Kasko sigortası, çoğu araç sahibinin detayları konusunda net bilgiyle sahip olmadığı sigorta ürünlerinin başında geliyor. Oysa kasko seçerken belirli noktalara dikkat ederek ödediğiniz prime göre çok daha yüksek kazanımlar elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? Araba.com olarak “Kasko nedir?” cevabından, kasko seçerken dikkat edilmesi gerekenlere kadar detaylı bir rehber hazırladık. Bu bilgilerden yararlanarak aracınız için en uygun kasko paketini kolayca belirleme olanağına kavuşabilirsiniz.
Kasko Sigortası Nedir?
İsteğe bağlı yaptırılabilen kasko ile aracın çalınma, yanma, kaza gibi risklerini poliçe ile güvence altına alabilirsiniz. Kasko poliçesinin kapsamına bağlı olarak araç sahipleri ayrıca çeşitli asistan hizmetlerinden de faydalanabiliyor Kasko, bir aracın kaza ve hasar risklerine karşı güvence altına alınmasına olanak tanıyan sigorta ürünü. Tam adı “Kara Taşıtları Kasko Sigortası” olan ürün, kapsamından dolayı trafik sigortası ile karıştırılıyor.
Ancak kasko ve trafik sigortası, iki noktada birbirlerinden tamamıyla ayrılıyor:
- Trafik sigortasının motorlu kara taşıtı sahiplerince yaptırılmasının kanunen zorunlu olması, kasko ile arasındaki en önemli fark. Geçerli trafik sigortası bulunmayan araçlar, tespit edildikleri takdirde trafikten men ediliyor. Kaskoda ise yaptırma zorunluluğu ve cezai işlem riski bulunmuyor.
- Buna karşılık trafik sigortası ile karşı tarafın bedeni ve maddi zararlarının karşılanması mümkün.
Kasko Sigortası Avantajları Nelerdir?
Araba kaskosu, trafik sigortası gibi sürücüler tarafından yaptırılması kanunen zorunlu kılınmış bir uygulama değil. Ancak araç sahiplerinin bu sigortacılık ürünü vasıtasıyla araçlarına dair riskleri güvence altına almaları, pek çok avantajı beraberinde getiriyor.
- Kasko sigortası sayesinde herhangi bir kaza durumunda, araçta oluşan hasar poliçe kapsamı dahilinde sigorta şirketi tarafından üstleniliyor.
- Hatta kasko poliçenize ekleteceğiniz İMM (İhtiyari Mali Mesuliyet) teminatı kapsamında üçüncü kişilere verebileceğiniz ve trafik sigortanızın limitini aşan zararların karşılanmasını sağlayabilirsiniz.
- Kasko sigortası avantajları arasında ayrıca kapsamlı asistan hizmetleri bulunuyor.
- Çilingir hizmetinden küçük onarımlara, sağlık hizmetlerinden yedek araç desteğine kadar birçok farklı seçenekten kasko poliçeniz kapsamında yararlanabilirsiniz.
Asistan hizmetlerinin kapsamının seçtiğiniz sigorta şirketine ve kasko paketine bağlı olarak farklılık gösterebileceğini de sakın unutmayın.
Tüm bu avantajların yanı sıra kasko sigortası yaptırırken ödediğiniz meblağın bir kısmını vergiden düşebilirsiniz.
Kasko Sigortası Nasıl Yapılır?
Kasko sigortası poliçesi başvurularında, öncelikle sürücü ve araç bilgileri gerekiyor. Başvuru safhasında, sürücünün yaşı ve mesleği ile aracın hangi şehirde trafiğe çıktığı, kullanım amacı kritik rol oynuyor. Sigorta şirketleri, teklif hazırlama aşamasında bu bilgilere ilaveten TRAMER vasıtasıyla aracın kaza geçmişini inceliyor.
Sigorta şirketi, kısa bir değerlendirmenin ardından poliçe yapılmasına engel bir durum yoksa kasko tekliflerini sigortalı adayına sunuyor. Karşılıklı anlaşma sağlandığı takdirde teklif, bir sene geçerliliği olan poliçeye dönüştürülüyor ve araç sahibine ya da yetkilendirilen kişiye teslim ediliyor.
Kasko sigortası yaptırırken ilk olarak poliçe kapsamına ve limitlere dikkat etmenizde fayda var. Aksi halde, kaza ve doğal afet gibi durumlardan dolayı aracınızın hasar görürse zararın bir bölümünü ya da tamamını kendiniz karşılamak durumunda kalabilirsiniz.
Kasko ne zaman başlar?
Kasko, sigorta priminin tamamının veya taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa, peşinatın ilk taksitinin teslim edildiği andan itibaren, sigortacının, sigortalıya, poliçesini teslim etmesi ile birlikte başlar. Prim borcu sigortalı tarafından sigorta şirketine belirlenen tarihten sonraki 30 gün içinde ödemezse sigorta şirketi sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkına sahiptir. Kasko sigortası, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12:00’de başlar ve 365 gün sonra öğleyin saat 12:00’de sona erer.
Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Sigorta şirketleri, kasko sigortası paketlerinin kapsamı oluşturulurken motorlu kara taşıtlarının trafikte ve dışarıda park halindeyken karşılaşabilecekleri tüm olası riskleri göz önünde bulunduruyor. Bu kapsamda poliçelerde çarpma ve çarpışma, yanma, çalınma, kötü niyetli hareket başta olmak üzere bir dizi teminata yer veriliyor. Mini onarım hizmetleri gibi maddi yönden avantaj sağlayan bazı ek teminatlar ise araç sahibinin isteği doğrultusunda poliçeye dahil edilebiliyor. Eklenen her isteğe bağlı teminat, poliçe primlerinde yükselişe neden olabiliyor.
Yüksek kasko primleri ödemekten kaçınıyorsanız sigorta şirketleri tarafından hazırlanan daraltılmış kasko gibi alternatiflere yönelebilirsiniz.
Böylece asistan hizmetleri avantajını es geçmeden aracınıza yönelik risklerin büyük bölümünün güvence altına alınmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada enflasyona karşı tam koruma, koltuk ferdi kaza, değerli eşya gibi kritik teminatların poliçede yer almasına özen gösterebilirsiniz. Böylece normal şartlarda ağır maddi kayıplara neden olabilecek masrafları üstlenme sorumluluğunu, sigorta şirketine bırakabilirsiniz.
Kaskoda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Kasko sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken ilk şey sigorta poliçesinde yer alan araç değerinizin arabanız ile yakın değerde olması gerekmektedir.
- Kasko sigortası yapılırken göz ardı edilen bir diğer husus sigorta poliçesinin tam olarak okunmamasıdır. Bu nedenle kasko yaptıran sürücüler daha sonra kasko poliçeleri ile ilgili sorunlar yaşayabilmektedir. Bu nedenle araç sahipleri poliçenin tamamını okumanızı tavsiye ederiz.
- Ayrıca kaskonuzu seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da kasko şirketlerinin hasarları ne kadar sürede tazminat ile telafi edeceğidir. Daha sonra kötü sürprizlerle karşılaşmamak için kasko yaptıracağınız şirkete bu süreyi de sormalısınız.
Kasko yaptırırken Sorulması Gereken Teminatlar
Kasko yaptırırken sorulması gereken teminatlardan en önemlileri; Çarpma, Çarpılma ve Yanma teminatlarıdır. Kasko şirketinize mutlaka bu üç teminatın var olup olmadığını sorunuz.
Bunlara ek olarak aşağıdaki konularda da kasko şirketinden teminat isteyebilirsiniz:
Araba Deprem Sigortası
Herkesin bildiği gibi ülke olarak bir deprem ve doğal afetler ülkesiyiz. Bu nedenle sürekli bir deprem tehdidi altında yaşıyoruz. Kasko yaptırırken talep edeceğiniz deprem sigortası ile olası bir depremde aracınızın göreceği zararları tazminatla geri alabilirsiniz.
Araba Sel ve Su Baskını Teminatı
Kasko yaptıracağınız şirketten eğer sel ve su baskını teminatı istemediyseniz muhtemelen şirketinizin sel ve su baskını sonucunda doğan zararınızı karşılamayacaktır. Bu nedenle mutlaka kasko şirketinize sorunuz.
Önceliğiniz Kasko Primleri Olmasın
Her kasko şirketi kendine göre bir fiyat listesine sahiptir. Bu fiyatlara bakan araç sahipleri kasko şirketi seçerken bazen uygun fiyatlı şirketleri seçmektedir. Ancak bu durum ileride sorunlar yaratabilir. Çünkü ucuz olan bir kasko firması size herhangi bir araç arızasında tazminat ödemede sıkıntı çıkarabilir. Bu nedenle özellikle kasko konusunda ucuza kaçmamanız tavsiye edilir.
Kasko Muafiyeti Nedir?
Kasko muafiyeti, araç sahiplerinin seçim aşamasında dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli konu. Muafiyet kavramı, sigortacılık sektöründe hasarın belirli miktarının poliçe sahibi tarafından üstlenilmesini ifade ediyor. Kasko özelinde ise bu kavram, yaralanmalardan doğan tedavi ve maddi hasarlara yönelik onarım bedellerinin bir kısmının araç sahibince karşılanması anlamına geliyor. Muafiyet oranı, sigorta şirketi ve araç sahibi arasında yapılan karşılıklı anlaşma sonucunda belirleniyor. İki tarafın mutabık kaldığı orana bağlı olarak poliçe fiyatına indirim uygulanıyor.
Muafiyetli kasko poliçelerinde iki farklı yöntem uygulanıyor. Bu yöntemlerin ilki, tenzili muafiyet olarak adlandırılıyor. Tenzili muafiyette belirli yüzde oranının altında kalan masraflar, araç sahibince üstleniliyor. Dilerseniz belirli bir bedel üzerinden muafiyet uygulamasına yönelerek de benzer bir kazanım elde edebilirsiniz.
İstatistiklere göre Türkiye’de en çok değiştirilen araç parçası camdır. Bu nedenle kaskoda cam değişimi konusundaki düzenlemelere de dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Düşük Fiyatlı Kasko Teklifi Nasıl Alınır?
Kasko sigortası fiyatlarındaki artıştan dolayı sürücülerin bir kısmı, araçlarına kasko yaptırmamayı tercih ediyor. Ancak seçim aşamasında belirli noktalara dikkat ederek siz de bütçenize uygun kasko tekliflerini kolayca alabilirsiniz.
- Yalnızca üçüncü tarafları kapsayan paketlere yönelebilirsiniz.
- Alternatif olarak aracınızdaki güvenlik önlemlerini artırmayı düşünebilirsiniz. Zira alarm, direksiyon kilidi gibi donanımlara sahip araçlar için sigorta şirketleri çok daha uygun fiyatlı teklifler sunabiliyor.
- Halihazırda poliçesi devam eden sürücüler, benzer fiyat avantajını hasarsızlık indirimini koruyarak elde edebiliyor.
- Birden fazla aracınız varsa tüm poliçelerinizi tek bir şirket çatısı altında toplayarak da düşük fiyatlı kasko teklifleri alabilirsiniz.
Sigorta şirketi bazında değişiklik göstermekle birlikte hasarsızlık indirimi oranı %65’e kadar çıkabiliyor.