‘‘Araba neden tekler?’’ sorusu sıkça sorulan ve yanıtı merak edilen bir konudur. Araç motorunda ya da diğer sistemlerde oluşabilen bu aksaklık, sürüş konforunu ciddi düzeyde düşürebilir ve aynı zamanda aracın performansında düşüşe sebep olabilir. Arabanın teklemesi neden olur sorusunun birçok yanıtı olabilir. Bu durum motor sorunları, ateşleme arızaları ya da yakıt sistemindeki problemlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu yazımızda, araba teklemesinin ne olduğunu ve olası sebeplerini tüm ayrıntılarıyla inceleyeceğiz.
Araba Teklemesi Nedir?
Araba tekleme sorunu, hemen hemen her sürücünün başına gelebilecek bir durum. Motordaki yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmediği durumlara tekleme denir. Motorun bazı bölümleri teklemeye sebep olabilir. Örneğin bujiler, ateşleme bobini ya da buji kabloları gibi aksamlardaki arızalar teklemeye yol açabilir.
Araç Teklemesinin Başlıca Sebepleri
1- Ateşleme Sistemi Sorunları
Araç motorundaki bujilerin kirlenmiş ya da yıpranmış olduğu durumlarda ateşleme zayıflar. ve bunun sonucunda araçta tekleme görülebilir. Araba giderken tekleme yapıyorsa bunun sebeplerinden biri de buji kabloları olabilir. Yıpranmış ya da çatlamış buji kabloları, ateşlemeyi zayıflatır ve bunun sonucunda tekleme kaçınılmaz olur. Bu noktada ateşleme bobinindeki bir arıza da bir veya birden fazla motor silindirinin ateşlenmesine engel olabilir. Eski tip araç modellerindeki distribütör kapağı sorunları da ateşleme sistemini olumsuz etkileyerek teklemeye sebep olur.
2- Yakıt Sistemi Problemleri
Yakıt sistemleri arasında bulunan yakıt pompası zayıf çalıştığında yeterli miktarda yakıtı silindirlere iletemez. Bunun sonucu olarak da aracın tekleme yapması muhtemeldir. Dizel araba neden tekleme yapar sorusunun yanıtlarından biri de enjektör arızalarıdır. Dizel arabalarda yakıtın silindirlere iletilmesinde enjektörler kritik bir öneme sahiptir. Tıkanmış, arızalı veya aşınmış enjektörler aracın teklemesine neden olabilir. Bununla birlikte tıkanmış bir yakıt filtresi de yakıt akışını kısıtlayacağı için ortaya tekleme sorununu çıkarabilir. Yani araba gazda neden tekler diye soracak olduğunuzda bunun en büyük sebebi enjeksiyon arızalarıdır.
3- Motor Arızaları
Araba tekleme yapıyorsa motor aksamlarını da kontrol etmek önemlidir. Yanmış veya eğilmiş valfler, silindirlerin doğru bir şekilde dolmasını ve akışını sağlanmasını engelleyebilir. Ek olarak sızdıran bir silindir kapağı contası da yeterli yakıt iletilemediği için tekleme sorunu yaratabilir.
4- Ek Sebepler
Araba gazdayken neden tekler sorusunun yanıtlarından biri de motorlardaki hava sızıntılarıdır. Emme manifoldunda ya da hortumlarda hava sızıntılarının olması da genel yakıt düzeninin bozulmasına ve teklemeye sebep olabilir. Benzinde araba neden tekler sorusu da benzinli araç sürücülerinin sıkça karşılaştığı sorunlarından biridir. Her bir motor parçasının sağlıklı çalıştığı durumlarda da bazen tekleme sorunu görülebilir. Bu durumda benzinli araçlar için kalitesiz yakıt kullanımı da motorun performansını düşürebilir ve böylelikle teklemeye sebep olabilir.
Otomatik Vitesli Araçlarda Tekleme Sorunu
Otomatik vitesli araçlarda tekleme problemi, araç kullanırken sürüş sırasında ani bir sarsıntı ya da duraksama olarak hissedilebilir. Bu sorun birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. Peki, otomatik araba neden tekler? Bu durum çoğu zaman motorun düzensiz çalışmasından kaynaklanır. Şanzıman sisteminde doğrudan bir sorun olduğunun belirtisi olmasa da kronik bir tekleme arızası araç şanzımanı üzerinde aşınmaya sebep olabilir. Bu noktada otomatik şanzıman yağı zamanla kirlenebilir veya seviyesi azalabilir. Böyle bir durumda şanzıman, vites değişimi esnasında zorlanabilir ve bunun sonucunda tekleme yaşanabilir. Bir başka teklemeye yol açan sebep de tork konvertöründeki arıza olabilir. Tork konvertörü, motor gücünü şanzımana ileten bir bölümdür. Bu bileşende yaşanan bir arızanın sonucunda düşük hızlarda tekleme ve duraksama yaşanabilir.
İleride karşılaşabileceğiniz diğer araç problemleri için Direksiyon Neden Sertleşir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.