Çin, yılda 25 milyona yaklaşan satış rakamlarıyla Dünya’nın en büyük otomotiv pazarı konumunda. Artık hemen hemen tüm otomobil markaları, Çinli ortakları ile ülkede her modelden araçlarını üretiyorlar. Fakat araç sayısının bu kadar yüksek olması, özellikle büyük kentlerde ülkenin bir türlü baş edemediği bir hava kirliliği sorununu da beraberinde getiriyor. Çin’deki hava kirliliği insani sınırları çoktan aşmış durumda.
Trafik ve hava kirliliği Çin’de araç satışlarını durdurdu
Bu gidişatı değiştirmek için ülke yönetimi yeni bir düzenlemeye gidiyor. 2017 yılından itibaren Çin’de otomobil satan tüm markalar eğer sattıkları araçların %1’i elektrikli olmazsa diğer araçlar için 3 bin dolar ek vergi ödemek zorunda kalacaklar. Elektrikli araçlar şu an Çin’de satışta olsalar da hava kirliliğine rağmen pek rağbet görmüyorlar. Fakat elektrikli araçlar konusunda ciddi olan ülkenin otomotiv endüstrisi çoktan arayışlara girdi bile.
Türkiye’nin ilk %100 yerli elektrikli otomobili yollarda
Türkiye’nin ilk elektrikli taksisini yollara çıkaran ve ilk tip onay belgeli araç üreticisi Derindere Motorlu Araçlar (DMA) da böylece geliştirdiği yerli teknolojiyi ihraç eder bir duruma geldi. China Aviation Lithium Battery (CALB) firması ile DMA, % 51’e % 49 ortaklıkla CADMA şirketini kurdular. Şirketin yatırım kısmını Çinliler üstlenirken, teknoloji üretimi tamamen Türk tarafta olacak.
Çin’in bu yeni yaptırımıyla ülkedeki elektrikli araç pazarının bir anda 250 binler seviyesine ulaşacağını belirten Önder Yol, “5 yıl içinde yılda 1 milyar dolar gelir hedefliyoruz” dedi.