Hâlihazırda ehliyet sahibi olan herkes, tali yol kelimesini duymuştur. Peki, ama tali yol nedir ve ana yolla farkları nelerdir? Tali yol birleşimlerinde geçiş üstünlüğü kimindir, istisnalar nelerdir ve olası kaza durumlarında kim suçlu sayılır? Okudukça tali yol kelimesinin anlamını bilseniz de bazı soru işaretleriniz oluşmaya başladı, değil mi? Merak etmeyin, Sürücü Rehberi‘mizin bu yazısında tali yol hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için açıkladık bile!
Tali Yol Nedir?
Trafikte ikincil yollara, yani trafik yoğunluğu yüksek olmayan yollara, tali yol ismi verilir. Bu yollar, ana yola bağlanan küçük yollar olarak bilinse de ana yollara pararlel seyreden yollar da tali yol kapsamındadır. Bu ayrımın yapılma sebebi ise hem ana trafik noktalarını hem de geçiş üstünlüğünü belirlemektir. Ancak, özellikle büyükşehirlerde ana yollara bağlanan tali yollarda da yoğun trafik olabilir.
Tali Yol Nasıl Anlaşılır?
Bulunduğunuz yolun tali yol olup olmadığını bilmek ya da ana yola bağlanacak bir tali yoldan önden haberdar olmak, sürüş güvenliğiniz için önemlidir. Böylece, geçiş üstünlüğünün kimde olduğunu bilebilir ya da yola bağlanacak diğer araçlar hakkında önden bilgi sahibi olarak hızınızı ayarlayabilirsiniz.
Tali Yol Levhaları
Tali yolda olup olmadığınızdan ya da bulunduğunuz yola bağlanacak tali yollardan haberdar olmak için trafik levhaları ve anlamlarını bilmeniz gerekir. Tali yolları gösteren levhalar, 5 adet olan T22 trafik levhaları‘dır; ayrıca, tali yolların bağlantı noktalarında TT-1 trafik tanzim işareti de sıklıkla kullanılır. İşte tali yol levhaları ve anlamları:
T-22a: Levhadaki kalın çizgi ana yolu, ince çizgiler ise tali yolları belirtir. Ana yola çift taraflı tali yol bağlantısı olduğu için, tali yol kavşağı olarak adlandırılır. Bu levhayı gördüğünüzde, yolun devamında tali yol kavşağı olduğunu anlamalı ve yavaşlayarak yan yollardan bağlanacak araçlara karşı dikkatli olmalısınız.
T-22b: Bu levhada da kalın çizgi ana, ince çizgi ise tali yolu belirtir. Bu levhayı gördüğünüzde, hızınızı kesmeniz ve sağdan bağlanacak araçlara karşı dikkatli olmanız gerekmektedir. Ancak, ana yolda bulunan siz olduğunuz için geçiş üstünlüğü sizdedir.
T- 22c: T-22c levhasının tam tersi olan bu levha, bulunduğunuz ana yolun soldan tali yol bağlantısı olduğunu belirtir. Aksi bir levha olmadığı sürece, geçiş üstünlüğü sizdedir.
T-22d: T-22d levhası ana yola önce sağdan, hemen ardından ise soldan tali yol bağlanacağını gösterir. Her iki bağlantıda da geçiş üstünlüğü sizdedir; ancak, özellikle 2 şeritli yollarda T-22d levhasını görünce hızınızı kesmeniz ve dikaktli olmanız önemlidir.
T-22e: Önce sol sonra ise sağdan tali yol bağlantısı olduğunu belirten levhadır. Her iki durumda da geçiş üstünlüğü sizindir; ancak, özellikle 2 şeritli yollarda T-22e levhasını gördüğünüzde hızınızı kesmeniz ve tali yollardan gelecek araçlara karşı dikkatli olmanız gerekir.
TT-1: TT-1 aslında tali yol levhası değildir; bir trafik tanzim işaretidir. Ancak, tali yolların ana yollarla bağlandığı noktalarda kullanıldığı için TT-1’e de listemizde yer vermek istedik. Asıl anlamı sarı trafik ışığı ile aynı olan bu levha “dur, dikkat et ve devam et” şeklinde ifade edilir. Tali yollarda kullanılma amacı ise, ana yola bağlanırken geçiş üstünlüğünün karşı tarafta olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektir.
Geçiş Üstünlüğü Tali Yolda mı Ana Yolda mı?
Aksi belirtilmediği sürece, geçiş üstünlüğü her zaman ana yolda seyreden araçlardadır. Tali yoldan ana yola bağlanan araçlar, yolun müsaitliğini kontrol ettikten sonra yola bağlanma mükellefiyetindedir. Olası bir kaza durumunda, tali yoldan çıkan sürücü, kazadaki sorumluluğu araştırılmaksızın suçlu sayılır; çünkü geçiş üstünlüğünün ana yoldan gelen araçlarda olduğu trafik kuralları‘nda açıkça belirtilmiştir.
Geçiş üstünlüğünün tali yola verildiği durumlar ise oldukça nadirdir ve mutlaka bir levha ile belirtilir. Örneğin, giriş-çıkışında hastane bulunan yoğun tali yollarda bu istisna yaşanabilir. Acil bir durumda ambulansların ana yola giriş çıkışları düşünülerek böyle bir düzenlemeye gidilebilir ve mutlaka bir levha ile belirtilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ana yol ve tali yolların bağlantı noktalarına “tali yol kavşağı” denir. Bağlanan tali yok sayısı 1 bile olsa, kavşak kelimesi kullanılır.
Ana yolda seyreden araçların geçiş üstünlüğü olduğu için, tali yoldan çıkan bir araç ile ana yoldaki araç çarpışırsa sorumlu aranmaksızın suç tali yoldan çıkan sürücüde kabul edilir.
Tali yol levhaları, T-22 levha kodu ile ifade edilir ve toplam 5 tanedir.