Daha önce hiç araba lastiği değiştirmemiş dahi olsanız bazen o büyük an gelir çatar. Ancak endişelenmeyin; araç lastiği değiştirmek sandığınız kadar karmaşık ve zor bir iş değildir. Yalnızca aşağıda sizin için sıraladığımız adımları izlemeniz ve belirtilen noktalara dikkat etmeniz yeterlidir. Eğer bu yeni beceriye hazırsanız, gelin birlikte “Araç lastiği nasıl değiştirilir?” sorusunu adım adım cevaplayalım.
Adım Adım Araç Lastiği Değiştirme
İhtiyacınız Olanlar:
- Stepne tekerlek
- Kriko
- Bijon anahtarı
1. Adım: Lastik değiştirmek için güvenli bir alan bulun.
Aracınızı düz ve güvenli bir yere park edin. (Trafiğin yoğun olduğu alanlarda emniyet şeridinde dahi olsanız araç lastik değişimi yapmayın. Oldukça tehlikeli olan bu işlem yerine yol yardım çağırmanızı tavsiye ederiz.)
2. Adım: Güvenlik önlemlerinizi alın.
Aracınıza güvenli bir yer bulduktan sonra aracınız otomatik vites ise park moduna, manuel ise vitese geçirin. Aracın hareket etmesini engellemek için lastiklerin arkasına takoz, taş gibi engeller koymayı da ihmal etmeyin. Maksimum güvenlik için her tekerin arkasına ya da değiştireceğiniz lastiğin çapraz karşısında yer alan tekerin arkasına koyun engellerinizi. Örneğin; sağ ön lastiği değiştirecekseniz, engelinizi sol arka tekere koyun.
3. Adım: Krikoyu doğru yere yerleştirin.
Öncelikle krikonuzu yere dik bir şekilde yerleştirmelisiniz ve krikonun aracın altındaki metal bölümle temas halinde olduğuna emin olmalısınız. Krikoyu doğru yerleştiremezseniz, kaldırmaya başladığınızda aracın tabanındaki plastiği kırabilirsiniz. Bu nedenle, krikoyu doğru yerleştirmeniz çok önemli, eğer nereye yerleştireceğinizden emin değilseniz kullanma kılavuzunuzdan yardım alabilirsiniz. Ancak sizin için birkaç ipucumuz var:
- Araçta krikonun yerleştirilmesi gereken yeri gösteren bir işaret olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çoğu araçta bu işaretler, arka teker boşluklarının önünde ya da ön teker yuvalarının arkasında bulunur.
- Eğer bu işaretlerden yoksa, muhtemelen krikoyu şasi kirişlerine yerleştirmeniz gerekir. Çoğu araçta bu kirişler arka tekerin hemen önünde ya da ön tekerin arkasındadır.
4. Adım: Krikoyu kaldırın.
Doğru şekilde krikonuzu yerleştirdiğinizden eminseniz, kaldırmaya başlayabilirsiniz. Ancak, aracı tamamen kaldırmanıza gerek yok; destekleyecek kadar kaldırmanız yeterli.
5. Adım: Jant kapağını çıkarın ve somunları gevşetin.
Bu adımda tek yapmanız gereken jant kapağını çıkarmak ve somunları uygun bir anahtarla saat yönünün tersine doğru çevirerek gevşetmek. Bu adım için somunları gevşetmeniz yeterli, tamamen çıkarma işlemi bir sonraki adımda! Somunlar çoğu zaman çok sıkıdır ve doğru çevirip çevirmediğinizden emin olamayabilirsiniz. Eğer saat yönünün tersine çeviriyorsanız tekniğinizde bir sorun yok; vücut ağırlığınızı kullanarak biraz güç sarf etmeniz durumunda gevşeyecektir.
6. Adım: Aracı tamamen kaldırın ve somunları çıkarın.
Şimdi aracınızı tamamen kaldırma zamanı geldi. Lastik değiştirirken aracı ne kadar kaldırmanız gerektiğini bilmiyorsanız, stepne ile değiştirecek kadar kendinize alan açmanız yeterli. (Yakklaşık 15 cm yükseklik) Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Aracı kriko ile kaldırırken araç kesinlikle dengeli olmalı. Aksi bir durum sezerseniz, kendi güvenliğiniz için aracınızın dengede olacağı bir biçimde krikoyu düzeltmeniz gerekir. Aracınızı lastik değişimi yapabilecek kadar kaldırdıktan sonra, gevşettiğiniz somunları tamamen çıkarabilirsiniz.
7. Adım: Eski lastiğinizi çıkarın.
Eski lastiğinizden kurtulmak için önünüzde hiçbir engel kalmadı. Ancak, eski lastiğinizi çıkardıktan sonra kriko ile kaldırdığınız aracınız ve yer arasına koymanızı tavsiye ederiz. Böylece, aracın dengesinden ya da krikodan kaynaklı bir sorun olursa, aracınız sert zemin yerine eski lastiğin üstüne çarpar ve göçük, çizik gibi sorunlar yaşanmaz.
8. Adım: Yedek lastiği doğru yere yerleştirin.
Yedek lastiği teker merkezinin (porya bilyesinin) üzerine yerleştirmelisiniz ve lastiğin jantını bijon cıvatalarına denk gelecek şekilde hizalamalısınız. Yedek lastiği doğru yerleştirdiyseniz halka lastiğin supap gövdesi dışarı doğru bakıyor olacaktır. Meşe palamudu benzeri somunlarınız varsa somunun konik kısmının lastiğe baktığından emin olmalısınız. Eğer yerleştirdiğiniz yedek lastik tüm bu kriterlere uygunsa doğru taktınız demektir; şimdi sıra sabitlemekte!
9. Adım: Somunları dengeli bir biçimde sıkın.
Sıra geldi somunları yeniden sıkarak tekeri sabitlemeye. Ancak, bu işlemi yaparken de denge çok önemli! Somunların her birini sırayla sıkmak lastiğin dengesiz olmasına neden olabilir. Böyle bir durumdan kaçınmak için somunları tek seferde sıkmamalı ve karşılıklı olarak yerleştirerek sıkmalısınız. Yani ilk taktığınız somunu biraz sıktıktan sonra, çaprazında kalan somunu yerleştirmeli ve biraz sıkmalı; son 2 somunu da aynı şekilde yerleştirdikten sonra tamamen sıkma işlemine geçmelisiniz. Aracınız havadayken somunları sonuna kadar sıkamayabilirsiniz, yapabildiğiniz noktaya kadar sıkıp kalanını araç indikten sonra devam edebilirsiniz; şimdilik dengeli bir şekilde tekerin yerleşmesi yeterli.
10. Adım: Aracınızı tamamen yere indirin.
Artık aracınızı tamamen yere indirebilirsiniz. Güvenliğiniz için aracınız belli bir yüksekliğe inene kadar eski lastiğinizi altında tutmaya devam etmelisiniz. Son anda altından alıp, aracı tamamen indirebilirsiniz. Sonrasında araç havadayken somunları tamamen sıkamamış olma ihtimalinize karşı somunları yeniden sıkıp sabitlemenizi tavsiye ederiz.
11. Adım: Jant kapağını takın.
Son olarak jant kapağınızı takın ve yeni tekerin dengesi, somunların sıkılığı gibi noktaları son kez kontrol edin. Bu aşamalardan sonra aracınız yeniden trafiğe çıkmaya hazır.
“Araba lastiği nasıl değiştirilir?” sorusuna tüm ayrıntıları ile cevap vermeye çalıştık. Ancak, işiniz yalnızca araç lastiği değişimi ile bitmedi. Lastiği değiştirdikten sonra mutlaka düşük bir hızla gitmeli, aracınızın dengeli olduğundan ve lastikten ses gelmediğinden emin olmalısınız. Ayrıca, acil durumlar için bu yöntemlerle araç lastiğinizi değiştirseniz de araba bakımı konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz, mutlaka bir ustaya da götürmelisiniz. Böylece yeni lastiğinizin tamamen güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Kriko yere dik olarak yerleştirilmeli ve aracın altındaki metal bölümle temas halinde olmalıdır. Eğer metalle temas halinde değilse, aracı kaldırmaya başladığınızda aracın altındaki plastik kaplama kırılabilir.
Araç lastiğinizi değiştirdiğinizde aracınızın rot ayarı bozulmaz; yalnızca balans yapılması gerekir. Rot ayarının ise lastik değişimi ile alakası yoktur; çünkü rot ayarının bozulması için rot başı ya da kolunun değişmesi gerekir.
Eğer aracınızın lastiğini değiştirdikten sonra o lastikten ses geliyorsa, balans ayarını yapamamış olabilirsiniz. Güvenliğiniz için aracınızı düşük hızda kullanarak, en yakın lastikçiye başvurmanızı tavsiye ederiz.