Araba aküsü değişimi yapmak oldukça basit bir işlem olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken çok fazla detayı vardır; çünkü akü değiştirilirken uçları çıkarma-takma sırası gibi konular ayrıntılarıyla bilinmelidir. Aksi takdirde, akünün patlaması gibi kazalar olabilir. Ancak, endişelenmeyin; araba.com olarak akü değişimi yaparken ihtiyacınız olan tüm bilgileri adım adım açıkladık.
Akü Değişimi
Akü değişim aşamalarına geçmeden önce akünüzün garanti süresini kontrol etmenizi tavsiye ederiz; çünkü akü değişimini kendiniz yaptığınızda akünüz garanti kapsamından çıkacak. Eğer akünüz zaten garanti kapsamından çıkmışsa ya da yine de kendiniz değiştirmek istiyorsanız gelelim akü değişimi aşamalarına.
Gerekli Malzemeler
- Eldiven
- İngiliz anahtarı
- Akü fırçası / tel fırça
- Korozyon giderme sıvısı
- Yeni akü
1. Akü nerededir, bakalım.
Eğer aracınızın aküsünün nerede olduğunu bilmiyorsanız, en kolayı kullanma kılavuzundan yardım almak; çünkü günümüzde aküler aracın birçok farklı bölgesine yerleştirilmektedir ve bulmak, kullanma kılavuzuna bakmaktan daha uzun sürebilir. İşte “Akü nerededir?” sorusunun olası yanıtları:
- Motor bölmesinde (Genelde kutu ya da kılıf içindedir.)
- Kaputun altında
- Bagajda
- Koltukların altında
2. Yeni akünün hangi özellikleri karşılaması gerektiğini öğrenelim.
Aracınız için akü alırken en kolayı doğrudan aracınızla gitmek ve doğru aküyü satıcıdan temin etmek. Ancak, akünüzü kendiniz de seçebilirsiniz; tek bilmeniz gereken akünün üzerindeki şu değerler:
- V: Otomobillerde genellikle 12V akü kullanılır; ancak yine de kontrol etmekte fayda var.
- Akü kapasitesi (Ah): Akünün ne kadar süre çalışabildiğini ifade eder.
- Marş gücü (A): Akünün aracı çalıştırabilmesi için ihtiyaç duyduğu gücü ifade eder.
- Boyut: Akülerin yerine tam oturması gerekir; bu nedenle, yeni akünüzün boyutları da önemli.
Yukarıdaki tüm değerler eski akünüzle aynı olduğu sürece, yeni akünüzü kendiniz de alabilirsiniz.
3. Akü kablolarını sökelim.
İşte bu aşamada DİKKAT: Aracınızın akü kablolarını çıkarma sıranız önemli!
- Eğer arabanız negatif şasili ise önce negatif uçlardan başlayarak kabloları çıkarmalısınız.
- Eğer arabanız negatif şasili ise önce pozitif uçlardan başlayarak kabloları çıkarmalısınız.
Eğer aracınızın şasi tipini bilmiyorsanız, öğrenmenin en kolay yolu yine kullanım kılavuzu olacaktır. Ancak aracın gövdesine giden bağlantının hangi kutuptan çıktığına bakarak da şasi tipini öğrenebilirsiniz. Bağlantı negatif kutup başından çıkıp ana gövdeye gidiyorsa negatif şasilidir ve önce negatif ucu çıkarmanız gerekir; pozitif ise tam tersi.
4. Aküyü yatağından çıkaralım.
Akünüzü tutan bağlatı elemanları vida olabileceği gibi mandal, klips gibi mekanizmalar da olabilir. Akünüzü yatağından ayırmak için uygun yöntemi tespit etmeniz ve akünüzü dikkatlice çıkarmanız gerekli. Bu aşamada önemli olan akü tablasında biriken toz, pislik vb. varsa aküyü çıkarırken aracın diğer bölmelerinin içine düşürmemek.
5. Akü yatağını ve uçlarını temizleyelim.
Akü yatağında genellikle toz, kum gibi pislikler birikir. Bunları elinizle toplayıp kuru bir peçete ile silmeniz yeterli olacaktır; araç içi süpürgeleri ile değil. Akü uçlarının temizliğini ise korozyon giderme sıvısı ve tel fırça ile yapmanız yeterli. Eğer tel fırçanız yoksa eski bir diş fırçasını da kullanabilirsiniz. Eğer akü kutuplarının da temizliğe ihtiyacı varsa fırçayı korozyon sıvısına bulaştırmadan önce (kuruyken), akü kutbu temizliğinde kullanabilirsiniz.
6. Tüm akü parçalarını kurulayalım.
Yeni akünüzü yerleştirip bağlantılarını takmadan önce, akü yuvasında, kablo uçlarında ya da kutuplarda hiçbir ıslaklık olmamalı. Bu nedenle, temiz bir bez yardımıyla hepsini kurulamalısınız.
7. Yeni aküyü yerleştirelim ve bağlantılarını yapalım.
DİKKAT: Akünüzün bağlantısını yaparken de kabloların takılma sırası önemli; bu sefer sökerken yaptığınızın tam tersini yapmalısınız. Yani aracınız negatif şasili ise önce pozitif ucu takmalı; pozitif şasili ile önce negatif ucu takmalısınız. Akünüzün bağlantılarını da yaptıktan sonra akü değiştirme işlemimiz tamam!
8. Aküyü geri dönüştürelim.
Akülerin içinde kurşun gibi maddeler bulunduğu için geri dönüştürülmesi çok önemlidir. Akünüzü geri dönüştürmek için, herhangi bir otomobil servisi, tamir atölyesi ya da akü firmasına gitmeniz yeterli olacaktır. Birçoğu geri dönüşüm için eski aküleri kabul eder. Eğer kabul etmezlerse sokağınızdaki çöpü toplayan şirketle de görüşebilir ve bu tarz atıkların toplama prosedürünü öğrenebilirsiniz.
Şimdi gelelim yeni akünüze daha iyi bakmak için neler yapabileceğinize.
Akü Ömrü
Ortalama bir akünün ömrü yaklaşık 4-5 yıldır; yani uzun yıllarca kullanılabilir. Ancak, sizin kullanım alışkanlıklarınızdan çok fazla etkilendiği için akü ömrünü kısaltan alışkanlıklardan kaçınmak da önemlidir.
Akü Ömrü Nasıl Uzatılır?
Bu maddeleri uygulamanız, yeni akünüzü daha uzun süre kullanabilmenizi sağlayacaktır:
- Yüksek sıcaklıklardan kaçının.
Akü ömrü için ideal sıcaklık 25 derecedir. Eğer çok sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, özel olarak üretilmiş akülerden kullanmanızı tavsiye ederiz; çünkü yüksek sıcaklıklar akü içinde kurumaya ve akünün ömrünün kısalmasına neden olur.
- Aracınızı kullanmasanız dahi haftada bir çalıştırın.
Haftada en az 1 kez ve en az 20 dk!
- Çok sık dur-kalk yapmayın.
Yoğun şehir içi trafiğinde yapılan dur-kalklar akü ömrünü olumsuz etkiler.
- Aracınızı bir süre kullanamayacaksanız, bağlantısını kesin.
Aracın dururken de harcadığı elektrik aküyü deşarj eder. Bu yöntem ile akünün deşarj olmasını da engelleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Araç çalışmasa dahi elektrik kullanmaya devam eder. Bu nedenle akü zamanla deşarj olur. Bu durumdan kaçınmak içinse uzun süre kullanmayacağınız aracın akü bağlantısını kesmelisiniz.
Negatif şasili araçlarda öncennegatif uç, pozitif şasili araçlarda ise önce pozitif uç çıkarılmalıdır. Takarken ise tam tersi yapılmalı.
Negatif şasili araçlarda önce pozitif uç; pozitif şasili araçlarda ise önce negatif uç bağlantısı yapılmalıdır. Aracınızın şasi tipini öğrenmek için tek yapmanız gereken; ana gövdeye giden bağlantının hangi uçtan çıktığına bakmak. Negatif uçtan çıkıyorsa aracınız negatif şasili, pozitiften çıkıyorsa pozitif şasilidir.