Otomobil fiyatları, aracın, markası, modeli ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Sıfır ve ikinci araçların fiyatları hesaplanırken, KDV ve ÖTV oranları eklenmektedir. İkinci el otomobil fiyatlarını artmasına neden olan etkenlerden birisi uygulanan KDV oranlarıdır. Katma değer vergisi (KDV) bir ürünün alışverişinde ödenmekte ve ürün türlerine göre farklı oranlarda belirlenmektedir. Otomobillerde KDV oranı %18 olarak uygulanmaktadır. Otomobil alış ve satış fiyatları arasındaki fark, kar oranı olarak kabul edilmekte ve kar oranı üzerinden KDV hesaplaması yapılmaktadır.
KDV Nedir?
Katma Değer Vergisi halk arasında KDV olarak bilinmekte ve daha sık kullanılmaktadır. KDV, hizmet ya da ürün alan kişinin, ürün satışı yapan kişiye ödediği tüketim vergisi olarak tanımlanmaktadır. Günlük hayatımızda karşılaştığımız vergi türleri KDV veya ÖTV olarak çıkmaktadır. Sıfır otomobillere Özel Tüketim Vergisi uygulanırken, ikinci el otomobil satışlarında KDV uygulanmaktadır. Hesaplamalar, ürünlerin, satış sonrası kar edilen oran üzerinden yapılabiliyor. Otomobil alış ve satışından elde edilen karın %18 oranı kadarı, KDV oranı olarak belirlenmektedir.
Otomobillerde KDV Hesaplaması
KDV ikinci el otomobil satışlarında uygulanmaktadır. KDV hesaplama yapılabilmesi için alım satım işlemlerinde taraflardan birisinin vergi mükellefi olması gerekiyor. Taraflardan birisi vergi mükellefi olduğunda, KDV oran hesaplaması yapılmakta, yapılan ticaretin vergilendirilmesi sağlanıyor. Vergi mükellefi olmayan iki kişi arasında yapılan otomobil alım satım işlemlerinde KDV hesaplaması yapılmamakta ve tarafların kendi belirledikleri araç değeri üzerinden alım satım yapılmaktadır. Otomobillerde KDV hesaplaması yapılmadığı için taraflara vergi borcu çıkmamaktadır. Ticaretle uğraşan ve vergi mükellefi olanlar, ikinci el otomobil alım satım işlemlerinde, %18 oranı ile KDV hesaplaması yaparak, çıkacak olan vergi borcunu ödemek zorundadır.

Örnek KDV Hesaplaması
İkinci el otomobil alım satımlarında KDV hesaplama yapmak sıfır araçlara göre daha kolaydır. Sıfır otomobillerde, ÖTV hesaplaması yapılmakta ve hesaplarken, aracın modeli, motor hacmi, maddi değeri gibi birçok kriter hesaplaması yapılmaktadır. İkinci el otomobiller için örnek KDV hesaplaması şu şekilde yapılabilir. İkinci el aracı 40 bin TL’ye satın alan ve daha sonra 50 bin TL’ye satan kişi 10 bin TL kar elde etmiş olur. KDV oranı %18 olarak uygulanır ve elde edilen kar üzerinden ödenecek vergi miktarı belirlenir. 10 bin TL kar elde edildiği için 10.000x%18=1.800 TL net kar olarak hesaplanır ve bu oran üzerinden vergi mükellefi olan satıcının vergilendirilmesi sağlanır.
İkinci El Otomobil Fiyatlarının Artması
Ülkemizde, ikinci el otomobil satışı yapan oto galeriler, araç fiyatlarında artış meydana geldiklerinde, KDV hesaplaması ile ödeyecekleri vergi oranı arttığı için otomobil fiyatları üzerine ekleme yapmaktadır. Bu yöntem ikinci el otomobillerin fiyatlarının hızla artmasına neden oluyor. KDV oranı %18 olarak uygulandığı için net kar oranı yüksek çıkmakta ve bu ödenecek verginin ve otomobil fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor.
Sıfır Araçlarda KDV Hesaplaması
Sıfır araçlarda, KDV hesaplamaları, otomobil bedeli üzerinden Özel Tüketim Vergisi olan ÖTV oranı eklendikten sonra yapılmaktadır. Hesaplama yapılırken, araç satış bedeli ve motor silindir hacim bilgileri göz önünde bulunduruluyor. ÖTV dahil çeşitli eklemeler yapıldıktan sonra ortaya çıkan fiyatın %18 KDV oranı hesaplanarak aracın gerçek satış bedeli tespit edilmiş oluyor. ÖTV dahil 100 bin TL olan araç satışı bedelini hesaplayabilmek için %18 KDV oranı hesaplanıyor. 100.000x%18= 18.000 TL, bulunan oran, araç bedeline eklenir ve aracın satış değerinin 118.000 TL olduğu belirlenir. Satış bedeli belirlenen araçlar için yapılacak olan kasko değer tespitleri KDV hesaplaması sonrasında yapılmaktadır.
ÖTV Nedir?
Özel Tüketim Vergisi, Avrupa Birliği uyum sürecinde kullanılmaya başlanmış ve ülkemizde 2002 yılından yürürlüğe giren bir vergi türü olmuştur. ÖTV tüketimi azaltmaya yönelik uygulanan bir tedbir olarak görülmektedir. Otomobil alım satımlarında, sıfır araç fiyat indirimlerini belirlemek için kullanılmaktadır. ÖTV sadece sıfır araçlarda uygulanır.
ÖTV Oranları
Sıfır otomobiller için uygulanan ÖTV’ler otomobillerin silindir hacimlerine ve satış değerlerine göre farklı oranlarda hesaplanmaktadır. Ülkemizde, 1600 cm³ silindir hacminden küçük ve 70.000 TL satış değeri altındaki araçlar için %45 oranı uygulanmaktadır. 1600 cm³ silindir hacminden küçük ve 70.000 TL ile 120.000 TL arasında olan araçlar için ÖTV oranı %50 olarak hesaplanmaktadır. Otomobillerin, satış değerleri ve motor silindir hacimleri, oranların değişmesine neden oluyor.
Engelli Raporlu Kişilerin Alacakları Otomobiller İçin ÖTV Hesaplaması
Otomobil satışlarında engelli raporu bulunan kişilere indirimli seçenekler sunulmaktadır. Engelli raporunda engel oranı %90 ve üzerinde olan kişilere ÖTV olmadan sıfır araç satışı yapılıyor. Bu indirimden faydalanabilmek için araç bedelinin 200 bin TL üzerinde olmaması gerekiyor.

Sıfır Araçların Satış Bedelini Belirlemek
Sıfır araçlarda, KDV değil ÖTV yani özel tüketim vergisi uygulanmaktadır. Satın almayı düşündüğünüz aracın vergisiz fiyatı üzerinden, belirlenen ÖTV oranına göre hesaplama yapılmaktadır. Motor silindir hacmi ve vergisiz satış bedeli satış fiyatı hesaplanmasına sağlayacaktır. Sıfır aracın vergisiz satış bedeli 200 bin TL ve araç 1600 cm³ silindir hacminden küçük ise %60 oranında ÖTV hesaplaması yapılacaktır. Yapılan ÖTV hesaplaması ile 200 bin TL vergisiz satış bedeli bulunan aracın vergili satış bedeli ÖTV eklendikten sonra 320 bin TL olacaktır. Satın almak isteyen kişi 320 bin TL ödemek zorunda kalacaktır.