Yeni araba almanın hayalini kurarken, bir yandan da “Ne kadar taşıt kredisi kullanabilirim?”, “Taşıt kredisi şartları nelerdir?” gibi soruların kafanızı kurcalaması oldukça normal. Araç fiyatları arttıkça araba severlerin hayallerindeki araçlara kavuşmak için taşıt kredisine başvurma oranları da arttı. Bu nedenle, emin olun ki yalnız değilsiniz. Araba.com olarak sizin için taşıt kredisi şartları ve taşıt kredisi kullanacaklarda aranan kriterleri detayları ile açıkladık.
Taşıt Kredisi Şartları
- 0 – 400.000 tl arası araçların %70’ine kadar, maks. 48 ay vadeli
- 400.000 – 800.000 tl arası araçların %50’sine kadar, maks. 36 ay vadeli
- 800.000 – 1.200.000 tl arası araçların %30’una kadar, maks. 24 ay vadeli
- 1.200.000 – 2.000.000 tl arası araçların %20’sine kadar, maks. 12 ay vadeli
- 2.000.000 tl’nin üzerindeki araçlar için ise maalesef taşıt kredisi kullanmak mümkün değildir. Ancak, ticari taşıt kredisi şartları farklıdır ve hem 2.000.000 tl’nin üzerine hem de araç fiyatının tamamına kredi kullanmak bu yolla mümkündür.
Her banka taşıt kredisi kullandırırken bu kriterler doğrultusunda bir hesaplama yapar. Aracın fiyatı ise eğer araç sıfırsa nihai satış fiyatı üzerinden; eğer araç ikinci el ise kasko değeri üzerinden hesaplanır.
Örneğin: “800.000 tl kasko değeri olan araca ne kadar taşıt kredisi çıkar?” diyen biri için sorunun cevabı:
- Maksimum aracın %50’sine yani, 400.000 tl’sine kredi kullanabilir.
- Maksşmum 36 aylık kredi çekebilir.
Ancak, taşıt kredisi şartları yalnızca araç fiyatı ve vade ile sınırlı değildir. Taşıt kredisi çekeceklerde aranan bazı kriterler de mevcuttur. Peki, bu kriterler nelerdir?
Kimler Taşıt Kredisi Kullanabilir?
Taşıt kredisi kullanmak için aşağıdaki şartları karşılıyor olmanız gerekir:
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Banka hesabında peşinat miktarının bulunması
- Kanıtlanabilir bir gelire sahip olmak
- Kredi geçmişinin temiz olması
- Araç ikinci else yaşının taşıt kredisi için uygun olması*
- Sigorta geçmişine sahip olmak**
- Hane halkı gelirinin planlanan aylık taksit tutarının üzerinde olması***
* 2. el taşıt kredisi şartları doğrultusunda aracın yaşının 10’un altında olması yeterlidir. Ancak, bazı bankalar bu sınırı daha az da belirleyebilir. Bu nedenle, başvurmadan önce bankanın taşıt kredisi şartlarını incelemenizi tavsiye ederiz.
** Taşıt kredisi kullanmak için yalnızca sigorta girişine sahip olmak yeterli değildir. Bankalar kendi taşıt kredisi kriterlerinde “son 3 ayda/6 ayda düzenli sigorta yatması şartı” gibi ek maddelere sahip olabilirler ve bu rakamlar bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bu nedenle, eğer uzun süredir düzenli yatan bir sigortanız yoksa başvuracağınız bankanın taşıt kredisi şartlarını arayarak öğrenmenizi tavsiye ederiz.
*** Bankaya göre değişiklik gösteren bir diğer kriter de budur. Bazı bankalar için aylık taksidi ödeyebilecek olmanız yeterliyken, bazı bankalar “hane halkı gelirinin aylık taksit tutarının en az 2 katı olması” gibi ek kriterlere sahiptir. Yani bu madde için de banka ile iletişime geçmeniz gerekebilir.
Taşıt kredisi kullanmadan önce bilmeniz gereken kriterler yalnızca bu kadar! Eğer aracın yaşını, nihai satış tutarını ve kasko değerini biliyorsanız, kullanabileceğiniz taşıt kredisi miktarını kendiniz de kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Burada önemli olan hangi bankaya başvuracağınızdır; çünkü yazımızda da açıkladığımız gibi bazı bankaların taşıt kredisi şartlarında ek kriterler mevcuttur. Bu nedenle, karşılayamadığınızı düşündüğünüz bir kriter varsa krediye başvurmadan önce banka ile mutlaka iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Böylece, kredinizin onaylanmasını beklerken ek kriterler yüzünden hayal kırıklığına uğramaz ve zaman kaybetmezsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Evet. Birçok banka ikinci el taşıt kredisinde kefil şartı da koyar.
Taşıt kredisi hesaplanırken eğer araç ikinci else kasko değeri, sıfırsa aracın nihai satış fiyatı baz alınır.
Evet. Hatta birçok banka için sigorta girişine ek olarak, sigortanın düzenle yatması da önemlidir. Örneğin, son 3 aydır/6 aydır düzenli sigortanızın yatması şartını da arayabilirler.
Taşıt kredisi çekerken kredi geçmişiniz, hane halkı geliri, sigorta geçmişiniz, ödeme alışkanlıklarınız gibi birçok kritere de bakılır. Banka kendi taşıt kredisi şartları doğrultusunda sizi kriterlere uygun bulmamış olabilir.