Ürettiği süper spor otomobiller ve kırdığı rekorlar ile tanınan Koenigsegg, otomobil tutkunlarının yakından takip ettiği ünlü bir İsveç otomobil üreticisi. Koenigsegg’i özel kılan ise ürettiği her modelin ayrı bir rekora imza atmış olması ve bu rekorları yıllarca elinde tutması; öyle ki tarihteki Koenigsegg rekorlarının bazıları yine Koenigsegg modelleri tarafından kırılabiliyor. Yalnızca bu bilgi bile heycan verici, değil mi? Ancak, Koenigsegg tarihinde sizi şaşırtacak başka birçok ayrıntı da mevcut. Hazırsanız, Araba incelemeleri‘mizin bu yeni yazısında Koenigsegg tarihi ve modellerini incelemeye başlayalım!
Koenigsegg Nasıl Kuruldu?
- Kuruluş yılı: 1994
- Kuruluş yeri: Ängelholm, İsveç
- Kurucusu: Christian von Koenigsegg
Küçüklüğünden itibaren tam bir otomobil tutkunu olan Christian von Koenigsegg’in aklına “kendi otomobilini yapma” fikri ilk kez çocukken izlediği bir çizgi film sayesinde düşüyor. Pinchcliffe Grand Prix isimli çizgi filmde kendi arabalarını yapan kahramanı izledikten sonra, dünyanın en iyi arabalarını yapma fikri onun için de bir ideal haline dönüşüyor. Bu amaç için attığı ilk adım ise 20’li yaşlarının başında Alpraaz isimli, gıda ihracatı yapan bir şirketle yaptığı ortaklık oluyor. Alpraaz’dan elde ettiği geliri ise hayallerini gerçekleştirmek için harcıyor ve 1994 yılında, daha 22 yaşında iken, Koenigsegg otomobil firmasını kuruyor.
Çocukken sahip olduğu idealden vazgeçmiyor ve gerçekten dünyanın en iyi otomobillerini üretmeyi başarıyor. Özellikle performans ve güç konusunda seri üretim sınırlarını zorlamaya karar veriyor ve daha ürettiği ilk modelle bile bu iddaasını kanıtlayarak, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarıyor. Gelin, Koenigsegg’in sıradışı modellerine hızlı bir bakış atalım!
Koenigsegg Modelleri
- CC
- CC8S
- CCR
- CCX
- Agera
- One:1
- Jesko
- Gemera
1996 – Koenigsegg CC
İlk prototipi 1996 yılında tanıtılan Koenigsegg CC’nin hikayesi, Formula 1 standartları üzerinde, yüksek performanslı bir spor araba üretme vizyonu ile başlıyor. Tasarımı Mclaren F1 ve Ferrari 40’tan esinlenilen bu prototip hâlâ markanın tasarım felsefesinden kimliğine kadar ana çizgisinin net bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Prototipin hayat bulması ise 2000 yılında Paris Motor Show’da tanıtılan CC8S ile gerçekleşiyor ve markaya ilk rekorunu getiriyor.
2002- Koenigsegg CC8S
CC prototipi üzerine kurulan ve Paris Motor Show’da tanıtılan CC8S, markanın ilk üretilen modeli. Model, ilk sürücüsü ile 2002 yıında buluşuyor ve “Dünyanın en iyi motorlu arabası” unvanı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giriyor. 4.7 litrelik bir Ford V8 motora sahip olan modelin performansı, otomobil dünyasında da yankı uyandırıyor; öyle ki 4700 cm3 silindir hacmine sahip olan model, tam 655 HP beygir gücüne sahip ve 100 km/h hıza yalnızca 3,5 saniyede ulaşabiliyor. Üstelik Koenigsegg CC8S’in rekorunu kırabilen yine Koenigsegg imzasını taşıyan bir diğer model: CCR!
2004 – Koenigsegg CCR
CCR, selefi olan CC8S’in gövde, süspansiyon ve motorunda yapılan iyileştirmeler sayesinde selefini gölgede bırakacak bir süper otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Koenigsegg’in ilk kez kendi güç ünitesini kullanmaya başladığı modele başarıyı getiren ise V8 motora eklenen 2 adet süper şarj! Bu geliştirmeler sayesinde Koenigsegg, kendi rekorunu 151 HP ile geçiyor ve CCR ile çıtayı yeniden yükseltiyor. 4700 cm3 silindir hacmine sahip olan model, 806 HP beygir gücüne sahip ve 100 km/h hıza yalnızca 3.2 saniyede ulaşabiliyor.
2006- Koenigsegg CCX
Markanın ilk 2 üretimi olan CC8S ve CCR, otomobil tutkunları tarafından heyecanla karşılansa da maalesef bazı standartları karşılayamadığı için yollarda kullanılamıyor. Bu nedenle, 2006 yılında Koenigsegg hem performanstan ödün vermeyecek hem de pistlerden sokaklara taşacak bir model üretme kararı alıyor: CCX.
Tıpkı bir önceki model CCR gibi 4700 cm3 silindir hacmine sahip olan model, 806 HP beygir gücünü de koruyor ve kırdığı hız rekorları ile markanın ününe ün katıyor; öyle ki model Nürburgring hız rekorunu (313km/h) ve Top Gear pisti rekorunu (1:17.60) kırmayı başarıyor. Ayrıca, 2008 yılında 0–300 km/h hıza yalnızca 29.2 saniyede çıkarak bir rekora daha imza atıyor.
Çok sevilen modelin biyoyakıt versiyonu olan CCXR ve güçlendirilmiş CCX Edition da performansları ile göz dolduran modeller olmaya devam ediyor. CCX Edition ile marka, ilk kez 1000 hp’den yüksek (1018 hp) beygir gücüne sahip bir otomobil üretmeyi başarıyor ve 0-100 km/h hızlanma süresini 3 saniyeye düşürüyor. CCX Trevita ve CCX Special Edition’ın da aileye katılmasının ardından, seri toplam 29 üretim ile bayrağı Agera’ya devrediyor.
2010 – Koenigsegg Agera
CCX’in kırdığı hız rekorları ile dikkatleri üzerine çeken markanın bir sonraki hız canavarı, otomobil tutkunları tarafından heyecanla bekleniyorken sahneye Agera çıkıyor. Toplam 3 farklı versiyonu olan Agera da Koenigsegg hayranlarını şaşırtmıyor ve yeni rekorları da beraberinde getiriyor. (Modelin versiyonları olan Agera, Agera R ve Agera RS sırasıyla 910, 1115 ve 1108 hp beygir güçlerine sahip.)
Serinin ilk versiyonu olan Agera, daha piyasaya sürüldüğü ilk yıl olan 2010’da Top Gear tarafından “yılın otomobili” unvanına layık görülüyor. 0-300 km/h hızlanmasını 21,19 saniyede gerçekleştiren Agera’nın rekorunu bir diğer versiyon olan Agera R kırıyor ve bu süreyi 21 saniyeye düşürerek Guinness Rekorlar Kitabı’na Koenigsegg ismini yeniden yazdırıyor. 3 versiyon arasında en yüksek performans değerlerine sahip olan Agera R ayrıca, 5032 cm3 silindir hacmine ve 1115 hp beygir gücüne sahip. Koenigsegg modelleri arasında markanın tasarım çizgisine yeni bir soluk getirdiği de düşünülen bu seri 2016 yılında toplam 3 adet üretilen Agera Final Edition ile son buluyor.
2014 – Koenigsegg One:1
“Tarihteki ilk mega otomobil” olma unvanını elinde bulunduran One:1 ise Agera ile aynı dönemde üretilmeye başlanıyor. İsmini ağırlığı (1360 kg) ve beygir gücünün (1360 hp) oranından alan model, yalnızca 6 adet üretiliyor ve tek versiyon ile otomobil severlere veda ediyor. Markanın rekor kıramayan ilk otomobili olmasına rağmen “tarihin ilk mega otomobili” olduğu için Koenigsegg tarihindeki altın modellerden biri olarak görülüyor.
2019 – Koenigsegg Jesko
2019 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Jesko, ismini Christian von Koenigsegg’in babasından alıyor ve yüksek performanslı bir pist otomobili olması planlanıyor. Fakat, aynı yıl gerçekleşen koronavirüs salgını nedeniyle üretimi erteleniyor ve ancak, 2022 yılında sürücüleri ile buluşabiliyor. Koenigsegg Jesko, her ne kadar tutkunlarını 3 yıl bekleterek üzse de 1280 hp beygir gücü ve 1000 nm tork üretimi ile bu hayal kırıklığını telafi ediyor gibi!
Koenigsegg Gemera
Markanın heyecanla beklenen son harikası ise Gemera! 2020 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılması planlanan model, koronavirüs nedeniyle fuarın iptalinin ardından online olarak tanıtılıyor. Dünyanın en hızlı araba modelleri arasında yerini alması beklenen Gemera’nın bilinen tek rakibi ise markanın bu zamana kadar ürettiği en hızlı otomobili olacak Jesko Absolut! Bir hibrit otomobil olan Gemera’nın açıklanan toplam beygir gücü 1700 hp ve tork üretimi 3500 nm; üstelik model, sadece 1.9 saniyede 100 km/h hıza ulaşabilecek.
Yalnızca başarılarını ve kırdığı rekorları okumak bile, Koenigsegg modellerine hayran etmeye yetiyor. Her ne kadar sınırlı üretim yapsa da kalite ve performanstan asla ödün vermeyen süper spor otomobil üreticisi Koenigsegg’ten gelecek müjdeli haberleri ve Gemera’yı hepimiz aynı heyecan ile bekliyoruz.
Sıkça Sorulan Sorular
Koenigsegg, 1996 yılından beri yüksek performanslı spor arabalar üreten bir İsveç firması.
Koenigsegg modellerinin motorları, Bugatti’nin aynı dönem modellerine kıyasla daha güçlü; üstelik Koenigsegg modelleri daha hızlı!
Dünyanın en hızlı arabası 4515 hp beygir gücüne sahip olan Devel Sixteen olsa da yollarda kullanılabilen en hızlı otomobil Koenigsegg Jesko Absolut olacak gibi. Ancak, 2020 yılında tanıtılan model henüz sürücüleri ile buluşmadı.
Evet. Türkiye de dahil 16 ülkede temsilciliği bulunan Koenigsegg markasının Türkiye’de bulunan modelleri de var. Ancak, sınırlı sayıda üretilen Koenigsegg modelleri pek ulaşılabilir fiyatlara sahip değil.