Güney Kore günümüzde en gelişmiş otomobil üreticileri arasında yer alıyor. Otomobil kalitesini her geçen yıl artırarak uluslararası bir itibar kazanan Güney Kore’nin hangi markaları otomobil pazarına kazandırdığını biliyor musunuz?
Elektronik ürün üretimindeki öncülüğüyle dünya genelinde sık sık gündeme gelen Güney Kore, otomobil sektörüne getirdiği yeniliklerle de her geçen yıl popülerliğini artırıyor. Peki, Kore otomotiv endüstrisinin tarihinin aslında 1955 yılına dayandığını biliyor muydunuz? Yani Güney Kore, araç üretiminde öyle pek de yeni bir isim sayılmaz.
İş insanı Choi Mu-Seong’un ilk Kore arabasını üretmesinin ardından, 1960’lı yıllarda Türkiye pazarında da bir hayli meşhur olan Kia ve Hyundai sahneye çıktı. Günümüzde her sınıfa uygun araba tasarlayan bu iki büyük marka, 1960’lı yıllarda yalnızca ithal parçalardan araba montajı yapıyordu. Türkiye pazarında da bir hayli popüler olan Güney Kore otomobil markalarını daha yakından tanımanız için turumuza başlıyoruz!
Kore Araba Markaları Nelerdir?
Dünya çapında tanınan Hyundai ve Kia’nın yanı sıra sürpriz isimler de listede yer alıyor. Öyle ki pek çok ünlü ve önemli Kore otomobil markası bulunuyor.
Hyundai
- Sahibi: Chung Ju-Yung
- Kuruluş: 29 Aralık 1967
- Merkez: Seul, Güney Kore
Hyundai, 1967 yılında kurulduğunda İngiltere’den gelen Ford Cortina modellerinin montajını yapıyordu. Şirketin kurucusu Chung Ju Yung, İngiliz George Turnbull ile çalışarak 1974 yılında Pony isimli ilk arabasını piyasaya sürdü. 1988 yılında ise Hyundai, kendi teknolojisi ve mühendisleriyle birlikte Sonata modelini üreterek otomobil sektöründe bağımsızlığını ilan etti.
Günümüzde Hyundai, Güney Kore’nin en büyük ve dünyanın dördüncü en büyük otomobil üreticisi olarak kabul ediliyor. 193 ülkede araç satışı yapan markanın dünya genelinde 75 bini aşkın çalışanı bulunuyor.
Hyundai Tuscon
2015 yılında piyasaya sürülen üçüncü nesil Hyundai Tuscon otomatik acil fren sistemi, kör nokta uyarısı, şerit takip asistanı, statik dönüş farları, lastik basınç kontrol sistemi ve gelişmiş viraj kontrol sistemiyle yüksek güvenlik donanımlarına sahip.
Hyundai i20
2014 yılında yenilenen Hyundai i20 modellerinde, elektronik denge programı, yokuş kalkış desteği, arka park sensörü ve lastik basınç uyarı sistemi gibi pek çok güvenlik ve teknoloji ekipmanı bulunuyor.
Hyundai Elantra
1990 yılından beri üretilen Hyundai Elantra, altıncı nesil otomobillerinde denge kontrol sistemleri, fren destek özelliği, far sensörü, alarm sistemi ve motor kilitleme özelliğini kullanıcılara sunuyor. En güvenilir hatchback araçlar arasında da yer alan bu model, 458 litre bagaj kapasitesi ve fonksiyonel iç tasarımıyla uzun seyahatlerde konforlu bir sürüş keyfi sağlıyor.
Kia
- Sahibi: Kim Cheol-ho
- Kuruluş: Aralık 1944
- Merkez: Seul, Güney Kore
Kia Motors Corporation, 1944 senesinde bisiklet parçası üreticisi olarak kuruldu. Güney Kore’nin en eski otomotiv şirketlerinden olan Kia, ilk 20 yılı aşkın bir süre boyunca bisiklet ve motosiklet üretti. 1974 yılında ise ilk kez binek otomobil üretimine başladı. 1980’lerin ortalarına gelindiğinde Kia Pride ve Kia Avella modelleri piyasaya sürüldü.
1997 yılında yaşanan Asya ekonomik krizine yenik düşen Kia iflas ettiğini açıkladı. Bu haberin ardından Hyundai, Kia’nın yüzde 51’lik hisselerini satın alarak ayağa kalkmasına yardımcı oldu. Günümüzde Kia hala Hyundai’ın yan kuruluşu olarak varlığını sürdürüyor. Kia, Hyundai’dan sonra Güney Kore’nin en büyük ikinci otomobil üreticisi konumunda yer alıyor.
Kia Sportage
1993 yılından beri üretilen kompakt crossover SUV modeli olan Kia Sportage, Kia’nın SUV serisindeki dört otomobilinden biri. Dördüncü nesil Kia Sportage modeli, 2017 yılında Euro NCAP tarafından “En İyi Güvenlik Seçimi” derecesini aldı.
Kia Picanto
İlk nesil Picanto 2003 yılında görücüye çıktı. Hyundai Getz ile benzer özellikler taşıyan bu hatchback modelin tasarımında 2010 yılında ufak değişikliklere gidildi. Küçük sınıf otomobiller arasında yer alan Picanto, fonksiyonel iç tasarımı sayesinde keyifli bir sürüş deneyimi sunuyor.
Daewoo/GM Korea
- Sahibi: Kim Woo-choong
- Kuruluş: 1983
- Merkez: Bupyeong-gu, Incheon, Güney Kore
Daewoo Motors ürettiği Daewoo Lanos ve Daewoo Matiz modelleri ile dünya çapında popüler oldu. Asya ekonomik krizinde mali sıkıntılarla karşılaşan şirket, American General Motors markası altına girdi. 2011 yılında adını GM Korea olarak değiştirdi. GM Korea’nın Güney Kore’de beş adet üretim tesisi ve Vietnam’da bir montaj fabrikası bulunuyor.
Renault Samsung Motors
- Sahibi: Samsung
- Kuruluş Yılı: 2000
- Merkezi: Busan, Güney Kore
Renault Samsung Motors, Güney Kore’nin teknoloji devi Samsung’un otomobil üretmeye karar vermesi sayesinde kuruldu. Bu yeni doğan otomobil üreticisi, Samsung’un malzeme ve teknolojilerini kullanmayı amaçlıyordu. Ancak Asya ekonomik kriziyle birlikte Samsung Motors şirketi Fransız otomobil üreticisi Renault’ya satıldı.
Renault 560 milyon dolar karşılığında Samsung Motors’un yüzde 70 hissesini aldı. Bu satın almanın ardından Renault Samsung Motors satışları büyük ölçüde artış gösterdi. Renault Samsung Motors araçları, dünya çapında Renault ve Nissan markasıyla satılıyor.
Renault Samsung SM3
Renault Samsung Motors, Samsung SM3 kompakt sedan modelini ilk olarak 1998 yılında tanıttı. Marka aracın tamamen elektrikli bir versiyonu da 2020 yılında piyasaya sürdü. Denge kontrolü, kör nokta izleme, geri görüş kamerası ve park sensörleri gibi güvenlik önlemleri Samsung SM3 modelini sıklıkla tercih edilen bir otomobil haline getiriyor.
Renault Samsung SM7
Orta boy bir sedan modeli olan Renault Samsung SM7, ilk olarak 2004 yılında tanıtıldı. En son model olan SM7 GT-Line 2021 yılında piyasaya sürüldü. Kilitlenmeyi önleyici frenler, elektronik denge kontrolü, anahtarsız giriş, panoramik olarak açılan tavan, hız sabitleyici ve kör nokta izleme sistemleri sayesinde Güney Kore’de popüler araçlar arasında yer alıyor.
Ssangyong
- Sahibi: Ha Dong-hwan Motor Atölyesi ve Dongbang Motor Co.
- Kuruluş: 4 Mart 1954
- Merkez: Pyeongtaek, Gyeonggi-do, Güney Kore
Çin takvimine göre ejderha yılında kurulan Ssangyong, Korecede “ikiz ejder” anlamına geliyor. İlk olarak ABD ordusu için jip, otobüs ve kamyonları yeniden inşa eden şirket, 1986 yılında Alman otomobil markası Daimler-Benz’i kendi markasına dahil etti. 2011 senesinde ise marka, Hindistanlı şirket Mahindra & Mahindra tarafından satın alındı.
Güney Kore, teknoloji ve otomotiv sektörlerinde dünya piyasasında güçlü bir yer tutmayı başarıyor. Ülkenin dünya çapında tanınan Hyundai, Kia ve Renault Samsung Motors markaları, yeni araba alacaklara çeşitli seçenekler sunuyor.