Yağ filtresi yalnızca motor yağını temizlemekle kalmaz; motorun ve aksamlarının düzgün çalışmasını da sağlar ve uzun vadede aşınmayı engeller. Bu nedenle, düzenli aralıklarla motor yağ filtresini değiştirmek hem motor ömrü hem de araç performansı için çok önemlidir. Peki, motor yağ filtresi değişimi nasıl yapılır? Gelin birlikte yaklaşık 1 saat süren bu detaylı işlemi adım adım öğrenelim.
Yağ Filtresi Kaç Km’de Bir Değişmelidir?
Yağ filtresi değişim sıklığı her aracın kullanma kılavuzunda bulunan bir bilgidir. Ancak, genellikle bu rakam ortalama 10 km’de birdir. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da yağ filtresinin değiştirilmesi gerekir:
- Periyodik bakımlarda
- Araç kullanılmasa dahi senede en az 1 kez
- Motor yağı değiştirilirken*
*Motor yağı değiştirilirken, yağ filtresinin ömrü dolmamış dahi olsa onun da değiştirilmesini tavsiye ederiz; çünkü kirli motor yağının bir kısmı eski yağ filtresinde kalır ve yeni yağı da kirleterek ömrünü kısaltır.
Araç kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak yağ filtresi değişim sıklığını arttırmak gerekebilir:
- Araç sıklıkla yoğun trafikte kullanılıyorsa (dur-kalk oranı çoksa)
- Kırsal kesimde ya da toprak yolda kullanılıyorsa
- Araç düzenli uzun yol yapıyorsa
- Ani hava değişimlerine maruz kalıyorsa (rakım farkından kaynaklanan ani değişimler gibi)
Yağ Filtresi Değişimi
Yağ filtresi değişimi yaklaşık 1 saat süren ve dikkat gerektiren bir işlemdir; çünkü yağ filtresinin yerine tam oturmaması, contalarının az ya da fazla sıkılması gibi durumlarda motor zorlanabilir. Bu nedenle, yağ filtresi değişimi rehberimizin her adımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları sizler için açıkladık.
Gerekli malzemeler:
- Eldiven
- 1 adet poşet
- Kriko
- Yağ filtresi anahtarı
- Yeni yağ filtresi
- Yeni motor yağı
1. Adım: Güvenlik önlemleri almayı ihmal etmeyin.
Öncelikle aracınızı düz bir zemine park etmeli ve otomatik ise park moduna almalı, manuel ise vitese geçirmelisiniz. Yerde kalacak tekerlerin ön ve arkalarına da kaymayı engellemesi için taş koymalısınız. Son olarak, yağ filtresi değişimine başlamadan önce motorun soğuduğundan emin olmalısınız. Bu önlemlerden sonra aracın altında güvenle çalışabilirsiniz.
2. Adım: Krikoyu doğru yerleştirdiğinize emin olun ve aracı kaldırın.
Kaldırırken aracın dengesiz olmaması ve tabanındaki plastiğin kırılmaması için krikoyu doğru yerleştirmeniz çok önemlidir. Öncelikle krikoyu yere dik olacak şekilde yerleştirmeli ve aracın altındaki metal kısma temas ettiğinden emin olmalısınız.
- Araçta krikonun yerleştirilmesi gereken yer işaretli ise krikoyu işaretli alana sabitlemeniz gerekir. Birçok araçta bu işaretler, arka teker boşluklarının önünde ya da ön teker yuvalarının arkasındadır.
- Eğer araçta herhangi bir işaret yoksa, krikoyu şasi kirişlerine yerleştirmeniz gerekir. Birçok araçta bu kirişler arka tekerin hemen önünde ya da ön tekerin arkasındadır.
Bu noktalara dikkat ederek, krikoyu düzgünce yerleştirdiyseniz aracınızı kaldırabilirsiniz. Aracın dengesinin bozulmaması için araç altında çalışabileceğiniz kadar kaldırmanız yeterlidir. Ancak, eğer kaldırma işlemi esnasında aracın dengesinin bozulduğunu fark ederseniz aracı indirip krikoyu yeniden yerleştirmelisiniz.
3. Adım: Eski motor yağını boşaltın.
Öncelikle aracınızın altındaki yağ deposunu ve boşaltma tapasını bulmalısınız. Bu adımda yağ tahliye (boşaltma) tapası ile şanzıman tapasını karıştırmamanız önemlidir. Bu nedenle, bulduğunuzun tapanın motorun altında olduğuna emin olmalısınız. Tahliye tapasını saat yönünün tersine çevirerek açmalı, eski yağı tamamen boşaltmalı ve benzin istasyonlarındaki geri dönüşüm kutularına dökmelisiniz. Eski yağın tamamen tahliye edilmesi 4-5 dk kadar sürebilir.
4. Adım: Eski yağ filtresini dikkatlice çıkarın.
Yağ filtresinin yeri marka modele göre değişse de motorun çevresinde konumlanmıştır; bulamazsanız araç kullanma kılavuzundan da yardım alabilirsiniz. Yağ filtresini bulduktan sonra çevresine bir poşet sarmanızı tavsiye ederiz; böylece yağ filtresini çıkarırken yağ sızıntısı olmasını engellemiş olursunuz.
Sıra geldi yağ filtresini çıkarmaya! Ancak, bu aşamada oldukça dikkatli olmalısınız; çünkü yağ filtresini çıkarırken yuvasına zarar vermemek için filtreyi yavaş ve dengeli hareketlerle çevirmelisiniz. Bu hassas işlemi elle yapamayacağınız için motor yağ filtresi anahtarı kullanmanızı tavsiye ederiz. Anahtarı yağ filtresine yerleştirdikten sonra, dikkatlice saat yönünün tersine çevirmeniz yuvasından çıkması için yeterli olacaktır.
5. Adım: Yeni yağ filtresini yağlayın ve doldurun.
Yeni yağ filtresini takmadan önce biraz ön hazırlık yapmanız gerekli. Öncelikle, yağ filtresinin üzerinde bulunan lastik contayı yeni yağ ile yağlamanız gerekir; bu işlem için bir parmak yağ yeterli olacaktır. Ayrıca yeni yağ filtresi takıldığında, aracın doğru yağ basıncını geri kazanması için gerekli süreyi kısaltmak amacıyla, yeni yağ filtrenizin içini 2/3 oranında yeni yağ ile doldurmalısınız.
6. Adım: Yeni yağ filtresini takın.
Yeni filtreyi, vida dişlerini sıyırmadan mümkün olduğunca sıkı bir şekilde yerine vidalamalısınız. Filtre contaya değene kadar sıkmanız ve sonrasında yarım tur daha attırmanız yeterlidir.
7. Adım: Aracınıza yeni motor yağı eklemeyi unutmayın.
Motor kapağını kaldırdıktan sonra, yağ kapağını çıkarmalı ve huni kullanarak motorunuza yeni yağ doldurmalısınız. Yeterli yağı ilave ettiğinizden emin olmak için bir yağ çubuğu da kullanabilirsiniz.
8. Adım: Son kontroller!
Yağ filtresinin yeteri kadar sıkılmaması halinde sızıntı olma ihtimali vardır. Bu nedenle yağ filtresi değişimi bittikten sonra motoru çalıştırmanız ve birkaç dakika bekledikten sonra aracın altını kontrol etmeniz gerekir. Yağ basıncı ışığını da kontrol ettikten sonra, işlem tamam!
Bütün bu adımları uygulayarak aracınızın yağ filtresini değiştirmeniz yaklaşık 1 saat sürecektir. Ancak, titizlik gerektiren ve uzun bir işlem olması sizi yıldırmasın. Unutmayın ki aracınızın yağ filtresini değiştirmeniz motor performansını ciddi anlamda etkileyecektir. Ayrıca, düzenli değişmeyen yağ filtresi motordan ses gelmesine, motorun aşınmasına ve ömrünün kısalmasına neden olabilir.
Araç bakımı konusunda tüm merak ettikleriniz için
Sürücü Rehberi‘mizi takip etmeyi unutmayın!
Sıkça Sorulan Sorular
Yağ filtresi, motor yağındaki toz, karbon ve metal parçacıkları filtreler. Böylece, bu maddelerin motor aksamına zarar vemesi ve motorun aşınması engellenir. Kısacası, motor yağ filtresi motorun işlevlerini düzgünce yerine getirmesini sağlar ve ömrünü uzatır.
Evet. Aksi takdirde, yağ filtresinde bulunan eski yağ ile yeni yağ karışacaktır ve hem yeni yağdan aldığınız verim azalacak hem de ömrü kısalacaktır.
Motor yağ filtresi değişmezse, kısa vadede araçta performans sorunları ortaya çıkar. Uzun vadede ise motorda aşınma ve arızaya neden olabilir.
Marka-modele göre değişmekle birlikte genelde 10 bin kilometrede bir motor yağ filtresi değişimi yapılmalıdır. Tam rakam için aracınızın kullanma kılavuzundan yardım alabilirsiniz.