Araç Alım Satım Rehberi‘mizin bu yazısında konumuz “çekme belgeli araçlar”. 2. el otomobil ilanlarında karşımıza çıkan ve daha uygun fiyatlarla satılan bu araçlar hakkında tüm merak edilenleri sizler için açıkladık. “Çekme belgesi nedir, nasıl edinilir ve çekme belgeli araç alınır mı?” sorularını gelin birlikte cevaplayalım!
Çekme Belgeli Araç Ne Demek?
Çekme belgesi aracın tüm borçlarının ödendiğini ve plakasının teslim edilerek, trafikten çekildiğini gösteren belgedir. Yani “çekme belgeli araç” basitçe, trafikten çekilmiş araç anlamına geliyor. Özellikle uzun süre boyunca kullanılmayacak olan araçların vergi ve sigorta yükümlülüklerinden kurtulmak için yapılan bu işlem, ağır kaza geçiren ve tamir masrafı çok yüksek olan araçlar için de alınabiliyor.
Çekme Belgesi Neden Alınır?
Öncelikle belirtmek isteriz ki çekme belgesi olan bir araç, gerekli prosedürler uygulandıktan sonra yeniden trafiğe çıkabiliyor. Bu nedenle araç kullanılamaz hale gelmiş olmasa dahi aşağıdaki nedenlerle araca çekme belgesi alınabiliyor:
- Seyahat nedeniyle aracın uzun süre kullanılmayacak olması
- Sahibinin vefatı nedeniyle aracın bir süre kullanılmayacak olması
- Aracın koleksiyonluk olarak alınması; yani trafiğe çıkmayacak olması
- Aracın yalnızca parçalarını kullanmak için alınmış olması
- Ağır bir kaza geçirmiş olması ve tamir masrafının yüksek olması
Ancak bilinenin aksine aracın hurdaya çıkması ile çekme belgeli olması arasında bir bağlantı yoktur. Eğer araç hurdaya çıkmışsa “hurda belgesi” verilir ve çekme belgeli araçların aksine bu araçlar yeniden trafiğe çıkamaz. Bu nedenle, 2. el araba alırken çekme belgeli araçların hurda olmasından korkmanıza gerek yok; tabii çekme belgesi almanın en yaygın nedeninin ağır hasarlı kazalar olduğunu da unutmamak kaydıyla.
Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Çekme belgesi almak da, çekme belgeli aracı yeniden trafiğe çıkarmak da oldukça basit işlemler; yalnızca birkaç prosedür ve başvurudan sonra iki işlem de kolaylıkla yapılabilir. Ancak, tabii ki bazı şartları var. Gelin “Çekme belgesi nasıl alınır?” sorusuna adım adım yanıt verelim!
Çekme Belgesi Alma Şartları
- Aracın MTV borcu olmamalı.
- Plaka üzerindeki tüm trafik cezaları ödenmiş olmalı.
- Aracın muayeneleri yaptırılmış olmalı.
- Plaka araçta takılı olmamalı.
Çekme belgesi almak için bu şartları yerine getirmeniz yeterli; aracı neden trafiğe çıkarmayacağınıza dair herhangi bir açıklama zorunluluğunuz ise yok.
Çekme Belgesi Almak İçin Gerekli Olan Belgeler
- Çekme belgesi dilekçesi
- Ruhsat
- Sürücü kimlik fotokopisi ve aslı
- Aracın MTV borcu olmadığına dair belge
- Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu
Çekme Belgesi Alma Adımları
- Öncelikle aracın vergi borcu olmadığına dair belge almalısınız. Bu belgeyi almak için aracın ruhsatı ve plakası ile vergi dairesine müracaat etmeniz gerekli.
- Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu edinmelisiniz. Bu formu, Şoförler ve Otomobilciler Odası’ndan alabilirsiniz.
- TSOF’tan aldığınız 2 adet formu bilgisayar ya da daktiloda doldurmalısınız. (El yazısı ile değil.)
- Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne hitaben çekme belgesi dilekçesi yazmalısınız. Bu dilekçede aracı ne kadar süre ile trafiğe çıkarmayacağınızı belirtmeli, plakanızı söktürdüğünüzü beyan etmeli ve aracın tüm nakil işlemlerinin çekici vasıtası ile yapılacağını taahhüt etmelisiniz.
- Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’ne, belgelerinizi ve plakanızı teslim etmelisiniz.
İşte bu kadar! Başvurunuzu yaptıktan sonra yalnızca, aracın trafikten çekildiğini belirten trafik tescil belgesinin size ulaşmasını beklemelisiniz.
Çekme Belgeli Araç Alınır mı?
Evet alınır; ama çekme belgeli araç alırken çok dikkatli olmak gerekiyor çünkü çekme belgesinin alınma nedenlerinin başında ağır hasarlı kazalar geliyor. Bu nedenle, çekme belgeli araç alırken aşağıdaki soruları mutlaka sormanızı tavsiye ederiz:
- Araç neden çekme belgeli?
- Eğer sebep kaza ise tamiri nerede yapıldı, orjinal parçalar mı kullanıldı?
- Araçta çıkma parça var mı, varsa hangileri?
- Araç üzerindeki tüm işlemler kayda geçirildi mi?
- Airbag gibi güvenlik donanımları kazada hasar aldı mı?
- Çekme belgeli olma sebebi kaza değilse bile araç ne kadar süre boyunca kullanılmadı, hangi koşullarda saklandı?
Bu soruların her biri aracın durumunu anlamanız için önemli; çünkü Sürücü Rehberi‘mizde üstüne basa basa söylediğimiz gibi, bir aracın uzun süre kullanılmaması dahi aksamlarda sorunlara neden olabilir. Hele ki çekme belgeli araçlarda kaza geçmişi olma ihtimali de yüksek olduğu için ekstra dikkat etmek önemli. Ayrıca, çekme belgeli araç alırken detaylı ekspertiz ve uzun bir test sürüşünü de ihmal etmemelisiniz.
Eğer tüm bu işlemleri yaptıysanız ve araç içinize sindiyse, geriye çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak kalıyor. Gelin “Çekme belgesi nasıl kaldırılır?” birlikte bakalım!
Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır?
- Öncelikle aracı muayeneye götürebilmek için Trafik Tescil Şube’den Ek 33/A belgesi almalısınız. Bu belge ile çekme belgeli aracı 1 hafta süre ile trafiğe çıkarabilir ve işlemlerini hallettirebilirsiniz.
- Aracı muayeneye götürmeli ve muayene sonrasında aracın trafiğe çıkmasına herhangi bir engel bulunmadığını gösteren “Araç Tespit Raporu”nu almalısınız. Bu rapor, aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor.
- Bu belgeler ve aracı trafiğe çıkarmak istediğinizi beyan eden dilekçe ile notere başvurmalı ve “plaka basım belgesi” almalısınız.
- Plaka basım belgesi ile Şoförler ve Otomobilciler Odası’na gitmeli ve plakanızı bastırmalısınız.
- Noterden ruhsatınızı almalısınız.
- Tabii ki trafik sigortanızı yaptırmalı ve aracınızın trafiğe çıkmasının önündeki son engeli de kaldırmalısınız.
- Son adım olarak da aracı trafiğe yeniden çıkardığınızı maliyeye bildirmelisiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Çekme belgeli araç, aracın plakasının teslim edildiği ve aracın trafikten çekildiği anlamına geliyor. Ancak, birkaç prosedür sonrasında aracı yeniden trafiğe çıkarmak mümkün.
Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için muayeneye götürmek, yeniden trafik sigortası yaptırmak, Şoförler ve Otomobilciler Odası’ndan plaka bastırmak ve ruhsat çıkarmak gerekiyor. Bu adımları tamamladıktan ve maliyeye bildirdikten sonra çekme belgeli aracı yeniden trafiğe çıkarabilirsiniz.
Çekme belgeli aracı muayeneye götürmenin iki yolu var: Çekici kullanmak ya da aracın bir hafta süre ile trafiğe çıkmasına olanak sağlayan Ek 33/A belgesi almak. Bu belgeyi, Trafik Tescil Şube’den edinebilirsiniz.
Evet. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkmadığı süre boyunca da muayenesi yaptırılmalıdır. Aksi takdirde, aracı yeniden trafiğe çıkarmak istediğinizde gecikme bedeli ödemeniz gerekir.
Hayır. Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkmadığı için hem zorunlu trafik sigortasından hem de MTV’den muaf olurlar.
Öncelikle çekme belgeli bir araç hurdaya çıkmamış hatta kaza dahi geçirmemiş olabilir; çünkü vefat, koleksiyon vb. nedenlerle de çekme belgesi alınabilir ve sonrasında, çekme belgesi kaldırılarak araç yeniden trafiğe çıkarılabilir. Hurda belgeli araçlarda ise tek sebep vardır: Aracın hurdaya çıkması! Ayrıca, hurda belgeli araçları yeniden trafiğe çıkarmak mümkün değildir.