Yüksek taşıma ve bagaj kapasiteleri ile tercih edilen pickup arabalar, gün geçtikçe asfaltta da kendilerini kanıtlıyor. Pickup arabalarda kronik varsayılan boş kasayla savrulma, düşük yol tutuşu, arka süspansiyon gibi problemler de her geçen gün minimuma iniyor. Peki, pickup arabaların geçirdiği bu hızlı dönüşümde en iyi modeller hangileri? Gelin Araba İncelemeleri serimizin bu yazısında pikap arabaların özelliklerine ve en iyi pikap modellerine birlikte göz atalım!
Pikap Araba Nedir?
Pickup, Türkçeleştirilmiş haliyle “pikap”, kamyonet ve binek otomobiller arasında kalan, yük taşıma alanları ile kamyonet özelliklerini, şehir içi kullanım özellikleri ile ise binek otomobilleri andıran hibirt arabalara denir. Yük taşımacılığına kısmen izin veren pikap arabalar hem arazi koşullarına hem de şehir içi kullanıma uygun oldukları için tercih edilir. Özellikle Kuzey Amerika, Avustralya gibi bölgelerde çok yaygın olan pickup arabalar, hibrit bir gövde tipine sahip oldukları için spesifik kullanımlar için avantaj sağlasa da birçok dezavantajı da beraberinde getirmektedir.
Pickup Arabaların Avantajları
- Birçok araca kıyasla çok daha fazla taşıma kapasitesine sahiplerdir.
- Genellikle 2 kişiliklerdir ve iç hacimleri geniştir. (Bazı modellerde, tıpkı kamyonetler gibi önde şoför + 2 kişilik koltuk bulunur.)
- Arazi koşullarında da iyi performans gösterirler; hatta bazı pickup arabalar off-road aracı olarak da kullanılmaktadır.
- Şehir içi yollarda kamyonetlere kıyasla çok daha iyi performans gösterirler.
- Genelde silindir hacmi ve torku yüksek olan pikap arabalar, süspansiyon modifikasyonu sonrasında hem şehir içi hem de arazide kullanılabilecek, çok yönlü modellere dönüşür.
- Binek araçların zorlandığı ekstrem hava koşullarında kullanılabilir ve patinaj, kayma gibi sorunları daha az yaşarlar.
Pickup Arabaların Dezavantajları
- Arka süspansiyonları serttir; bu nedenle, kasaları boşken denge ve yol tutuşu sorunu yaşarlar.
- Ayrıca, yine süspansiyon nedeniyle arka koltukları pek konforlu değildir.
- Yüksek hızlarda savrulma ve denge sorunu yaşarlar; viraj performansı düşüktür.
- Binek otomobillerle kıyaslandığında hem ağırlık hem de motor gücü nedeniyle daha fazla yakıt tüketirler.
- Pikap arabaların manevra kabiliyeti de deüşüktür.
- Şehir içlerinde park sorunu yaşamanıza neden olabilirler.
Pickup arabaların artı ve eksilerine bakıldığında da anlaşılacağı üzere bu araçlar ne şehir içinde kullanım için çok uygundur ne de arazi aracı olarak. Bir pickup modelin performansından memnun olmak için ya aracı yük taşımak için kullanmak ya da süspansiyon modifiyesi ve difüzör gibi eklentilerle, boşken de yol tutuşunu arttırmak gerekir.
“Peki, pikap arabalar alınır mı?” derseniz, cevabımız tabii ki “Evet!”. Önemli olan pickup arabaların güçlü ve zayıf yönlerini bilmek ve ihtiyaç doğrultusunda model seçimi yapmak. Günümüzde hâlâ Kuzey Amerika’da en çok satan araba modellerinin başında pickup arabalar gelmekte ve hem Amerika hem de Japonya menşeili otomobil firmaları birbirinden başarılı pickup modeller üretmekte. Peki, Türkiye’de alabileceğiniz en iyi pikap araba modelleri nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim!
En İyi Pickup Araba Modelleri
- Ford Ranger
- Toyota Hilux
- Mitsubishi L200
“En iyi pikap arabalar” listemizdeki modelleri hem şehir içi hem de arazi kullanımında sizi yüz üstü bırakmayacak; taşıma kapasiteleri ile de ihtiyacınızı karşılayabilecek modeller arasından seçmeye özen gösterdik. Gelin bu 3 pickup modelin de özelliklerine bakalım ve neden listede olduklarını öğrenelim!
Ford Ranger
Amerika menşeili otomobil firması Ford, pickup araba modelleri konusunda oldukça başarılı; hatta markanın F-Serisi dünyada en çok satan otomobilleri arasında yer alıyor. Ancak, bu satışların büyük çoğunluğu Kuzey Amerika pazarına ait. Markanın Ford Ranger modeli ise dünyanın birçok yerinde hem şehir içi hem de şehir dışı kullanım için sıklıkla tercih ediliyor. Modeli rakiplerinden ayıran da Ranger’ın her türlü kullanıma kolaylıkla adapte olabilmesi.
1996 cc silindir hacmi olan model, 213 hp beygir gücü ve 500 nm tork üretimine sahip. Güçlü motoru ve 4×4 çekiş sistemi sayesinde arazide göstereceği performans zaten hemen kendini belli ediyor. Ancak, birçok pickup modelinin aksine Ford Ranger, şehirler arası yollarda ve yüksek hızlarda da oldukça başarılı bulunuyor. Pickup araçlardaki yol tutuşu savrulma ve denge gibi sorunları minimuma indiren modelin orta-üst sınıf bir araç olduğunu da belirtmekte fayda var. Eğer her türlü yolda sizi performansı ile tatmin edecek bir pickup modeli arıyorsanız, Ford Ranger’a göz atmanızı tavsiye ederiz.
Toyota Hilux
Hilux’un tarihi 1968 yılına dayanıyor. Başlangıçta bir kamyonet olarak üretilen model, Toyota’nın da pickup arabalar üretme isteği ile kamyonetten pickupa devşiriliyor; üstelik kamyonet geçmişinden gelen yüksek yük taşıma kapasitesi ile. Ancak, Toyota modeli arazi ve yük taşıma dışında da kullanılabilecek şekilde geliştirmeyi başarıyor ve bugün dünyanın en iyi pikap arabalarından biri olan Hilux, yepyeni bir kimlik ile karşımıza çıkıyor.
Modelin taşıma kapasitesi tam 2 ton! Bunla paralel olarak motor gücünün de altta kalmayacağı âşikar. 2393 cc’lik silindire sahip olan modelin beygir gücü 150 hp ve tork üretimi 400 nm. Ağırlığı ve motor gücü ile kıyaslandığında yakıt performansı da rakipleri arasından sıyrılmasına ve en iyi pikap arabalar listemize girmesine neden olan bir diğer etken. Modelin şehir içi yakıt tüketimi 7.6, şehir dışı ortalama yakıt tüketimi ise yalnızca 6.3 lt. İlk bakışta bu rakamlar gözünüze yüksek gelebilir; ancak, belirtmek isteriz ki birçok pickup modeli ile kıyaslandığında Hilux’un “yakıt cimrisi” olduğunu söylemek bile mümkün!
Mitsubishi L200
Eğer amacınız yük taşıma kapasitesi yüksek ve arazi koşullarına uygun, dayanıklı bir pickup araba almaksa sizin için en iyi tercihlerden biri Mitsubishi L200 olabilir. Japonya menşeili otomobil firması Mitsubishi tarafından kamyonetten devşirilen model, yüksek yük taşıma ve çekme kapasitesi ile rakiplerinin bir adım önüne çıkmayı başarıyor. 2021 model Mitsubishi L200’ün 4 farklı versiyonu var ve hepsi Türkiye’de mevcut. Yani, 1 – 1,2 ton arasında değişen taşıma kapasitesi ve 2,7 – 3,5 ton arasındaki çekme kapasitesine sahip versiyonlar arasından seçim yapmak mümkün.
Ayrıca araç 2,2 litre turbo motoru sayesinde 150 hp beygir gücünün yanı sıra 400 nm tork üretimine de sahip. Tork üretimi off-road araçları kadar yüksek olmasa da Mitsubishi L200 kullananlar, aracın çekiş gücünden ve arazi performansından oldukça memnun. Üstelik, asfalt 4×4’ü sayesinde şehir içi kullanımda da konforlu bir yol arkadaşı olduğu sıklıkla dile getirilen özellikleri arasında; Mitsubishi L200’ün günümüzün en iyi pickup arabaları arasında sayılmasına şaşmamak gerek!
Model | Beygir Gücü | Azami Tork | Azami Hız | Çekiş | Karma Yakıt Tüketimi (100 km) |
Ford Ranger 2.0 Wildtrak (2021) | 213 hp | 500 nm | 180 km/s | 4×4 | 7,8 lt |
Toyota Hilux 2.4 Adventure (2022) | 150 hp | 400 nm | 170 km/s | 4×4 | 6,8 lt |
Mitsubishi L200 2.2 Premium (2020) | 150 hp | 400 nm | 171 km/s | 4×4 | 7,8 lt |
Sıkça Sorulan Sorular
Türkiye’de satılan en iyi pickup araba modellerinin başında Ford Ranger, Toyota Hilux ve Mitsubishi L200 geliyor.
Evet. Ancak, her pickup araba modeli off-roada uygun değildir. Çekişi ve motoru güçlü, savrulma ihtimali daha az olan 4×4 pickuplar off-road için tercih edilebilir.
Hayır. Pickup araçların sert arka süspansiyonları, yüksek hızlarda ve yüklü değilken savrulmalarına neden oluyor; yol tutuşları düşük olduğu için de asfaltta pek konforlu bir sürü vadedemiyorlar.