Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de sık olarak tercih edilen motor tipi dizeldir. Bunun en önemli nedeni dizel yakıtın diğer yakıtlara kıyasla daha uygun olmasıdır. Mazot tüketimi benzinli motorlara kıyasla daha uygun olduğu da bir gerçektir. Bu nedenlerden dolayı da ülkemizde olduğu gibi yakıtın pahalı olduğu yerlerde dizel motora sahip araçlar diğer araçlara kıyasla daha çok tercih edilir. Her ne kadar dizel motorlar uygun olsa da araç bakım süresi, dizel motor ömrü ve çevreye verdiği zararlar da önemli konulardır.
Dizel motorun ilk olarak ortaya çıkışı 1982 yılında Rudolf Diesel tarafından olmuştur. 1898 yılından sonra ise ABD ve Kanada’da üretimine başlanmıştır.
Dizel Motor ve Benzinli Motor Farkları
Dizel motorlar benzinli motorlara göre yapısal olarak farklılıklar gösterir.
- Benzinli motorlar ateşleme yaparak yanarken, dizel motorlar yakıtı sıkıştırarak yüksek bir hızla püskürtür ve herhangi bir ateşlemeye ihtiyaç duymadan yakıtın tutuşmasını sağlar.
- Bu ateşlemede sürtünmeden faydalanıldığı için benzinli araçlarda alınan verim ortalama %20 oranındadır. Dizel motorlar da aynı koşullara sahip olmasına rağmen alınan verim ortalama %40 oranındadır.
- Aradaki farkın bu kadar yüksek olması da dizel motorlu araçların tercih edilme nedenini artırmaktadır.
- Benzinli motora kıyasla dizel araçlarda çekiş hızı fazladır.
Dizel Motor Nasıl Anlaşılır?
Dizel motor araçların çoğu zaman arka taraflarında yazar. Aracın arkasında DCİ, TDİ, CRDİ gibi birkaç harfin kısaltmasından oluşan yazılar var ise o araç dizel motora sahip bir araçtır.
Dizel Motorların Ömrü Ne Kadar?
Yanma olayı dizel motorlarda benzinli motora kıyasla daha kuvvetlidir. Bu nedenle, benzinli motora kıyasla dizel araçlarda çekiş hızı fazladır. Çekiş hızının fazla olması nedeniyle dizelde kullanılan motorun malzemesinin daha dayanıklı olması durumu ortaya çıkar. Dayanıklı hale gelen dizel motorun ağırlığı da artış gösterir.
Her ne kadar dizel motor tercih sebebi olsa da yanma olayının çözümü için ağırlaşan metal ortaya sorunlar da çıkarmaktadır. Zaman içinde motorda oluşan yanmanın kuvveti motorun diğer iç parçalarına da zarar verir. İç parçaların gördüğü zarar sonucu metal performansları düşüyor ve dizel motorun ömrünü de daha kısa hale getirir.
Dizel Motor Ömrü Nasıl Uzatılır?
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır. Dizel motor ömrünü bozuk yollar, kullanım dışı amaçlar da olumsuz etkiler ve motor ömrü beklenenden daha kısa olur.
- Aracı düzgün yollarda ve aracın standardına uygun şekillerde kullanımı ve düzenli bakım yapılması koşulu ile 500.000 kilometrenin üzerine çıkabileceği de bilinmelidir.
- Doğru yakıt seçimi yapıldığı takdirde motor ömrü daha fazla uzamaktadır. Ayrıca düzenli olarak motor filtresi değiştirmekte ömrü uzatmaktadır.
- Satın alınan dizel motorlu araç için fabrikasının uygun gördüğü yağ ve numarasına dikkat edilirse motor ömründe artış olacaktır.
- Harareti arttırmamak adına araç kullanımına dikkat etmek ve özellikle de dur kalk yaparken motora özen göstermek motor ömrünün uzamasında önemli faktörlerdir.
Dizel Motorun Zararları
Dizel motorlu araçların çevreyi kirletmesi nedeniyle, bazı ülkeler dizel motorlu araçlara sınırlama getirmişlerdir. Hatta bazı ülkelerde yasaklanmaya başlanmıştır. Bu ülkelere örnek olarak İngiltere 2040 yılından sonra dizel motor satışının yapılmamasını planlıyor. İngiltere gibi Fransa da 2040 yılı itibariyle yasak getirmeyi planlıyor. Zararlı olması nedeniyle kısıtlama getirilse bile hala dünyada en çok tercih sebebi olan motor tiplerinden biridir.
Daha az karbon salınımı için ise son zamanlarda teknolojileri giderek gelişen hibrit araba modelleri tercih edilebilir. Hibrit araçlar ile bir yandan daha az yakarak tasarruf etmek bir yandan da doğaya verilen zararı minimuma indirmek mümknüdür.
Son Karar Sizin!
Ama Karar Vermeden Önce Carvak Güvencesi ile Alabileceğiniz Dizel ve Hibrit araçlara da göz atmayı unutmayın!