Aracınızda daha fazla alana ihtiyacınız var; ama tercihinizi SUV ya da pick-up gibi büyük araçlardan yana kullanmak istemiyorsunuz. O zaman station wagon sizin için iyi bir tercih olabilir. Ama hangisi?
Bu yazımızda, en iyi station wagon modellerini ele alacağız ve size en uygun modeli seçmenize yardımcı olabilmek için her modelin özelliklerinin yanı sıra artıları ve eksileri hakkında bilgi vereceğiz. İster yeni ister ikinci el bir station wagon arıyor olun, bu modellere göz atmayı ihmal etmeyin.
Station Wagon Nedir?
Station wagon, sedana benzeyen ancak sedanlara kıyasla daha uzun araçların gövde tipini belirtmek için kullanılan bir tabir. Türkçe karşılığı ise “istasyon vagonu”. Station wagon arabaların bu isimle anılmasının sebebi ise tarihleri; çünkü bu gövde tipinin ilk örnekleri Avrupa’da insanları trenlerden otellere ya da evlerine ulaştırmak için üretilmiş. Seyahatten dönen ve yanlarında çok fazla eşya olan insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için de bagaj kapasitesi yüksek, uzun araçlar olarak tasarlanmışlar.
Bugün ise station wagon araçları yalnızca bagaj kapasiteleri ve uzunlukları ile anmak yeterli değil; çünkü artık bu araçlar da yalnızca yük taşımak için değil, otobanlarda güvenle seyahat edebilmek için kullanılıyor. Peki, station wagon araçların artı ve eksileri neler?
Station Wagon Araçların Artıları
- Geniş bagaj hacmi: Station wagon araçların geniş bagaj hacimleri en büyük avantajları; özellikle seyahat etmeyi sevenler ve geniş aileler için. Ayrıca, modele göre değişmekle birlikte bazı station wagon araçların bagaj kapasitesi, koltuk sayısı düşürülerek arttırılabiliyor.
- Yolcu kapasitesi üzerinde hakimiyet: Station wagon araçların birçoğu o an ihtiyacınız olan koltuk sayısı ve bagaj hacmi konusunda hakimiyeti size bırakıyor. Yatırılabilen arka koltuklar, bagaj bölmesindeki 5+ koltuklar vb. ile ihityacınıza uygun olarak iç hacmi azaltıp arttırmanızı sağlıyor.
- Yakıt verimliliği: En az yakan arabalar listesine giremeyecek kadar yaksalar da benzer hacimlere sahip SUV‘lara kıyasla station wagonlar yakıt tasarrufu konusunda daha iyiler.
- Yol tutuşu: Yine iç hacimleri ile tercih edilen SUV ve pick-up gibi modeller, arazide station wagonlara kıyasla daha avantajlı olsa da daha düşük bir ağırlık merkezine sahip olan station wagonların yol tutuşu daha iyi.
- Düşük maliyet: Station wagon araçlar, SUV yüksek silindir hacmine sahip araçlara kıyasla daha az vergiye tabii tutuluyor ve bakım maliyetleri de daha az oluyor. Ayrıca, station wagonların rakipleri olan hafif ticari araçlar gibi yıllık muayene zorunlulukları da yok.
Station Wagon Araçların Eksileri
- Kısıtlı model seçeneği: Station wagon gövde tipi ülkemizde çok tercih edilmiyor. Bu nedenle, özellikle 2. elde station wagon araba bulmak diğer araçlara kıyasla daha zor olabilir.
- Yakıt tüketimi: Station wagon araçlar birçok SUV’a göre daha az yaksa da sedan ve hatchbacklerle kıyaslandığında yakıt tüketimleri yüksek.
- Kısıtlı arazi seçeneği: İç hacmi nedeniyle tercih etmeyi düşünebileceğiniz SUV ve pick-up gibi araziye uygun araçların aksine, station wagon araçlar genellikle araziye uygun olmaz. Bazı marka modellerde 4×4 çekiş bulunsa bile aracın yüksekliği, tork üretimi vb. arazide ihtiyaçlarınızı karşılayamayabilir.
Station wagon arabaların artı ve eksileri aslında sizin ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösteriyor. Yani amacınız şehir içi kullanımsa ve bagaj hacmi sizin için önemli değilse, station wagon araçların yakıt tüketimi, kısıtlı model seçeneği ve sürüş deneyimi birer eksi olarak görülebilir; çünkü bu durumda ihtiyaçlarınızı hatchback ve sedan modeller de karşılayabilir.
Ancak, eğer bagaj kapasitesine ihtiyacınız varsa ve SUV, pick-up gibi nispeten daha masraflı araçları tercih etmek istemiyorsanız, station wagonlar yakıt verimliliği, yol tutuşu ve düşük bakım maliyetleri ile öne çıkabilir.
Eğer artı ve eksilerini de öğrendikten sonra, ihtiyacınız olan aracın station wagon olduğuna eminseniz, sıra en iyi station wagon araba modellerine göz atmaya geldi demektir. Gelin birlikte, en iyi sw araçları ve özelliklerini inceleyelim!
En İyi Station Wagon Arabalar
- Mercedes Benz C 63 T-Model
- Porsche Panamera Sport Turismo
- Volvo V60
- Volvo V90
- Volkswagen Golf SportWagen
Mercedes Benz C 63 T-Model
Yüksek performanslı station wagonlar konusunda Mercedes Benz kesinlikle başarılı bir marka. Mercedes-AMG C 63 T-Model ise “Taşıma kapasitesi yüksek bir araç arıyorum ama performanstan da ödün veremem.” diyenler için eşsiz bir seçenek. 4.0 litrelik çift turbolu V8 motora sahip bu aracın performansını tahmin edebiliyor musunuz? Ayrıca, 700 nm tork üretiyor.
Aracın etkileyici olduğunu kabul etmemek imkansız; ancak, bir station wagon aracın bu kadar yüksek performansa sahip olması lazım mı değil mi tartışılır. Tabii bu güçlü motorun aracın fiyatını ve benzin tüketimini aynı oranda olumsuz etkilediğini de belirtmemiz gerek.
Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo
Listemizde ikinci sıraya yerleşen bir diğer station wagon modeli de Porsche’dan. Özellikle heyecan verici ve lüks bir sürüş keyfi peşindeyseniz, Porsche Panamera’dan başkasına bakmayın. Bu model de performansı ile göz dolduran bir station wagon. 4.0 litrelik çift turbolu V8 motor bu araçta da mevcut ve sıfırdan 60 mph hıza 3,2 saniyede çıkabiliyor.
Volvo V60
Diğer modeller gibi lüks ve hızın simgesi olmasa da Volvo’nun station wagon modelleri de en iyi station wagon arabalar listelerinin olmazsa olmazı; çünkü konfor, rahatlık ve sağlamlığın mükemmel kombinasyonları Volvo’da mümkün. V60 station wagon modeli ise aile dostu olmanın yanı sıra uzun yolculukları daha da konforlu hale getiren birçok yan özelliğe sahip; üstelik klasik station wagon çizgileri de V60’da yaşamaya devam ediyor.
Araç seçiminizi çok yönlü ve güvenilir bir modelden yana yapmak isterseniz, V60’a mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Volvo V90
En iyi station wagon arabalar arasında Volvo modellerinin olmazsa olmaz olduğunu söylemiştik. Listemizin bir diğer üyesi de Volvo station wagon V90! Klasik station wagon çizgilerini modern bir tasarımla harmanlayan bu modeli öne çıkaran en önemli özellik kalitesi. Gerek iç kabini, koltuk materyali gibi unsurları gerekse malzeme kalitesi ile Volvo V90, gözünüz kapalı güvenebileceğiniz bir station wagon modeli; zaten güvenlik testlerinden de başarıyla geçen bir model.
Ancak, station wagonlarda aranan geniş bagaj hacmi konusunda V90 maalesef sınıfta kalıyor. Umarız V90’ın bagaj kapasitesi sizin ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeter.
Volkswagen Golf SportWagen
Listemizin bir diğer üyesi de Volskwagen’dan! Oldukça iddialı olan bu modeli öne çıkaran ise her anlamda füzyon bir model oluşu. Geniş ve konforlu içi ile tam bir aile dostu olan Golf SportWagen, güçlü bir motora ve yol tutuşuna da sahip.
İster ailenizle geçireceğiniz tatillerde bol bol bagaj alanına ihtiyacınız olsun, isterseniz station wagon aracınızla tozlu yollara bulaşmak ve performansını zorlamak isteyin Volkswagen Golf SportWagen sizi tatmin edecektir. Üstelik bagaj hacmi de birçok station wagon araba modelini geride bırakacak kadar yüksek.
Sıkça Sorulan Sorular
Sw yani station wagon gövde tipi, geniş iç hacme sahip uzun sedanlar olarak tanımlanabilir. Güçlü arka süspansiyonlara sahip olan bu araçlar, genellikle şehir içinde yük taşımak için tercih edilir.
Cevap ihtiyaçlarınıza göre değişir; ancak bu iki aracı birbirinden ayıran birçok özellik mevcut. En belirgin farklar ise station wagon araçların genelde 4×2 çekiş sistemine sahip olmaları, daha geniş bagaj alanlarına sahip olmaları ve arazide kullanım ön planda tutularak üretilmemeleri.