İkinci el araç satın almayı mı düşünüyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Günümüzde ister oto galeriden, ister sahibinden olsun ikinci araç satışları giderek artmakta. Sıfır araçlar ulaşılmaz oldukça ikinci el ama temiz durumda olan ikinci el araçlara olan ilgi de artmakta. Araba.com olarak böyle bir durumda en çok ihtiyaç duyulanlardan birinin de ikinci el oto alım kılavuzu olduğunu düşündük ve sizler için ayrıntılı bir rehber hazırladık bile.
Hazırladığımız bu satın alma rehberini kullanarak sizin için hangi aracın doğru olduğunu, hangi fiyata almanız gerektiğini, aracı alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.
- Bütçenizi belirleyin.
Hangi aracı alacağınıza karar vermeden önce mutlaka kendinize bir rakam aralığı belirleyin. Maksimum ödeyeceğiniz rakamı belirleyip buna sadık kalmalısınız. Unutmayın ki 3-4 yıllık ve temiz bir araç almanız durumunda değer kaybı yaşamayacak ve hayalinizdeki araca daha emin adımlarla yaklaşacaksınız.
Kararınızı vermeden önce 400.00 Tl Altına Alınabilecek Arabalar yazımıza da göz atabilirsiniz.
- Hangi marka ve model araçları alabileceğinizi belirleyin.
Planladığınız fiyat aralığında olan ve kullanım ihtiyaçlarınıza uygun olan marka ve model araçların bir listesini oluşturun. Örneğin iki çocuklu bir aile iseniz mümkün olduğunca geniş bir araca ihtiyacınız var demektir, sırf tasarımı çok güzel olduğu için iki koltuklu bir spor arabaya bakmak sizin için vakit kaybı olur. Bu nedenle önceliklerinizi belirlemenizi ve size en uygun aracın olmazsa olmazlarının listesini önden çıkarmanızı tavsiye ederiz.
Dilerseniz Hangi Arabayı Almalıyım? içeriğimizdeki önceliklere göre araba önerilerinden de yardım alabilirsiniz.
- Baktığınız modellerin piyasası var mı öğrenin.
Almayı düşündüğünüz modelleri belirlediniz. Peki bu araçları ileride satmak isterseniz zarar eder misiniz? Kolaylıkla elden çıkarabilir misiniz? Bütün bu soruları sormadan karar vermeyin. Bu noktada en çok tercih edilen araba modellerine yönelmek ve genç bir araç tercih etmek yararınıza olabilir. Örneğin, 2022’de En Çok Satan Araba Modelleri‘ne göz atabilirsiniz.
- Belirlediğiniz modellerin kullanım masraflarını kontrol edin.
Hangi aracı kullanırken size ne kadar masraf çıkaracağına bakarak doğru aracı bulmalısınız. Örneğin fiyatı uygun olduğu için seçtiğiniz benzinli bir model yakıtı çok harcadığı için sizi mutsuz edebilir. Ayrıca, aracın yedek parçalarının kolay bulunup bulunamaması da çok önemli. Özellikle üretimi durdurulmuş modelleri tercih etmeden önce bakım ve yedek parça fiyatlarından emin olmanızı tavsiye ederiz.
- Aradığınız modelin gerçek piyasa fiyatını öğrenin.
Her satıcı ilan verirken kendi aracının piyasadaki en iyi, en temiz araç olduğunu düşünür. Bazıları da pazarlık payı olması için ilanına olması gerekenden yüksek fiyat koyar. Siz o modelin ilan fiyatlarını değil, gerçek piyasa fiyatını öğrenmeli, buna göre pazarlık yapmalısınız. Böylece sırf almak istediğiniz aracı kaçırmamak için piyasa değerinden yüksek bir fiyat vermezsiniz.
Ayrıca, piyasa değerinin çok altında bulduğunuz bir araçla karşılaşırsanız da dikkatli olmanızda fayda var. Hem ilanın dolandırıcılık için açılma ihtimalini hem de aracın hasar durumunun gizlenmeye çalışıldığını unutmamalısınız.
- Satıcı ile iletişime geçin.
İlgilendiğiniz ilanlardaki araçları görmeye gitmeden önce satıcı ile iletişime geçin. Ciddi bir alıcı olduğunuzu belirtin, araçta ilandaki bilgilerin dışında bir problem olup olmadığını mutlaka sorun. Maalesef bazı satıcılar ilanlarda araçla ilgili eksik bilgi vererek sizi aracın başına getirip orada ikna etmeye çalışabiliyor. Zaman kaybı yaşamamak için telefonda görüşürken net ve sorgulayıcı olmak önemli.
Ya da Carvak’ı tercih edin, hem hayalinizdeki araca bütün bu uzun süreçlere gerek kalmadan sahip olun hem de Carvak’ın şeffaflık politakası ile içiniz rahat olsun! Çünkü Carvak’ın tüm araçları 240 nokta ekspertiz onaylıdır ve Carvak sertifikası ile size sunulur; üstelik koşulsuz şartsız iade gibi seçenekler de cabası.
- Beğendiğiniz araçların hasar kayıtlarını sorgulayın.
Beğendiğiniz ve satıcısı ile iletişim kurduğunuz araçların hasar kayıtlarını kontrol etmeniz çok önemli. Hasar sorgulaması yaparken en doğru yöntem şase numarasını kullanmaktır. Olası plaka değişiklikleri nedeniyle eski plakalarla yapılan kaza kayıtlarına ulaşmak mümkün olmayabilir.
Ayrıca, Araçta Değişen Parça Nasıl Anlaşılır? yazımıza göz atarak, aracı görmeye gittiğinizde de kayıtlı olmayan hasar, çizik, sökme takma işlemlerini nasıl anlayacağınıza dair ipuçlarını öğrenebilirsiniz.
- Test sürüşü yapın.
- Almayı düşündüğünüz aracın satıcısı ile görüşüp test sürüşü yapın. Test esnasında mutlaka aşağıdaki maddeleri kontrol edin;
- Aracın iç hacmi sizin için yeterli mi?
- Kontrol panelinde herhangi bir arıza ikaz lambası yanıyor mu?
- Herhangi bir koku alıyor musunuz? (Yakıt vs.)
- Lastiklerin durumu nasıl? Lastik dişlerinin derinliklerinde eşitsizlik var mı?
- Camlarda çatlak var mı?
- Frene bastığınızda ses yapıyor mu?
- Klima çalışıyor mu?
- Aracın farları, stop lambaları yanıyor mu?
- Kaputu açın, motorda veya etrafta yağ sızıntısı görüyor musunuz?
- Aracın bakımlarına dair servis kayıtları var mı?
- Aracı ekspertize götürün.
Her ne kadar siz kontrol etmiş olsanız da aracı uzman bir ekspertiz noktasına gösterip incelettirmelisiniz. Kaporta ve şasenin tamir görüp görmediğini, motor performansının yeterli olup olmadığını ancak profesyonel bir ekspertiz noktası size söyleyebilir.
Ekspertiz adımını da geçtikten sonra artık karşınızdaki aracı alma yolunda ciddi adımlar atabilirsiniz. Ancak tabii ki bütün bu süreçleri her bir potansiyel araç için uygulamak çok vakit alabilir ve sizin için yıpratıcı olabilir. Bu durumda, 2-3 seferden sonra dikkatsizlik yapmaya meyilli olmanız oldukça doğal! Ancak, küçük bir dikkatsizlikle büyük zararlar edebilirsiniz. Böyle bir durumda en doğrusu, 2. el araç alım satımı yapan firmalardan yardım almak ve hem maddi hem de manevi zarara uğrama riskinden kurtulmak en doğru seçenek olabilir.