Motorun düzgün çalışmasını ve motor parçalarının ısınmasını, sürtünmesini engelleyen motor yağı, motor performansı ve ömrü için oldukça önemli. Bu nedenle, motor yağı oranının doğru ayarlanması ve her yıl en az bir kez motor yağı değişimi şart! Peki, nasıl? Araç Bakımı serimizin bu yazısında, “Motora yağ nereden koyulur?” sorusundan motor yağı koyarken dikkat edileceklere kadar tüm detayları sizler için derledik bile.
Motora Yağ Nasıl Koyulur?
1. Öncelikle, motor yağ kontrol çubuğunu bulmalısınız. Aracınızın yağ kontrol çubuğu görselde olduğu gibi görünür de olabilir, motor kapağı altında da.
2. Motor yağını kontrol etmelisiniz. Motor yağ çubuğunda, görseldeki gibi iki adet çizgi bulunmaktadır ve bu çizgiler motor yağının minimum ve maksimum oranlarını belirtir. Eğer motor yağ oranı, görselde olduğu gibi, 2 çizgi arasında ise motora yağ eklemenize gerek yok. Ancak eğer minimum değerin altında ise ya da minimuma yakınsa, motor yağı eklemeniz gerekir.
3. Peki, motora yağ nereden koyulur? Motor yağı kapağını sizin için görselde işaretledik! Ancak, marka modele göre bu kapağın rengi, tasarımı vb. farklı olabilir. Doğru kapağı bulduğunuzdan emin olmak için, kapağın üzerindeki görsele bakabilirsiniz; çünkü motor yağı kapağının üzerinde genelde “bidon/çaydanlık” benzeri bir çizim olur.
4. Motor yağı kapağının çevresini temizlemeli ve açmalısınız. Motor yağı kapağını açmadan önce, çevresini temizlemek çok önemli. Aksi takdirde, kapak çevresinde biriken toz, kırıntı ve kurumlar, yağ filtresine ve motora ulaşarak zarar verebilir.
5. Motora yavaşça yağ eklemelisiniz. Sıra geldi motor yağı dolumuna! Ancak, motor yağını kontrollü ve yavaşça doldurmalısınız; böylece köpürmenin de önüne geçebilirsiniz.
6. Son kontroller! Motor yağ dolumu işlemi işte bu kadar basit. Motor yağını doldurduktan sonra, yağ seviyesini yeniden kontrol etmeyi ve 2 çizginin arasında olduğundan emin olmayı unutmayın.
Motor Yağı Az Olursa Ne Olur?
Motorun düzgün çalışabilmesi ve motordan alınan verimin düşmemesi için motor yağı oldukça önemlidir. Motor yağı azaldığında, araç çalışırken motor zorlanmaya başlar ve aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir:
- Çekişte düşüş
- Motor performansında düşüş
- Motor parçalarında form bozuklukları ya da paslanma (sürtünme nedeniyle)
- Motorda yatak sarması (Sürtünme ve ısı nedeniyle, krank mili, yataklar ve piston kollarında aşınmalar)
Yani, motor yağının değiştirilmemesi kısa vadede performans sorunları, uzun vadede ise motorun ya da parçalarının bozulması ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, motor yağ oranını takip etmek ve motor yağını düzenli olarak değiştirmek çok önemlidir.
Motor Yağı Kaç Km’de Bir Değiştirilmelidir?
Motor yağının değişim aralığı aracın yaşı ve marka-modeline göre değişir. Ancak, her 5.000 km’de bir motor yağı kontrol edilmelidir. Zaten motor yağı değişim süresi de 5-20 bin kilometre arasındadır. Motor yağını her 5.000 km’de bir kez kontrol ettiğinizde, değişim aralığını da kısa sürede öğrenebilir ve motor yağ oranını kontrol altında tutabilirsiniz.
Yeni modeller “motor yağı uyarı lambası” bulunduğu için takibi çok daha kolaydır; ancak özellikle uzun yol öncesinde motor yağı kontrolü yapmanız tavsiye edilir. Eğer uzun yolda motor yağı uyarısı alırsanız ve motor yağı değişimi yapabileceğiniz benzinliğe yakın değilseniz, çekici çağırmak en doğrusudur. Eğer aracı uzun süre kullanmaya devam ederseniz, motor yağının azlığı yataklarda ve piston kollarında aşırı ısınma ve sürtünmeye bağlı hasara neden olabilir.
Motor yağını süzen ve performansı arttıran bir diğere bileşen de “yağ filtresi”. Yağ filtresinin değişim aralığı ve nasıl değiştirilmesi gerektiğini öğrenmek isterseniz, Motor Yağ Filtresi Nasıl Değiştirilir? yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Motor yağı fazla olursa yağın akış hızı azalır ve devridaim yavaşlar. Yani motor yağı sirkülasyonu bozulur ve tıpkı motor yağı az olduğunda yaşandığı gibi, sürtünme ve ısınma kaynaklı problemler ortaya çıkabilir.
Eğer motor yağı uyarısı alıyorsanız, aracı 5 km’den daha fazla sürmemeli ve en yakın benzinlikte yağ değişimi yapmalısınız. Eğer 5 km’den yakın bir merkeze gidemiyorsanız, çekici çağırmanız gerekir; çünkü yaklaşık 10 bin km ve üzerinde aracın motorunda ve parçalarında ciddi bir ısınma olur.
Motor yağı değişimi her yıl en az 1 kez yapılmalı.
Evet. Motor yağ filtresi değiştirirken yağı da yenilemek hem filtre ömrünün uzaması hem de motor veriminin artması için önemlidir.