2. el araç alırken hepimizin aklında aynı soru var: “Araçta değişen ya da boyanan parça olup olmadığını nasıl anlarım?”. Tabii ki ekspertiz değilseniz bu soruya cevap vermekte zorlanmanız normal. Ancak, bu 5 pratik yöntem ile araçta değişen olup olmadığını siz de tespit edebilirsiniz. Dilerseni İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilecekler rehberimizden faydalanarak, para transferi, noter vb. süreçlerle ilgili de detaylara ulaşabilirsiniz.
1- Tramer Kaydını Sorgulayın.
2- Boyasını Kontrol Edin.
3- Çevresinde Detaylı Bir Tur Atın.
4- Montaj Noktalarını İnceleyin.
5- Uzmanından Yardım Alın.
Peki, bu yöntemleri uygularken nelere dikkat edeceksiniz? Değişen ve boyalı parça tespitinin püf noktalarını başlıklarımızda bulabilirsiniz.
1- Tramer Kaydı Sorgulaması Yapın.
Arabada değişen parça olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, tramer kaydı sorgulaması yapmaktır. Böylece, yalnızca bir mesaj ile arabanın hasar kaydı, değişen parçası, kasko bilgisi, ne kadar süredir trafikte olduğu gibi bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Plaka ile tramer sorgulamak için:
- Aracın plakasını büyük harflerle ve boşluk bırakmadan yazıp 5664’e SMS atmanız gerekir.
- Örneğin; “34TK212” şeklinde plakayı yazarak 5664’e mesaj atabilirsiniz.
Şasi numarası ile tramer sorgulamak için:
- HASAR S yazıp sonuna şasi numarasını eklemeli ve 5664’e SMS atmalısınız.
- Örneğin; “HASAR S 1FAFP55U62G193432” yazarak 5664’e gönderebilirsiniz.
Eğer araçta hasar olduğunu biliyorsanız ancak değişen parçalar hakkında daha detaylı bilgi arıyorsanız;
- PARCA boşluk, büyük harflerle ve boşluk bırakmadan aracın plakası ve hasar tarihi yazılarak 5664’e SMS gönderilmelidir.
- Örneğin; “PARCA 34TK212 01/01/2022” yazarak 5664’e gönderebilirsiniz.
- Ancak, aracın değişen parçasının kayıt altına alınmamış olma ihtimali her zaman var. Bu nedenle, tramer sorgulaması yaptırsanız dahi aracın değişen ya da boyananını anlamak için aşağıda sıralanan 4 diğer yöntemi de uygulamanızı tavsiye ederiz.
2- Araçta Boya Olup Olmadığını Kontrol Edin.
Aracın kaza geçirip geçirmediğini en hızlı ele veren belirti boya kalınlığı ve tabii ki acemi işçiliktir.
Aracın boyasına gün ışığında göz atın. 2. el bir aracın boyası güneş, yağmur gibi dış faktörler nedeniyle solar ve canlılığını yitirir. Bu nedenle, aracın belirli bölümleri aynı renge boyansa dahi ton olarak orjinal boya ile eşitlenemez. Boyanan ya da değişen parça, aracın kalanına kıyasla daha canlı ve temiz bir renge sahip olur.
Aracın boya kalınlığını ölçün. Boya kalınlığı ölçümü yaparak aracın tümünde ya da belirli bölümlerinde fabrika çıkışı sonrasında da boya olup olmadığını anlayabilirsiniz. Peki, boya kalınlığı değerlerini nasıl okumak gerekir?
- 90 – 140 mikron: Bu değer, standart fabrika çıkış değeri olarak bilinmektedir. Araca sonradan boya yapılmadığını gösterir. Araba modeline göre farklılık gösterse de 140 mikrona kadar endişelenmeniz gereken bir durum yoktur.
- 140 – 220 mikron: Eğer aracınızın boya kalınlığı bu değer aralığında ise arabanın her yerinin hemen hemen aynı kalınlıkta boyaya sahip olduğuna emin olmalısınız. Aksi halde, arabada değişen parça olduğundan şüphelebilirsiniz. Ancak, eğer aracın her yerinin boya kalığınlığı bu değer aralığındaysa fabrika çıkışı çift kat boyalıdır ve endişelenecek bir durum yoktur. Bazen aracın kullanılacağı iklim koşulları ve tasarım göz önüne alınarak, araca fabrikada çift kat boya yapılabilir.
- 300 mikron ve üzeri: Eğer arabanın boya kalınlığı 300 mikronun üzerindeyse arabada değişen parça olduğundan şüphelenmekte haklsınız.
DİKKAT! Araçta değişen parçayı anlamak için uygulanan bir diğer yöntem de parçayı kazımak ve boyanın altındaki renge bakmaktır. Genel kanıya göre altta çıkan parça gri renkli ise parça orjinal, siyah renkli ise orjinal değildir. Ancak, bu yanlış bir bilgidir; çünkü araçtaki parçaların orjinal fabrika çıkışları gri olabildiği gibi siyah da olabilir. Bu nedenle, bu yönteme güvenmemenizi tavsiye ederiz.
3- Aracı Göz Muayenesinden Geçirin!
Evet, yanlış okumadınız; aracın çevresinde bir tur atın ve aracı ayrıntılı olarak inceleyin! Değişen parça demek, çoğu zaman acemi işçilik demektir ve acemi işçilik, dikkatli bir göz muayenesi ile kendini hemen ele verir. Peki, nelere mi dikkat edeceksiniz?
- Kapıların ve bagajın gövde ile arasındaki boşluklara dikkat edin. Aracın kapısı ile yanındaki gövde paneli arasında boşluk varsa; ya markanın üretim kalitesi iyi değildir ya da araç yandan hasar almıştır ve değişen parçası vardır. Eğer üretim kalitesinden ve işçiliğinden emin olduğunuz bir marka ise (BMW gibi) değişen parça olma ihtimali yüksek!
- Kaput boşluklarını karşılaştırın. Araçta değişen yoksa kaputun gövde ve çamurluk boşlukları birbirine eşit olmalı. Eğer arada bariz bir fark varsa araçta değişen olabilir.
DİKKAT! Yukarıda bahsettiğimiz iki durum da yalnızca üretim kalitesi ve işçiliği yüksek araçlar için geçerlidir; çünkü 0 araçlarda da fabrika montajından kaynaklı olarak bu sorunlara rastlanabilir. Ayrıca, araçta hasar ya da değişen olmamasına rağmen sök-tak işlemi yapılmış olması da boşlukların farklı olmasına neden olur. Serviste yapılan işlemlerde dahi bu tarz boşluk farkları oluşabilir. Böyle bir durumda araçta değişen parça olduğundan şüphelenmeden önce, sök tak işleminin nedenini öğrenmek önemlidir.
- Camların üretim tarihlerini karşılaştırın. 0 ya da kazasız bir aracın tüm camlarının üretim tarihi aynıdır. Bu nedenle, camlardaki üretim tarihlerini karşılaştırmak ve değişen parça olup olmadığını anlamak mümkün. Dikkat etmeniz gereken ise yalnızca 2 kriter: Aracın tüm camlarının üretim tarihi aynı olmalı ve aynı olsalar dahi aracın üretim tarihinden daha yakın tarihli olmamalı!
DİKKAT! Ülkemizde araçlarda en çok değişen parça ön camdır ve genellikle kaza nedeniyle değil, bozuk yollardan seken taşların sebep olduğu çatlaklar nedeniyle değişim yapılır. Bu nedenle, karşılaştırma yaparken ön camı bu kriterlere tabii tutmayabilirsiniz.
- Parça üretim tarihleri de birer ipucu! Tabii ki aracın tüm parçalarının üretim tarihlerini kontrol etmeniz mümkün değil; ancak, şüphelendiğiniz parçalar varsa mutlaka üretim tarihlerine de göz atın. Genellikle bir aracın tüm parçaları aynı üretim bandından çıkar ve aynı üretim tarihine sahiptir. Eğer almayı düşündüğünüz araçta böyle değilse değişen parça olduğundan şüphelenmek için çok haklı bir nedeniniz var! Ayrıca belirtmek isteriz ki sanayide yapılan birçok değişimde takılan parçanın üretim tarihi, aracın üretim tarihinden daha yakın tarihli olacaktır.
4- İşçilik Detaylarını İnceleyin.
- Montaj noktalarına dikkat edin. Kaput, kapı, konsol ya da bagaj kapağı gibi yerlerin montaj noktaları, birçok marka/modellde görünürdür. Bu parçalar monte edilirken özel uçlu vidalar kullanılır ve araçta parça değiştirildiği ya da sök-tak işlemi yapıldığı zaman vidaların izleri kalır. Bu nedenle, bu montaj noktalarına dikkat etmenizi ve vida izi olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca, değişen parça saklanmak için bu noktalardaki izlerin boyanmış olması da bir diğer ihtimal. Yine de boya ile montaj noktası arasındaki doku farkı bu durumu kolayca ele verir; yeter ki dikkatli bakın.
DİKKAT! Montaj noktalarındaki vidaların boyalı olması ya da anahtar izine sahip olması da değişen parça ihtimalini akla getirir. Ancak belirtmek isteriz ki bazı markaların araçlarının piyasaya çıkmadan önce yapılan son kontrollerinde de bu durum oluşabilir.Bu nedenle, markanın herhangi bir servisini arayıp prosedürü öğrenebilir ve vidalarda boya ya da anahtar izi olmasının normal olup olmadığını sorabilirsiniz.
- Kapı macunlarını karşılaştırın. Araç kapılarının içi boyunca çekilen macunlar da değişen parçayı kolaylıkla ele verir; çünkü genellikle tereson macunlar ile orjinal görüntü tutturulmaya çalışılır ama pek de mümkün değildir. Kapı içlerinde gördüğünüz macun şeridi, 0 bir aracın tüm kapılarında aynıdır. Ancak, değişen parça olduğunda elle tereson çekilir ve tabii ki fabrikada yapılan kadar temiz bir görüntü tutturulamaz. El işçiliğinden kaynaklı izler mutlaka kalır; hatta acemi bir işçilik ile karşı karşıyaysanız macunun başlangıç-bitiş noktaları bile farklı olabilir.
- Doku farklarını hissetmeye çalışın. Parça değişimi olmayan araçlarda parça birleşim yerleri, bagaj içi platform, kaplama gibi alanlar pürüzsüzdür. Ancak parça değişimi yapıldığında, işçilik hatalarına bağlı olarak pürüzler ve doku farkları ortaya çıkar; üstelik yalnızca elinizle bile anlayabileceğiniz farklar! Tabii ki zamanla oluşan yıpranmadan kaynaklı his farklarından bahsetmiyoruz; önemli olan macundan ya da kalitesiz malzeme kullanımından kaynaklı doku farkları.
5- Uzmanından Yardım Alın.
İkinci el araç alırken yukarıdaki 4 adımı uygulayabilir ve araçta değişen olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak, ekspertiz olmadan yapacağınız bir inceleme ancak acemi işçilik hatalarını anlamanızı sağlar. Peki, ya daha anlayamadıklarınız? İşte bu yüzden kesinlikle aracı ekspertize götürmeli ya da kurumsal ekspertiz raporu olan bir aracı tercih etmelisiniz. Ayrıca;
- İkinci el araç alımı sonrasında en çok şikayet motordan kaynaklanmaktadır; çünkü ekspertiz raporu olmadan alınan araçlarda motor maalesef incelenememektedir. Aracın motor ömrü, varsa rektifiye işlemi ve motor aksamındaki değişiklikler gibi bilgiler ancak ekspertiz raporu ile mümkündür.
- Kaportadaki izlere, montaj yerlerine bakarak değişen parçada işçilik hatası arayabilirsiniz. Ancak, eğer değişen parçanın işçiliği iyiyse ve siz konuya hakim değilseniz yanılma payınız oldukça yüksek. Ayrıca, kaportanın tamamen değişmiş olması durumunda da tespit için ekspertiz gereklidir.
- Son olarak aracın tavanının değişip değişmediğini anlamak ya da airbagleri kontrol ettirmek için de bir ekspertize ihtiyacınız olacak. Eğer değişim esnasında işçilik hatası yapılmamış ise sizin dışardan bakarak değişimi anlamanız maalesef mümkün olmayacaktır. Böyle bir işlem için kaplamaların sökülerek incelenmesi gerekir ve ekspertiz devreye girer.
Peki Kurumsal Ekspertiz mi Bireysel Ekspertiz mi?
Kesinlikle kurumsal bir ekspertizden yardım almanızı ya da güvelinirliğinden emin olduğunuz bir araç alım-satım firmasını tercih etmenizi tavsiye ederiz. İkinci el araçta değişen olup olmadığını anlamak için birçok teste ve teçhizata ihtiyaç vardır; kapsamlı bir teçhizatı ise ancak kurumsal ekspertizlerde bulabilirsiniz. Örneğin, araca dyno testi yapılması gerektiğinde bireysel ekspertiz yetersiz kalacaktır. Bu nedenle, gönül rahatlığıyla ikinci el araba almak istiyorsanız kesinlikle kurumsal ekspertiz raporu sunan bir merkezden yardım almanızı tavsiye ederiz.
Gönül Rahatlığı ile Araba Alın!
Artık bütün bunlarla uğraşmamak ve gönül rahatlığı ile araba almak mümkün; çünkü dünyanın 2. el araba alım satım devlerinden olan Kavak, artık Carvak markasıyla Türkiye’de!
240 nokta ekspertiz kontrolünden geçen Carvak sertifikalı arabalar ile bilmediğiniz değişen parçaların, boyanın peşine düşmenize gerek yok. Uzman ekspertizlerimiz ve şeffaflık politikamız sayesinde, Carvak sertifikalı araçları alırken bu yöntemlerden hiçbirine ihtiyacınız olmayacak! Tek yapmanız gereken özenle yenilenmiş 2. el araçlarımıza göz atmak; işte hayalinizdeki aracının tüm ayrıntılarına ulaşmak bu kadar kolay.