasına zarar vermeyen ve veernik tabakasını besleyen bir işlem olduğu için uygulama sayısının kısıtlanmasına gerek yoktur.
- Yine de cila işleminin sıklığını azaltmak isterseniz, koruma etkisi de bulunan ürünler tercih edebilirsiniz. Böylece, 1-2 ay fazladan koruma sağlayabilirsiniz.
Pasta Cila Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Pasta cila işlemini bir merkezde yaptırıyor dahi olsanız aşağıdaki noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederiz:
1. Malzeme kalitesi
Pasta cila işlemi kaliteli ve orjinal ürünlerle yapılmazsa aracın vernik tabakasına zarar verebilir. Üstelik 2-3 ay sonra cilanın etkisi geçtiğinde, araçta kalan görüntü işlem öncesine kıyasla daha kötü bile olabilir. Bu nedenle, özellikle pasta malzemesi seçiminde kaliteye önem verilmelidir.
2. Doğru malzeme seçimi
Yukarıda da açıkladığımız gibi hem pasta hem de cila ürünlerinde farklı amaçlar için kullanılan malzeme seçenekleri mevcut. Bu nedenle, pasta cila işlemini bir merkezde yaptıracak dahi olsanız, ihtiyacınıza uygun ürünlerin kullanılacağından emin olmalısınız; böylece, birkaç ay sonra işlemin etkisi azaldığında hayal kırıklığı yaşamazsınız. Ayrıca, doğru ton ve incelik-kalınlık değerine sahip olmayan ürünler aracınızın vernik tabakasına zarar verebilir.
Yalnızca ürünlerin değil; uygulamada kullanılan aletlerin de doğru seçimi önemlidir. Örneğin, kalın pasta kullanılacaksa ince sünger tercih edilmemelidir ki istenilen sonuca ulaşılabilsin. Eğer bu gibi detaylara hakim değilseniz, cila işlemini kendiniz yapsanız dahi pasta işlemini bir uzmana yaptırmanızı tavsiye ederiz.
3. Uygulama öncesi temizlik!
Pasta cila öncesinde aracın en ince ayrıntısına kadar temizlenmesi çok önemlidir; aksi takdirde, aracın boya kalınlığında farklılıklar oluşabilir ve aracın çizilme ihtimali artar. Doğru teknik, aracın önce klasik bir şekilde durulama-köpürtme-yıkama işlemlerinden geçmesi; ardından mikrofiber bezle temizlenmesi ve detay temizliğinin yapılmasıdır. Detay temizlikte bizim önerimiz kil hamuru! Böylece, boya üzerindeki en ince tozlar dahi temizlenebilir ve pürüzsüz bir uygulama yapılabilir.
4. Uzmanlık
İlk 3 nokta sizin kontrolünüzde! Malzeme tercihinizi belirterek kalite ve doğru ürün kullanımını garanti altına alabilirsiniz; ayrıca temizlik konusunda da tercihlerinizi belirtebilirsiniz. Ancak, pasta cila işleminde uzmanlık da çok önemlidir. Polisaj makinesine uygulanacak kuvvet, aracın detay parçalarında nasıl kullanılacağı gibi noktalara dikkat edilmelidir ki gereğinden fazla ya da az aşındırmaya neden olunmasın. Ancak, bu maalesef pasta cila konusunda uzman olmayan bir sürücünün müdahale edemeyeceği bir alan. Bu nedenle, en doğrusu güvendiğiniz ve işinde uzman olduğunu bildiğiniz bir uzmana yaptırmak!
Araç bakımı konusunda daha fazla bilgi için Sürücü Rehberi‘mizi takip edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Cila işlemi 3-4 ayda bir uygulanabilir. Ancak, pasta işleminin aşındırıcı özelliği olduğu için yılda 1 kereden fazla yapılmaması tavsiye edilir. Aşındırıcı özelliği olmadığı iddia edilen ‘dolgu malzemeli ve silikonlu’ ürünler dahi az da olsa aşınmaya sebep olur ve maksimum senede 2 kez uygulanmalıdır.
Evet, ama yalnızca 1. ve 2. dereceden çizikleri! Daha derin çizikleri yok etmek mümkün olmasa da dolgu malzemesi içeren silikonlu pastalar yardımıyla doldurulabilir ve görüntüsü hafifletilebilir. Ancak, bu malzemelerin dolgusu zamanla azalacak ve derin çizikler yeniden görünür olacaktır.
Evet; ama yalnızca güneş kaynaklı renk tonu farklarını. Yani eğer araçta yer yer renk solması varsa ya da kaput, tavan gibi bölgelerde güneş yanıkları mevcutsa, pasta cila işlemi ile kötü görüntüler giderilebilir. Ancak, aracın boyalı parçasını kapatmaz.
Pasta cila işlemi vernik üzerine yapılan bir işlem olduğu için boyaya zarar vermez. Ancak, yanlıs tekniklerle uygulanan pasta işleminde, vernik tabakası fazla aşındırılır ve boyaya inilirse, boyaya da zarar verebilir. Bu noktada önemli olan, işlemi gerçekleştirecek kişinin uzmanlığıdır.
Hayır; pasta cila işlemi vernik tabakası üzerine uygulanan bir işlemdir, yani boyaya kadar inilmez. Ancak, pasta işlemi aşındırıcı bir uygulama olduğu için, vernik tabakasında 1-2 mikonluk bir incelmeye neden olabilir.