Aracı satışa hazırlamak da en az alıcı müşteri bulmak kadar özenmeniz gereken bir konudur. Üstelik aracınızı satışa hazırlayarak olduğundan çok daha çekici gösterebilir ve daha kolay alıcı bulabilirsiniz. Bu nedenle bu rehber, insanları kandırmak suretiyle satış yapmaya çalışan kötü niyetli satıcıların kullandıkları yöntemlerden ziyade aracınızı daha çekici göstermenizi sağlayacak basit yöntemleri ve önerileri içerir.
Başlamadan önce “Arabamı nasıl satarım?” içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.
Aracı Satışa Hazırlamadan Önce
- Aracınızı muayeneye götürün.
- Test sürüşüne çıkın; ilk defa biniyormuşsunuz gibi aracınızı değerlendirin.
- Hangi sorunların çözülmesi gerektiğine karar verin.
- Satışa engel olabilecek sorunlara öncelik verin; çok da önemli bulmadıklarınızı satışta belirtip müşteriyi haberdar etmeniz de yeterli olacaktır.
- Detaylı bir iç ve dış temizlik yapın.
Araç Satışı Öncesi İç Temzilik
Koltuklar, gösterge paneli, kapılar, direksiyon simidi, radyo ve diğer alanlardaki kirli kenarlar arabanın ‘kullanılmış’ ve bazen de perişan görünmesine sebep olur.
- Sürücü alanı genellikle arabanın en kirli yeridir.
- Temizlik sırasında camları açık hale getirmeniz, camların ortadan kaybolduğu boşluktaki kirleri temizlemenizi kolaylaştıracaktır.
- Fırça kurumuş kirleri sökerek elektrikli süpürge başlığına göndermenize yardımcı olur.
Aracınızın içini temizlerken şu sıralamayı takip edebilirsiniz:
1. Paspas Temziliği
Paspasları dışarı çıkartıp silkeledikten sonra temizleyip kurumaya bırakabilirsiniz. Genellikle iki çeşit paspas vardır:
- Kauçuk paspaslar
- Halı paspasları
Kauçuk olanları rahatlıkla köpüklü su ve fırça yardımıyla yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Halı paspaslarında ise paspasları arabanın içerisinden çıkardıktan sonra elektrikli süpürge yardımıyla tozlarından arındırmalı ve sert bir şekilde silkelemelisiniz. Halı paspaslarını temizlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ağartıcı kullanmamak ve paspasların iyice kuruduğundan emin olmak. Tam olarak kurumadan arabanın içine yerleştirmeyin. Tamamen kurumamış halı paspasları bir süre sonra kötü bir koku oluşturur.
2. Arabanın İçinin Temizlenmesi
Arabanın içini süpürmeye başlamadan önce koltuklardaki kılıfları öncelikli olarak çıkartın. Ayrıca araç içi süpürme işlemini şu sıraya göre yaparsanız daha iyi bir temizlik elde edersiniz:
- Önce koltuk sırtları
- Sonra oturma kısımları
- En son yer döşemeleri
Süpürme işlemi için şarjlı bir süpürgeyi, etrafımızda priz varsa evde kullandığımız süpürgeyi veya araç için üretilmiş süpürgeleri tercih edebilirsiniz. Koltuk araları ve boyun kısmı gibi ulaşması zor olan yerleri süpürmek için süpürge uçlarından faydalanabilir ve en uç noktalara erişebilirsiniz. Aracın içindeki pisliği ve tozları ne kadar güçlü bir süpürge kullanarak çekerseniz temizlik işi o derecede kolaylaşacaktır.
3. Döşeme ve Koltuk Temizliği
Araç içini süpürdükten sonra sıra koltukları ve döşemeleri temizlemeye geldi. Burada en önemli nokta kumaş ve deri için farklı işlemleri yapmak olacaktır. Kumaş ve deri yüzeyler için temizleme yollarını aşağıda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
Deri Temizliği
Deri döşemeler için yumuşak bir bez kullanmak ve deri döşemeler için özel olarak üretilmiş temizlik malzemelerinden yardım almak gerekir. Kumaş için üretilmiş temizlik malzemeleri ve sert bezler deriye zarar verecektir. Deri döşemeleri temizledikten sonra bakım yapmanız gerekir. Deri bakımı hem koltukların ömrünü uzatacak hem de deriden dolayı meydana gelen gıcırtıyı giderecektir. Deri için özel bakım malzemelerini marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz.
Kumaş Temizliği
Kumaş araba koltukları için üretilen temizlik spreyini koltukların üzerine sıkıp biraz beklemek kumaş yüzeylerindeki kiri kabartacaktır. Ardından yumuşak ve temiz bir sünger yardımıyla koltukları yavaşça ovabilirsiniz. Koltuğun üzerinde leke varsa bunu çıkarmak için araba koltukları için özel üretilmiş kimyasallardan yardım alabilirsiniz. Bunları lekenin üzerine sıkıp sert bir fırça yardımıyla çıkartabilirsiniz.
3. Kapı İçleri, Direksiyon ve Araç Ön Konsol Temizliği
Bu temizlik için parlak veya mat spreyleri tercih edebilirsiniz. Sıvıyı ilgili yüzeye püskürttükten sonra bir süre beklemeli ve kuru & yumuşak bir bez yardımıyla iyice silmelisiniz. Koltuk içlerinde veya kapının açık bir yüzeyinde hoparlör varsa sıvının bu yüzeylere gelmemesine dikkat etmelisiniz.
4. Havalandırma Kanallarının Temizliği
Yaptığımız temizliği sırasıyla bir kontrol edelim. Paspaslar temizlendi ve kurutuldu, aracın içi süpürüldü, koltuklar döşemeleriyle birlikte temizlendi ve varsa üzerindeki lekeler giderildi. Direksiyon, kapı içi ve araç ön konsolu gibi alanlar araç temizleme spreyi yardımıyla parlatılıp temizlendi ve sıra aracın havalandırma kanallarını temizlemeye geldi. Aracın havalandırma kanallarını temizlemek için klimayı en güçlü fanda çalıştırıyoruz. Klima çalışırken ince bir fırça yardımıyla klima deliklerini temizliyoruz.
Tüm bunların sonucunda aracınızın içini komple temizlemiş olursunuz. Aracınızı temizlemek satış sürecinde aracın potansiyel alıcılara güzel görünmesini sağlar.
Araç Satışı Öncesi Dış Temizlik
Aracın satış gününde iç temizlik çok önemli olsa da dış temizliğin arabayı satışa hazırlamak için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Müşterinin araçla ilgilenip ilgilenmeme kararını verdiği an, aracınızı gördüğü ilk an. Bu nedenle, aracınızın temiz kullanıldığını göstermek, boyasına zarar gelmediğinin ve tekerlerinin dahi temiz olduğunun altını çizmek çok önemli. Peki, nasıl? Tabii ki detaylı bir dış temizlik işlemiyle.
1.Araç Dış Yıkama İşlemi
Aracınızın harika görünmesini sağlamak için yapabileceğiniz en önemli şey, düzenli olarak yıkamanızdır. Çünkü kir, kuş pislikleri, ölü böcekler gibi kirler çok uzun süre aracın üzerinde olursa boyaya zarar verebilir. Aracınızı satmadan önce bu gibi kirlerden aracınızı kurtararak hem temiz görünümü sayesinde daha kolay alıcı bulabilirsiniz hem de çizik gibi fiyat düşüren onarımları teşhis edebilir ve ona göre önlem alabilirsiniz.
Aracınızı kendiniz temizlemek istiyorsanız aşağıda yazan bilgiler sizin için faydalı olacaktır. Aracı elde yıkamak kuaförde yıkamaktan daha güzel bir sonuç verebileceği gibi yıkama tekniklerini öğrenmek ise çok zor olmayacaktır.
Gereken Malzemeler:
- Oto yıkama şampuanı
- Temizlik eldiveni
- Kova (tercihen iki adet)
- Hortum
- Kurutma için havlu
- Cam temizleyici
- Aracınızı temizlemeye yukarıdan başlayın ve aşağıya doğru inin.
- Hava sıcakken aracınızı yıkamaktan kaçının. Sıcak yüzey şampuanın daha hızlı kurumasına yol açar ve hem temizleme işlemini zorlaştırır hem de çizilmelere karşı hassaslaştırır. İdeal olarak, bulutlu bir gün seçin, arabayı gölgede bir süre park edin ve sabah erken saatlerde veya öğleden sonra temizleyin.
- Kirli bir sünger, bez, kâğıt havlu vb. ile aracınızı temizlemeye çalışırsanız çiziklere sebep olabilirsiniz. Temiz malzemeler kullanmaya dikkat edin.
- Aracınızı elle yıkarken kirlerin aracınıza zarar vermesini önlemenin en iyi yolu iki kova kullanmaktır. İlki araba yıkama şampuanı ile karıştırılmış su kovası, ikincisi ise eldiven, sünger, bez gibi malzemelerinizi temizlemek için kullanacağınız kova. Önce temizlik malzemelerinizi ilk kovaya batırarak aracınızı temizlemek için aracın üzerine uygulayın daha sonra ise ikinci kovayı kullanarak bunları temizleyin. Bu yöntem kirlerin şampuanlı kovaya karışmasına engel olarak sonrasında aracınızın yüzeyini tekrar kirletmesini engeller.
- Normal bezler yerine mikro fiber bez kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca temizlik yaparken kullandığınız bezi yere düşünmemeye çalışın, yerdeki kirlere temas etmiş bir bez aracınızı çizebilir. Aracınızı yıkarken yedek bir bez bulundurmanız bu açıdan faydalı olacaktır.
- Bulaşık deterjanları ve ev temizlik ürünleri aracınızın boyasına zarar verebilir. Koruyucu kaplamaya zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmiş özel araba şampuanlarını kullanın.
- Mağaza raflarındaki araç yıkama şampuanları arasında çok büyük bir farklılık bulunmaz. Alacağınız ürünü seçerken iyi temizlemesinin yanında pahalı olmayan ürünleri kullanmanızı öneririz. Bazı araba yıkama şampuanları wax/cila içerir ancak bu tarz ürünlerin kullanımı pek fazla bir fark yaratmaz. Bunun yerine wax/cila ayrı bir şekilde araca uygulanırsa daha iyi bir koruma ve estetik görünüm kazandırır.
- Araçlarda genellikle asfalt, zift ve kurumuş böcek gibi normal araç temizleme şampuanlarıyla kolaylıkla çıkmayacak lekeler içerir. Bunları çıkartabilmek için araçlar için özel yapılmış olan böcek ve zift temizleyicilerden yardım alabilirsiniz.
- Aracınızı kuruturken temiz ve tüysüz bir bez kullanmak çizilmelere ve lekelere karşı aracınızı koruyacaktır.
2. Araç Tekerlek Temizliği
Tekerlekler aracınızın en kirli parçasıdır. Düzenli temizlik yaptıysanız kullandığınız araç temizleme şampuanı ile kirlerinden arındırabilirsiniz. Ancak eğer üzerinde kalıcı kirler oluşmuşsa, özel olarak üretilmiş tekerlek temizleyici ürünlerinden faydalanabilirsiniz.
Gereken Malzemeler:
- Tekerlek temizleyici losyon
- Bez veya sünger (ideal olarak, yıkama malzemelerinizden farklı)
- Fırça
- Diş fırças
- Tekerlek temizleyiciyi seçerken arkasındaki talimatlar kısmını okuduğunuza ve aracınızın tekerleklerine uygun temizleyiciyi aldığınıza emin olun. Tekerleklerinize uygun olmayan temizleyiciler zarar verebilir. Tüm tekerlekler için uygun temizleyiciler de bulunmaktadır.
- Genelde aracın tekerleklerini sünger ve uygun bir temizleyici ile sürtmek temizlenmesi için yeterlidir.
- Ancak, inatçı kirlerle karşılaşırsanız fırça ve tazyikli sudan yardım alabilirsiniz.
- Arabanızı daha çekici göstermek isterseniz, tekerlerdeki kıvrımların aralarını diş fırçası ile fırçalayabilirsiniz. Bu yöntem ile tekerlekleriniz uzaktan ilk günki gibi gözükecek ve aracınızı parlatacaktır.
Araç Çiziklerini Giderme
En zor tamirat çiziklerin onarılmasıdır. Çizikleri şu şekilde 3’e ayırabiliriz:
Birinci derece: Orijinal rengin üzerindeki yüzeysel bir çiziktir. Genellikle yüzeysel olarak görünür ve elle dokunulduğu zaman pek hissedilmez. Kirli olmadıkça beyaz görünürler çünkü ışığı lekesiz boyadan farklı olarak yansıtırlar. Islandıkları zaman kaybolabilirler, ancak kuruduğunda tekrar ortaya çıkarlar. Bu tarz çizikler cilalama yöntemi ile kolayca geçirilebilir.
İkinci derece: Birinci derece çiziklere benzerler ancak daha derin çiziklerdir. Normalde de beyaz renkte gözükürler. İkinci dereceden bir çiziği tırnağınız yardımıyla hissedebilir ve ıslakken bile hafif bir şekilde görebilirsiniz. Cilalama yapılmadan önce boya yüzeyinin inceltilmesi gerekir.
Üçüncü derece: Düzeltilmesi en zor olan ve aracınızın değerini en çok düşüren çiziklerdir. Daha kolay hissedilebilir ve tırnağınıza daha çok takılır. Genellikle etrafındaki boyadan farklı renkte görünür. Birinci derece çiziklerin giderilmesi kolaydır ancak diğer çizikler ve tamiratı için uzman yardımı almak en doğrusu olacaktır.
Aracı satışa hazırlama işlemleri bu kadar! Tüm bu temizlik işlemlerinden sonra siz bile aracınızı tanımakta zorlanacaksınız. Ancak, eğer aracınızı internetten satacaksanız arabanın daha temiz gözükmesi için bazı fotoğraflama tüyolarımız da var. Öğrenmek için “İnternetten Hızlı Araba Satmak İçin Bilinmesi Gerekenler” içeriğimize göz atabilirsiniz.