Son yıllarda otomotiv alanında yaşanan teknolojik gelişmeler hem çevre dostu hem de ekonomik araçlarını ön plana çıkar. Bu gelişmelerden biri de plug-in hibrit teknolojisine sahip olan araçlardan oluşur. Plug-in hibrit araçlar şarj edilebilir olmalarıyla araç sektörüne damgasını vurmaktadır.
Peki, plug-in hibrit ne demek? Elektrikli araç sessizliğinde sıfır emisyon avantajıyla beraber içten yanmalı motorlardaki uzun menzil ayrıcalığına hoş geldiniz…
Sıraladığımız tüm özellikler, plug-in hibrit modellerinde sizleri bekliyor. Hazırsanız bu araçların temel özelliklerini ve çalışma prensiplerini detaylı bir şekilde incelemeye başlayalım.
Plug-in Hibrit Nedir?
Plug-in hibrit nedir sorusu, hibrit araç teknolojileriyle ilgilenen tüm kullanıcılar tarafından merak edilen konuların başında gelir. Plug-in hibrit araçlarda sürücülere farklı imkanları sunarken aynı zamanda farklı yakıt esnekliği de sunar. Bu araçlarda hem içten yanmalı motor hem de elektrikli araç motorları bulunur. Kısaca, kullanıcılara hem elektrikli hem de benzinli yakıt enerjisini beraber kullanma fırsatı sağlar. Hibrit araçların çalışma prensibinde benzinli motorun elektrik gücüyle çalışan motorla tamamlanmasıyla ilgilidir. Bu sistemde elektrikli motor ile benzinle çalışan geleneksel içten yanmalı motor birbirine bağlıdır. Plug-in hibrit otomobillerde ise elektrikli motor ile benzinli araçlarda bulunan motor aynı anda çalışabilir. Yüksek verimlilik özellikle tasarlanan sistemde hangi motorun devreye gireceği otomatik olarak belirlenir. Bu teknolojiye sahip olan araçların en iyi avantajı ise kendi kendini şarj edebilmesidir. Aynı zamanda sürücüler, modelde bulunan bataryayı şarj istasyonlarına takarak da şarj edebilirler. Kendi kendini şarj etme konusundaki ayırt edici noktaya baktığımızda ise karşımıza rejeneratif frenleme sistemi çıkar. Bu sistemde sürücü fren yaptığında güç aktarımı bataryaya iletilir ve böylelikle bataryaların şarj edilmesi sağlanır. Plug-in hibrit elektrikli araçlarda olduğu gibi tekerlekleri harekete geçirmek için bataryadaki elektrik kullanılır. Daha sonra ise şarjın bittiği durumlarda otomatik olarak benzinli motor devreye girer ve ulaşım kesintisiz bir şekilde gerçekleşmiş olur.
Plug-in Hibrit Araba ile Hibrit Araba Farkı
Hibrit araç almayı düşünen çoğu kullanıcı hibrit mi plug-in hibrit mi diye düşünebilir. Bu noktada hibrit ile plug in arasındaki farkı bilmek önem kazanır. Geleneksel hibritli araç modellerinde bataryaların haricinde hem benzinli motor hem de elektrikli motor bulunur. Bu modellerde aracı hareket ettirmek için benzinli motor veya elektrikli motor kullanılır. Fakat plug-in hibritlerdeki gibi bataryaları prize takılarak şarj edilemez. Klasik hibrit araç modellerinde bataryalara güç sağlayan aksamlar tekerlek, fren ve motordur. Yani hybrid ve plug in hibrit farkında en belirgin özellik, plug-in hibrit modellerinin şarj edilme özelliğidir. Plug-in hibritlerde tıpkı elektrikli araç modellerinde olduğu gibi bir şarj kablosu bulunur.
Plug-in Hibrit Araçların Avantajları
- Plug-in hybrid yakıt tüketimi konusunda özellikle şehir içi kullanımlarda çoğunlukla elektrikle çalışır. Bu sayede ise verimli bir sürüşle beraber yakıt tasarrufu sağlanır.
- Plug-in hybrid otomobiller düşük emisyonla çalışarak hava kirliliğini azaltır. Aynı zamanda elektrikli motorları sayesinde sessiz çalışma prensipleriyle de konforlu bir yolculuk imkanı sunar.
- Elektrikli motorların sağladığı yüksek tork gücü sayesinde hızlı ve bir hızlanma özelliğine sahiptir. Böylelikle performans konusunda son derece başarılı olduğunu söylemek doğrudur.
- Şarj istasyonlarının günden güne gelişmesi ve altyapısının gelişmesi de plug-in hibrit araç modellerinin öne çıkmasını sağlar. Bunun sonucunda şarj konusunda yaşanan sorunlar azalır ve araçlar çok daha fazla pratik bir hale gelir.
- Plug-in hibrit teknolojisine sahip olan otomobiller genellikle son model araç teknolojilerinden oluşur. Şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi veya anti patinaj sistemi gibi son teknoloji güvenlik önlemleri sayesinde konforlu ve güvenli bir yolculuk deneyimi yaşanır.