Otomotiv sektöründe yaşanılan gelişmeler yakından takip edilmeye çalışıldığında, markaların birleşme yoluna gittikleri görülmektedir. Japon otomotiv sektörünün öncü markaları Toyota ve Mazda birleşme kararı almıştır. Geçmiş dönemlerde de Toyota – Daihatsu ve Nissan – Mitsubishi, Peugeot – Citroen gibi birçok birleşme anlaşması yapılmıştır.
Japon otomotiv sektöründe samuraylar birleşiyor haberiyle duyurulan birleşme %50 – %50 şeklinde olacak ve ABD’de yeni bir fabrika kuracaklarını belirtiyorlar. ABD’nin Alabama eyaletinde kuracaklarını açıkladıkları yeni fabrikanın yaklaşık 830 milyon dolar maliyeti olacağı bekleniyor. Birleşmenin amacını, daha çevreci araçlar üretmek olarak açıklıyorlar.

Devlerin Birleşmesi
Toyota dünya genelinde, farklı araç modelleri ile en fazla satış yapan japon otomotiv sektörünün en iyi markalarından birisidir. Mazda ile yapılan birleşme anlaşmasında, çevreci araçlar üretimi yaparak maliyetleri düşürmeyi planlıyorlar. Bu iki dev marka birleşme süreçlerini 2018 yılında gündeme getirmiş ve o günden itibaren çalışmaların sürdürmektedirler.
Birleşme ile kuracakları yeni fabrikada daha çok SUV segmenti araç üreteceklerini ve toplamda 300 bin adet araç üretimi yapmayı planlıyorlar. Her iki marka dünya otomotiv pazarının yaklaşık %10’luk bölümüne sahiptir. Yapılacak olan birleşme ile üretilecek olan çevreci araçları ile Pazardaki paylarını artırmayı hedefliyorlar. Hedeflerini ne kadar gerçekleştirecekleri, birleşme sonrası fabrikanın tamamlanması ve üretime başlandıktan sonra kendisini gösterecektir.
Yatırım Teşvik Oranı
İki firma arasında devam eden birleşme ve yeni fabrika anlaşmalarına Japonya hükümeti 97 milyon dolar tevsik verebileceğini duyurmuştur. Fabrika kurulması için tüm hazırlıkların yapıldığı ve ABD’de kurulacak olan fabrikada, yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edileceği belirtiliyor. Bu iki Japon otomotiv üreticisi, birleşme ve yeni fabrikanın ABD’de açılmasındaki hedeflerini, ABD otomotiv piyasasındaki Pazar paylarını artırmak olarak açıklıyorlar.
Elektrikle Otomobil Üretimi
Gelişen teknolojiler sayesinde, otomotiv üreticileri, petrole bağımlılığı azaltmak ve çevreci otomobiller üretebilmek için elektrikli araç teknolojilerini geliştirmeye başlamıştır. Japonya’nın en büyük iki markası olan Mazda ve Toyota elektrikli otomobil üretimini ABD’de yapmak ve elektrikle otomobil pazarında büyük avantajlar elde edebilmek için birleşme kararı almış ve bunu son aşamaya getirmişlerdir. İki firma, hem otomobil üretimi hem de fabrika kuruluşunu ortak yapma kararı almıştır. Eşit miktarda yatırımlar yapacakları için anlaşma kapsamındaki tüm sistemlerde yarı yarıya hak sahibi oluyorlar.

Fabrika Neden ABD’de Kuruluyor?
ABD hükumeti, ülkede satılan ürünlerin ABD’de üretilmesini istemektedir. Özellikle otomotiv sektöründe, üretimlerin ülke sınırları içerisinde yapılması istenmektedir. Toyota ve Mazda firmaları, ABD otomotiv piyasasındaki paylarını artırmak ve üretimlerini burada yaparak, markalarına olan sempatiyi artırmayı hedefliyorlar.
Farklı markalar, elektrikli otomobil alanında çeşitli yatırımlar yaparken, Japon otomobil devleri bu alanda biraz geride kalmıştır. Sektördeki rekabetin içerisinde yer alabilmek ve Pazar paylarını artırabilmek için bu kararı aldıkları görülüyor. Rakiplerine karşı güçlerini birleştirerek, özelikle elektrikli otomobil teknolojilerini geliştirmeyi, yeni otomobillerini dünya piyasasına duyurmayı planlıyorlar.
Yıldızlarla Aydınlanmak
İki firma tarafından yapılan açıklamada, birleşmeye yıldızlarla aydınlanmak anlamına gelen “stellantis” adının verildiği duyurulmuştur. Yapılan birleşme anlaşmasının çok geniş kapsamlı olması, otomotiv sektörünü takip eden herkesin heyecan duymasına neden olmuştur.
Çevreci teknolojilerin kullanılacağı bu birleşmede, elektrikli araçların en iyi modellerinin üretilebilmesi için yaklaşık 4 bin kişiye iş imkanlarının sağlanacak olması piyasalarda olumlu karşılanmaktadır.
Otomotiv sektöründe yeni teknolojiler geliştirebilmek için firmaların birleştiği son dönemlerde, en büyük birleşme Mazda ve Toyota arasında yapıldığı, kurulacak olan fabrikanın maliyeti ve hedeflenen üretim sayısı, istihdam oranı bunu en iyi gösterebilmektedir.