BMW – “Bayerische Motorenwerke” 7 Mart 1916 tarihinde BFW- “Bayerische Flugzeugwerke” adıyla uçak motoru yapmak için kurulmuştur. Bu yıl 99. yaşını kutlayacak olan BMW, irtifa ve hız konusunda rekor kıran, kendi Lamborghini’sini üreten ve motor şeklinde bir bina inşa eden sıradışı bir marka. İşte BMW hakkında az bilinen bazı gerçekler:
4 silindirli motor mirası o kadar önemli bir kavramdı ki 1960’larda marka, genel merkezini bu motorun şeklinde inşa ettirdi.
BMW Genel Merkezi, Avusturyalı mimar Karl Schwanzer tarafından tasarlanmıştır. Yönetim binasının markanın dört silindirli motoru şeklinde inşa edilmiş olması hem biraz garip hem de gerçekten olağanüstü!
BMW’nin İlk Ürettiği Uçakları Bile Rekor Kırmıştır.
BMW ne üretirse üretsin mükemmellik her zaman bir hedef olmuştur. Bu gördüğünüz BMW uçak 1919’da 32 bin feet yükseğe uçarak dönemin rekorunu kırmıştır.
BMW Logosu Nereden Geliyora Cevaben Efsaneler Vardır.
BMW logosunun dönen bir uçak pervanesinin oluşturduğu izden geldiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. 1929’da pazarlama ekibi uçak mirasını hatırlamak isteyene kadar farklı logo kullanılıyordu. Logo aslında Rapp Motor ve Bavarya’ya bir saygı duruşuydu. Mavi beyaz renkler Bavarya’nın resmi renkleri ve herhangi bir BMW modelinin önünde de çok şık duruyor fakat bu logodan önceki bir dönem de var.
BMW’nin ilk ürettiği otomobil sadece 15 beygir gücündeydi.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Versay Antlaşması, Alman firmalarının savaş uçakları ve savaş uçağı motorları üretmesini yasaklıyordu. BMW de temel gelir kaynağı opsiyon olmaktan çıkınca farklı alternatiflere yönelerek Dixi 3/15’i üretti. Araç yalnızca 15 beygir gücündeydi ve üretildiği dönemin sevilen modeli oldu.
Üretilen ilk BMW aslında bir İngiliz Austin modeliydi.
İngiliz Austin, Amerikalı Bantam ve daha sonra Nissan olacak olan Japon Datsun BMW’nin ilk ürettiği araçlar oldular. İlk BMW’de kullanılan şasi, İngiliz marka Austin tarafından tasarlanıp üretilmişti ve birçok marka bu hazır şasiyi kullanarak araç üretti.
BMW 1937’de dünyanın en hızlı motosikletini üretti.
Bu enteresan alet, aerodinamik olarak çok zekice tasarlanmıştı ve henüz asfalt kavramı çok yeniyken bu BMW motosiklet saatte yaklaşık 280 km hız yapabiliyordu! Motosikletin gövdesi sürücüyü tamamen kaplıyor ve güvenlik için bu ilginç kaskın takılması gerekiyordu. Ayrıca sürücü ayaklarını katlayarak kullandığı için, araç durana kadar ayağını yere basamıyordu.
BMW çılgın motosiklet yarışlarının da öncüsüydü.
Motosiklet sepetinden sarkarak manevra kabiliyetini artırmak, motosiklet sepetlerinin kendisi kadar eski bir kavram. Sepetteki pilot asfalta neredeyse yapışacak, gariptir ki bu spor günümüzde bile hala devam ediyor.
50’lerin sonunda BMW az daha Mercedes oluyordu!
1959’da BMW soğuk savaşın getirisi olan birçok nedenden ötürü iflasın eşiğine gelmişti. Daimler-Benz fırsatı anında fark edip az daha BMW’yi satın alıyordu ki BMW ekibindeki teknisyenlerin dahi çabalarıyla hisselerini geri alabildi ve halen markanın önemli bir kısmına sahip olan bir yatırımcı ailenin yardımıyla bugünlere geldi. BMW ile Mercedes-Benz arasındaki rekabetin kökeni bugünlere dayanıyor.
İlk M Serisi otomobil, M1 efsanesi az daha bir Lamborghini olacaktı!
1970’lerde BMW ve Lamborghini bir yarış otomobili yapmak için anlaşmışlardı. Almanlar motoru ve bazı süspansiyon parçalarını sağlarken, İtalyanlar da geri kalanı halledecekti. Maddi birtakım anlaşmazlıklardan ötürü Lamborghini son dakikada geri çekilince, BMW bu muhteşem seriyi kendisi yarattı.
BMW, 40 yıldan fazladır elektrikli otomobiller yapıyor.
Tamamen elektrikli ilk otomobili BMW, 1972’de Münih Olimpiyatları’nda tanıttı. 12 batarya kuıllanan aracın menzili 30 km idi. “1602” adı verilen modelin gücü ise etkileyiciydi çünkü 43 hp normal versiyonun yarısı kadardı.
BMW, Formula 1 yarışlarında 20 yıllık bir motor tasarımıyla şampiyon oldu.
BMW’nin M10 dört silindirli motoru, 1962’de sokaklarda kullanılan 75 hp’lik motorun biraz değiştirilmiş bir versiyonuydu. 1983’te aynı motordan 1400 hp çıkarmayı başardılar ve Nelson Piquet bu motorla Dünya Şampiyonluğu kazandı.
BMW, ikinci dünya savaşı dönemi araçları için hala yedek parça üretiyor.
BMW Klasik Programı halen BMW Isetta’lar için bile yedek parça üretiyor. Yedek parça konusu o kadar detaylı ki, tarihi modellerin parçalarını sipariş edip sıfırdan üretmek bile mümkün.
BMW, Münih’te BMW Klasik Yedek Parçaları Üretiyor.
BMW klasikleri için binlerce yedek parçanın üretildiği yer Münih’te bulunan eski bir BMW motosiklet fabrikasıdır. BMW’nin pek çok detayında olduğu gibi buradaki şiirselliği de görmemek imkansız.
BMW, hem uçaklar hem de trenler için iç mekan tasarlıyor.
Singapur Havayolları’nın iç mekan tasarımlarında BMW’nin imzası var. Ayrıca San Francisco eski trenlerini yeni BMW tasarımı modellerle değiştirmeye hazırlanıyor.
BMW Z1 ve bu kapılar..
BMW Z1’in kapıları, yukarı doğru açılan spor otomobil kapılarından bile havalıydı. Ne yazık ki sadece 8 bin civarı üretildiler.
Carvak sertifikalı ve 240 nokta ekspertiz onaylı 2. el BMW modellerine göz atmayı unutma!